13 sep 2017 | Hardlopen, Wielrennen

De meest gestelde hardloop- en fietsvragen #4

Het is weer tijd voor een Q&A! Via Instagram stellen mensen mij regelmatig vragen over het hardlopen en het wielrennen. In dit artikel heb ik een aantal vragen gebundeld en geprobeerd zo goed mogelijk antwoord te geven.

Net als in de vorige artikelen van deze reeks wil ik vooraf het volgende benoemen: ik ben geen expert! Ik heb hier niet voor gestudeerd en alles wat ik weet van het hardlopen en fietsen is door eigen ervaring. De antwoorden zijn dus niet wetenschappelijk onderbouwd, maar puur geschreven vanuit mijn ervaring, visie of mening.

Hoe kun bouw je je snelheid op en tegelijkertijd de duur van je trainingen?

Wanneer je zowel verder wilt kunnen rennen, maar ook sneller is het aan te raden een schema te (laten) maken. Het hangt een beetje van je doel af, maar over het algemeen is er veel informatie over te lezen op internet. Ik zou aanraden om je trainingen in te delen in verschillende soorten: interval, lange duur en snelle duur. Het is afhankelijk van hoe vaak je zou willen lopen per week. Eventueel kun je nog een herstelloopje erbij doen. Deze trainingen verdeel je over je week. In de intervaltrainingen focus je vooral op tempo wisselingen. In duurlopen mag je juist heel rustig lopen (in de laagste hartslagzones) en probeer je de duur te verbeteren. Door de combinatie van deze trainingen zul je uiteindelijk zowel langer als sneller kunnen lopen.

Welk sporthorloge raad je aan?

Deze vraag krijg ik heel vaak. Het is lastig om anderen zoiets aan te raden, omdat iedereen verschillende verwachtingen heeft. Wat moet je horloge kunnen? Er zijn talloze horloges op de markt op dit moment. Met name Polar, Garmin en TomTom zijn populair bij de hardlopers. Inmiddels ben ik met alle drie merken bekend en heb ik ze alle drie al eens mogen ervaren. TomTom kocht ik een aantal jaren geleden zelf. Ik baseerde deze aankoop eigenlijk op het feit dat TomTom relatief goedkoop was. Ik was erg tevreden over deze TomTom Multisports, maar misschien kwam dat ook doordat ik niet beter wist. Voor een beginner of iemand die echt af en toe voor de lol eens hardloopt, heeft TomTom prima horloges. De prijs is in ieder geval erg vriendelijk.

Polar komt daarna qua prijs, maar ik merkte meteen een ontzettende verbetering in kwaliteit. Diverse horloges van Polar hebben uitgebreide functies. Uiteindelijk is Garmin eigenlijk de iPhone onder de sporthorloges. Qua uitstraling en functies is het heel uitgebreid en mooi afgewerkt. Ik ben gek op Garmin, maar helaas hangt er ook een prijskaartje aan. Het is dus even afhankelijk van je budget en je wensen.

Hoe kom je uit een hardloopdip?

Hier heb ik ook al eens iets over geschreven. In dit artikel vertel ik over mijn eigen hardloopdip. Het is handig om te zorgen voor wat extra motivatie indien je last hebt van een hardloopdip. Binnenkort zal ik hier een artikel over schrijven. Bedenk in ieder geval voor jezelf wat hardlopen je oplevert? Waarom zou je het moeten doen? Wil je afvallen? Conditie opbouwen? Sterker worden? Zelfverzekerd? Een halve marathon lopen? Breng dit eerst eens in kaart en bedenk weer even waarom hardlopen zo leuk is!

Hoe kun je een vast tempo aanhouden?

Ai, dit is lastig. Het kan echt moeilijk zijn om in één bepaalde snelheid te blijven lopen. Tijdens een hardloopwedstrijd lukt het me vaak wel, maar tijdens trainingen gaan mijn snelheden ook weleens op en af. Hoe ik dit doe? Geen idee! Misschien is het wel een idee om eerst eens een rustige snelheid te pakken waar je gemakkelijk op kunt blijven lopen. Vaak loop ik juist wel op één snelheid wanneer ik echt helemaal in de flow zit en dus niet afgeleid ben door de omgeving of mensen. Ik denk dat het een kwestie van wennen en oefenen is!

Wat is je streeftijd voor de marathon van Berlijn?

Ah, ik weet niet of ik dit wel met iedereen wil delen. Laten we zeggen dat ik heel graag een PR wil gaan lopen. Dat betekent dat ik mijn tijd van Rotterdam, 3.33.02, zou moeten verbeteren. Wel heb ik met mijzelf afgesproken dat ik niet ”out” wil gaan. Dus ik ga er alles aandoen om zo fit mogelijk te blijven onderweg. Indien het mega warm gaat worden, ga ik dus zeker mijn tempo en schema aanpassen.

Wat is je doel in New York?

Genieten, genieten én genieten! Ik heb voor New York absoluut geen tijd in mijn hoofd. Het zou leuk zijn als het binnen de vier uren gaat lukken, maar ik wil gewoon niet bezig zijn met de tijd. Het is ook geheel afhankelijk van hoe mijn herstel na Berlijn verloopt. Het belangrijkste vind ik de geweldige ervaring en de hele route kunnen zien. Ik wil in ieder geval wat zien van de stad tijdens het rennen en me niet blind staren op het asfalt, omdat ik helemaal kapot ben.

Heb je ervaring met de combinatie Berlijn en New York? Hoe ga je zo snel herstellen en opladen?

Ik heb geen ervaring met deze combinatie en ik heb geen idee hoe ik zo snel ga herstellen en opladen. Mijn doel is dus om Berlijn een goede tijd te gaan lopen. Daarna probeer ik zoveel mogelijk te rusten en bij te komen. In mijn eerste schema na Berlijn staat vooral rust en losfietsen. Daarnaast zal ik trouw wekelijks naar mijn Yoga les blijven gaan en probeer ik misschien eens te gaan zwemmen, om de spieren te ontspannen.

Wat is goed voor je herstel?

Tot slot was er nog een mooie vraag die bij de vorige aansluit. Herstellen doe je door vooral te rusten en goede voeding in te nemen. Eiwitten zijn heel belangrijk in het herstel van beschadigde spieren. Hier schreef ik een artikel over. Zelf heb ik ook gemerkt dat actief herstel voor mij heel prettig is. Dit doe ik door bijvoorbeeld even rustig te gaan fietsen of wat te wandelen. Door licht te bewegen, herstel ik vaak beter. Ik hoop dat dit na Berlijn ook werkt!

Bedankt voor jullie vragen! Binnenkort wil ik een Q&A schrijven over persoonlijke vragen. Dat zal dus juist niet gaan over hardlopen en wielrennen. Heb je een vraag? Laat het me weten in de reacties of mail het naar info@japkejanneke.nl.