27 okt 2017 | Wielrennen

Mijn eerste ervaringen met de Strade Bianche

Wellicht is het je ontgaan, maar als je me volgt op Instagram is dat eigenlijk onmogelijk. Ik ben momenteel nog op vakantie in het zonnige Italië. Onze reis begon iets meer dan een week geleden in de regio rondom Sienna en daar kwam ik voor het eerst in aanraking met de Strade Bianche (oftewel: witte wegen).

Strade Bianche, L’Eroica en Via Francigena

Naast dat ik mijn hardloopschoenen had ingepakt voor deze roadtrip Toscane, ging ook de racefiets mee. Samen met mijn vriend wilden we een stuk over de Strade Bianche fietsen. Maar wat is dat nou eigenlijk? Strade Bianche betekent letterlijk witte wegen. Ze noemen ze eigenlijk wit, omdat ze onverhard zijn en dus heel stoffig. De Strade Bianche is ook de benaming voor een Italiaanse wielerkoers over dit soort onverharde wegen.

De wielerwedstrijd komt voort uit de Monte Paschi Eorica (kortweg: L’Eroica). Dit is een wielerevent dat sinds 1997 ieder najaar wordt georganiseerd. Eroica betekent heroïsch. Dit doelt zowel op het zware parcours, dat dus onverhard is, maar ook naar de klassieke fietsen waar de deelnemers op fietsen. Alle deelnemers moeten namelijk dit evenement op een vintage racefiets rijden en in ‘old fashion’ wielerkleding. Dit evenement is ook niet voor professionals, maar enkel voor liefhebbers.

Wij hebben bijna onze gehele fietstocht over de Strade Bianche gefietst en grotendeels de route van L’Eroica. Daarnaast hebben we tegelijkertijd nog een bijzondere route gevolgd. Want naast dat het onverharde wegen zijn en over het parcours van het wielerevent L’Eroica is dit ook de route van Via Francigena. De Via Francigena is een pelgrimsroute die van Canterbury (Engeland) naar Rome loopt. Het is een route van 1800 kilometer. Sinds 2016 is dit ook een fietsroute en dus niet alleen voor wandelaars. Toevallig fietsten wij dus ook een deel van deze route.

Mijn ervaringen

Om op een mooi stuk van de route op te stappen, reden we richting Buonconvento. Het was gemakkelijk om daar op de route van L’Eorica en Via Francigena te komen. De eerste kilometers over het onverharde Strade Bianche waren heel erg wennen. Je rijdt als het ware door los grind en alles is stoffig. Ook merkte ik meteen dat het een stuk zwaarder is. Ik snap waarom ze de term heroïsch hieraan hangen. Omdat in Toscane alles omhoog of omlaag loopt, is het echt pittig.

Voornamelijk het afdalen vond ik in de eerste kilometers wat eng. Als je gaat remmen op een zanderige weg met losse stenen kun je wel voorspellen hoe lastig dat kan zijn. Ik probeerde er dus ook rustig aan te wennen, waardoor de eerste kilometers bergop bijna sneller gingen dan bergaf.

Bij iedere heuvel of berg was er weer een prachtig uitzicht. Hierdoor stopten we vaak om even te genieten van het zicht of voor het maken van een paar foto’s. Na een tijdje begon ik te wennen aan het losse zand en de steentjes. Dat maakte dat ik zowel bergop als tijdens het afdalen wat meer risico’s durfde te nemen. Het fietsen op de Strade Bianche zorgt voor meer uitdaging wat mij betreft. Het ligt iets dichterbij mountainbiken, wat ik ook erg leuk vind. Er is niet per se sprake van een rustige, lange duurtraining, maar meer van een intensieve intervaltraining.

Na afloop van onze fietstocht kreeg ik vaak de vraag hoeveel lekke banden we hebben gereden en ik kan je vertellen: geen één! We hadden allebei een iets dikkere band om onze wielen. Hierdoor heb je misschien iets meer zekerheid. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de Strade Bianche op een gravel bike of een mountainbike te fietsen. Dan zul je minder last hebben van de losse stenen. Verder zou ik het zeker aanraden om in het najaar te gaan fietsen. Het is dan erg rustig in Toscane (vergeleken bij de zomer) en de temperatuur om te gaan fietsen is ook heel goed. Het voorjaar zou misschien ook wel een goede optie zijn.

En nu?

Het is dat er een hele toffe marathon voor de deur staat, maar anders had ik graag meerdere dagen gefietst op de Strade Bianche. Het is echt een bijzondere route door een bijzonder mooie omgeving. Ik zou dus zeker heel graag eens teruggaan om een nieuw deel van deze route te gaan fietsen. De komende tijd zal dat niet gebeuren, maar wellicht in het voor- of najaar van 2018? Ik denk in ieder geval met veel plezier terug aan mijn eerste ervaringen op de Strade Bianche.

Heb jij weleens gefietst in Toscane? Ben je ook over de Strade Bianche gegaan? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Laat ze hieronder weten in de reacties.