16 feb 2018 | Wielrennen

Waarom ik nog niet klaar ben voor het wielerseizoen

Het is inmiddels half februari en menig wielerfanaat maakt zich klaar voor een nieuw wielerseizoen. Op de kalender van 2018 zijn de eerste rondes al afgestreept en staan de voorjaarsklassiekers te trappelen. Zaterdag 24 februari vindt Omloop het Nieuwsblad plaats en dan is het seizoen toch echt begonnen. Maar ik, als mooiweerfietser en marathonloper, ben ik er nog lang niet klaar voor.

Toen ik eind 2017 mijn nieuwe fiets ophaalde bij Specialized dacht ik er wel klaar voor te zijn. Ik had nieuwe energie en zoveel zin om te gaan fietsen. En nog steeds: als de zon schijnt, begint het meteen te kriebelen. Ik zou het liefst meteen op mijn fiets stappen. En daar ligt nou net het eerste probleem. Die zon.

Die schijnt niet zo vaak in Nederland. En als de zon schijnt, moet ik gek genoeg heel vaak werken of heb ik iets anders gepland. Ik ben echt een mooiweerfietser. Daar hoef ik niet lang om heen te draaien, want dat is echt zo. Zodra het heel hard waait, regent en koud is, haak ik al gauw af. Het moet wel leuk blijven.

Maar, Japke, de afgelopen twee weken zaten er best mooie winterdagen bij toch? Dat klopt. Als ik nu naar buiten kijk, schijnt de zon. Maar dan komt het volgende probleem al meteen om de hoek zetten: de marathon. Ik train voor de marathon van Londen en het doel dat ik mezelf heb gesteld ligt hoog. Ik wil een tijd lopen en ik wil er zo goed mogelijk voor trainen. Hiervoor heb ik een bepaald trainingsschema, maar daarin zijn zeker geen fietstrainingen opgenomen. En als het niet op mijn schema staat, kan ik het zo overslaan.

Maar hoe zit dat dan met je fietsplannen? In dit artikel deelde ik mijn sportdoelen voor 2018. Daarin schreef ik het volgende:

Vaker wielrennen in het buitenland

Vorig jaar had ik, vanwege die drie marathons, weinig tijd om te gaan wielrennen. Komend jaar wil ik dit anders gaan doen. Het lijkt me heel gaaf om iets vaker met mijn racefiets naar het buitenland te gaan. Sowieso ga ik mijn vriend tijdens de Tour de France opzoeken. Ook dan gaat mijn Specialized Ruby Expert mee in de auto. Of ik verder nog leuke tripjes ga maken, weet ik niet. Daar ga ik de komende maanden concreet over nadenken. Het doel is in ieder geval om tussen de marathon van Londen (eind april) en een najaarsmarathon (bijvoorbeeld in oktober of november) een aantal leuke fietstochten te gaan maken. Zolang het maar vaker gaat gebeuren in 2017 ben ik al tevreden. Toen ging ik welgeteld één keer met mijn racefiets de grens over.

Er moet dus nog wat gebeuren. Wat ik wel schreef is dat ik pas na mijn marathon meer op de fiets wilde stappen. Toch knaagt er een stemmetje in mij. Als ik dan mee wil fietsen met een evenement of een fietsreis wil maken in mei, heb ik nog geen fietsconditie opgebouwd. En wielrennen is echt wel iets anders dan hardlopen. Er moet dus ook nog ergens getraind worden.

Japke, waarom vind je het zo moeilijk? Fietsen was toch je favoriete sport? Leuker dan hardlopen, toch? Ook dat is waar. Wanneer mensen mij vragen: ‘Wat vind je leuker?’. Leg ik uit dat ik fietsen veel leuker vind om te doen. De sport zelf vind ik geweldig en het geeft me zo’n fijn en vrij gevoel.

Waarom ben je dan toch zoveel bezig met hardlopen? Het hardlopen is gemakkelijk. Het kan altijd en overal. Ik ben geen ”mooiweerloper”, maar een het-maakt-niet-uit-hoe-hard-het-regent-waait-sneeuwt-of-hagelt-loper. Ook heb in binnen het hardlopen hele concrete doelen, die ik wil behalen. Ik wil sneller worden op de marathon. Daarvoor ben ik nu heel hard aan het trainen. Binnen het wielrennen mis ik soortgelijke doelen. Wielrennen doe ik alleen, omdat het me blij maakt. Het is voor mij puur plezier en ik ben dol op ‘social rides’.

Toch ben ik jaloers. Jaloers op iedereen, die wel tijd maakt om te gaan trainen op de fiets. Ik mis het ontzettend en wil dus bij deze ook het wielrennen gaan integreren in mijn hardloopschema. Al fiets ik eens per week een klein rondje van maximaal een uur om mijn benen los te maken van het vele hardlopen. Dat moet toch wel lukken?

Er gaat dus iets veranderen. Ik wil ook klaar zijn voor een nieuw wielerseizoen. Daarom heb ik het volgende besloten: vanaf volgende week ga ik proberen om wekelijks een rondje te gaan fietsen. Mits het mooi weer is natuurlijk.

En jij? Ben jij klaar voor een nieuw wielerseizoen? Ben je ook een mooiweerfietser?