25 okt 2017 | Hardlopen, Marathon

Waarom zal de TCS New York City Marathon anders zijn?

Over precies een week vlieg ik, samen met team Susan en team Robert, naar New York City. Hoe meer ik eraan denk, hoe meer kriebels ik voel. Wauw! Natuurlijk zijn we er uiteindelijk om een marathon te lopen. In dit artikel vertel ik waarom de marathon in New York zo anders zal zijn ten opzichte van mijn vorige marathons.

New York zal in geen een opzicht lijken op Rotterdam of Berlijn. Als ik de kenners mag geloven kent New York veel vals plat, bruggen en wind. Natuurlijk heb ik in Rotterdam een brug meegemaakt, maar dat zal geheel in het niet vallen bij New York City. Los van mijn doel is het dus de vraag of je marathons met elkaar kunt vergelijken. Iedere stad is anders en iedere marathon is anders.

Mijn doel voor New York is vanaf het eerste moment duidelijk geweest: genieten. Maar zoals je wellicht in het artikel van vorige week hebt gelezen, vind ik het best moeilijk om mezelf geen streeftijd te geven. In iedere uitdaging zie ik weer een nieuwe prestatie en daarmee een nieuw tijdsdoel. Het liefst zou ik dus toch wel binnen de vier uur willen finishen. Ik moet mezelf er constant aan herinneren dat New York een extraatje is. Het moet een geweldige beleving worden, zonder kapot te gaan of mijn lichaam weer uit te putten. Daar heeft niemand wat aan. Volgend jaar wil ik namelijk gewoon weer nieuwe marathonervaringen op gaan doen.

Allereerst zal het hele programma anders zijn. Ik wil zoveel mogelijk van New York zien in de korte tijd dat we er zijn. Natuurlijk zal ik niet eindeloos gaan slenteren, maar ik sluit mezelf ook niet in mijn hotelkamer op om zo mijn benen te sparen. In Berlijn heb ik dit wel een beetje gedaan. Bij Berlijn dacht ik: als ik die stad nog eens wil bekijken, ga ik gewoon terug. Ik was in Berlijn om een geweldige marathonervaring op te doen, waarin ik zowel snel wilde zijn en tegelijkertijd m’n grenzen wilde bewaken. Dat is gelukt.

Wat New York ook anders zal maken, is dat ik deze keer echt met een groep ben. Ik reis niet op eigen gelegenheid, maar ik ben uitgenodigd door Vifit Sport en Runner’s World om de marathon te gaan lopen. We zullen dus echt samen dit avontuur aangaan. Er staan gezamenlijke activiteiten gepland, zoals samen dineren én foto- en videoshoots. Hierdoor zijn er ook bepaalde keuzes die er voor je worden gemaakt.

Logistiek gezien is alles anders in New York. Zo gaat mijn wekker op zondag 5 november al veel eerder dan op de marathondagen in Rotterdam en Berlijn. Als ik me niet vergis, zit ik al om 6:00 in een bus. Echter zal ik pas na 10:00 starten. Dat wordt een lange ochtend!

Natuurlijk zal ik de marathon starten op een bepaald tempo in New York. Ik wil me nergens op vastpinnen, maar ik probeer rond de 5:20 minuut per kilometer te gaan lopen. Mocht blijken dat dit te snel is, pas ik het aan. Qua voeding wil ik vrijwel hetzelfde gaan doen als in Berlijn. Wat anders zal zijn, is dat ik er weer voor kies om de snoepjes van PowerBar mee te nemen, omdat ik deze toch beter kan verdragen dan de gels. Ook weet ik nu, na overleg met de sportarts, dat ik voldoende heb aan de drankposten onderweg en dat het afkoelen beter voor me is dan het opdrinken van het water. Deze punten zal ik allemaal meenemen tijdens de marathon in New York.

Tot slot zal niet alleen het parcours anders zijn, maar ook het publiek. Amerikanen zijn niet bepaald ingetogen mensen en ze zullen vast als publiek ook zorgen voor een bijzondere support. Ik kan me niet voorstellen hoe het zal zijn, maar ik verwacht dat ik er voldoende energie van zal krijgen.

Er zijn dus genoeg punten waarop de marathon van New York anders zal zijn. De route er naar toe was in ieder geval al een geweldige ervaring en ook zeker anders dan mijn vorige marathons: het teamgevoel en samen trainen. Voor mij allemaal nieuw, maar ontzettend leuk! Hopelijk zetten we dit samen voort in New York en gaan we knallen met z’n allen, zodat het echt onvergetelijk gaat worden. Net als mijn vorige marathons, dat dan weer wel.

Heb jij de marathon van New York al eens gelopen? Wat waren jouw ervaringen? Was het echt zo anders dan andere marathons? Ik ben benieuwd! Laat het hieronder weten in de reacties.

De foto is gemaakt door Andy Astfalck.