23 nov 2018 | Review

Review: Jaybird X4

Sinds de marathon van New York in 2017 loop ik eigenlijk altijd met muziek. Hoe dat zo is ontstaan? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Wel weet ik inmiddels zeker dat goede oordopjes noodzakelijk zijn. Ik was daarom blij verrast dat ik de nieuwe Jaybird X4 mocht gaan testen. Wat vind ik van deze oordopjes? Blijven ze goed zitten? Hoe doet de batterij het en hoe gemakkelijk zijn ze? Ik deel mijn ervaringen. 

Eerder mocht ik al eens de Jaybird X3 testen. Toen liep ik minder vaak met muziek en moest ik hier gewoonweg heel erg wennen. Inmiddels heb ik al heel wat oordopjes in mijn oren gehad. Zo liep ik in het begin eigenlijk altijd met mijn Apple oortjes, maar tegenwoordig ben ik toch al gewend geraakt aan oordopjes zonder koordje. Deze Jaybird X4 heeft wel een koordje, maar doordat deze achter je nek langs zit en niet meer met je telefoon verbonden is, loopt het veel gemakkelijker.

Jaybird kende ik dus eigenlijk al een beetje als merk. Ik vind de producten die ze maken mooi en stijlvol. Wel heb ik helaas al vaker meegemaakt dat de oortjes niet geweldig bleven zitten in mijn oren. Dit kan aan mijn oren liggen, maar mogelijk is de pasvorm ook niet helemaal geschikt voor mij. Ik was dus benieuwd of deze X4 oortjes wel prettig in mijn oor blijven.

De oortjes heb ik een langere tijd kunnen testen. Zo heb ik ze gebruikt tijdens bijna al mijn marathontrainingen voor Chicago. Ook de marathon zelf heb ik gelopen met deze oordopjes van Jaybird.

Mijn ervaringen met de Jaybird X4

+ Blijven goed zitten

De oortjes blijven goed zitten tijdens het lopen. Ze zijn nooit uitgevallen onderweg. Dat vind ik eigenlijk het allerbelangrijkste van goede oordopjes tijdens het sporten.

+ Geluid

Naast dat de oortjes goed moeten blijven zitten, is het geluid natuurlijk ook heel erg belangrijk. De oortjes geven een prima geluid af!

+ Batterij

De batterij gaat verrassend lang mee. Doordat de oortjes automatisch uitgaan wanneer je ze niet gebruikt, verbruik je eigenlijk nooit meer batterij dan nodig. Natuurlijk moet je wel altijd even opletten of ze nog voldoende opgeladen zijn. Het is best wel irritant als de oortjes ”leeg” zijn halverwege je training.

+ Gebruiksgemak

Wat ook fijn is aan deze oordopjes is het gebruiksgemak. Het spreekt allemaal heel erg voor zich en het kost weinig tijd om ze te verbinden met je telefoon. Dat vind ik echt prettig!

+ Design

Het design van deze oordopjes vind ik ook erg mooi. Het zijn stijlvolle oordopjes en ze worden ook geleverd in een mooie verpakking met handige opbergetui. Ideaal!

-+ Geen omgevingsgeluid

Aan de ene kant is dit misschien prettig, maar ergens is het natuurlijk ook gewoon gevaarlijk. Als je geen geluiden uit je omgeving hoort, tijdens het hardlopen kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan in het verkeer.

-+ Duurt even voordat ze goed zitten

Iets wat wel lastiger is aan deze oordopjes is dat het best wel eventjes duurt voordat de oordopjes goed op z’n plek zitten. Voordat ik ga rennen, moet ik echt even de tijd nemen om ze goed te plaatsen. Anders kan het zijn dat ze meteen in de eerste meters alsnog uit mijn oren gaan.

– Gevoelige oren

Iets wat ik wel vervelend vind aan deze oordopjes is dat ik best wat pijn heb aan mijn oorschelp, wanneer ik ze lang in heb en vervolgens uit mijn oren haal. Ze zijn namelijk best groot en zitten stevig geklemd. Als ik ze eruit haal, voelt dat niet zo prettig. Gelukkig is die pijn zo weer weg, maar het is voor mij wel een nadeel. Zeker wanneer ik echt een lange duurloop aan het doen ben, voel ik ze na een tijdje zitten en dat is niet altijd even fijn.

Eindoordeel

Al met al ben ik zeker tevreden over deze Jaybird X4. Ze geven een heel fijn en goed geluid. De batterij gaat lang mee en ze werken heel gemakkelijk en prettig. Eigenlijk werken de oortjes bijna te goed, want omgevingsgeluiden hoor ik bijna niet wanneer ik ze draag. Verder zijn ze ietwat aan de grote kant, waardoor ik na een lange duurloop last krijg van mijn oorschelp. Echter wegen deze kleine nadelen voor mij niet zo zwaar. Het zijn hele fijne oordopjes, die ik de afgelopen vaak heb gebruikt tijdens mijn trainingen en dat zal ik de komende maanden ook zeker blijven doen.

Welke oordopjes gebruik jij tijdens het hardlopen? Kende jij deze Jaybird X4 al?