23 jun 2017 | Hardlopen, Review

Review: Garmin Forerunner 935

Wat ben ik ontzettend verwend de afgelopen weken. Na twee pracht producten van Polar kreeg ik van Garmin ook de mogelijkheid om een GPS sporthorloge te gaan testen. Eerst verwachtte ik dat de producten van beide merken niet zoveel van elkaar zouden verschillen, maar niets is minder waar. Ik merk zelfs dat ik een lichte voorkeur heb voor een bepaald merk. In dit artikel lees je daar meer over. Ik heb de Forerunner 935 voor jullie getest en in dit artikel lees je mijn eerste ervaringen.

De kennismaking met Garmin

Nooit eerder liep ik met een Garmin sporthorloge. En heel eerlijk: dat kwam vanwege het prijskaartje, dat eraan hangt. De producten van Garmin vallen nu eenmaal in een hogere prijsklasse. In de tijd dat ik een sporthorloge heb aangeschaft, was ik allang blij dat ik kon zien hoe hard ik op dat moment liep. Veel meer had ik niet nodig en daarom koos ik, vanwege mijn budget, voor een TomTom multisports. Ik was dus benieuwd wat voor bijzondere extra’s een Garmin mij zou kunnen bieden. Wat voor beloftes doet Garmin met deze Forerunner 935?

De Forerunner 935 is zowel een hardloop- als triathlonhorloge met polshartslagmeting. Garmin zegt hiermee een comfortabel horloge te hebben geproduceerd van slechts 49 gram dat de gehele dag te dragen is. Er zit een barometer ingebouwd, waardoor je verschillen in hoogte kunt meten, maar ook een kompas om de juiste koers aan te kunnen houden. Altijd handig! Verder biedt het allerlei functies om je prestaties te meten. Ook geeft het horloge aan wanneer je teveel of te weinig zou trainen. Het horloge meet zelfs tijdens het hardlopen de grondcontacttijd-balans, staplengte en verticale ratio. Je kunt naast de hartslagmeting in je pols ook een band omdoen, waarmee je nog meer gegevens verkrijgt, zoals de lactaatdrempel en een HSV stresstest. Tot slot vertellen ze dat de batterij een levensduur heeft van twee weken in de horlogemodus en van 24 uur in GPS-modus. Dat moet voldoende zijn. Al met al heeft het horloge dus een wereld aan functies. Van de helft weet ik niet eens wat het is. Je kunt je voorstellen dat ik dus ontzettend benieuwd was na het lezen van deze beschrijving. Daarom heb ik de Garmin Forerunner 935 (voor mezelf én voor jullie) getest.

Mijn eerste indruk

De Forerunner 935 werd bezorgd in een mooi doosje. Er zaten heel wat instructieboekjes en extra materialen bij. Het horloge werd in de eerste instantie geleverd met een geel bandje. Als extra optie zat er een zwarte bij. Na één keer lopen heb ik ervoor gekozen om de zwarte om te doen. Ik vind dit voor alledaags gebruik toch net iets mooier staan. Het horloge ziet er strak uit. Wat me meteen opvalt, is dat het scherm in kleur is! Dit geeft net even wat extra’s aan het horloge. De Forerunner is gemakkelijk in te stellen en al snel begreep ik de functies van de knopjes aan de zijkanten. Het is handig dat er ook bij staat waar het knopje voor is. Het horloge voelt, net zoals Garmin belooft, heel licht aan. Het zit soepel om mijn arm en is goed af te stellen op mijn dunne polsjes.

IMG_7220

Het menu geeft alle opties weer. Je kunt de hartslag live zien, maar ook van de afgelopen vier uren. Als je verder terug wilt kijken, kun je alle gegevens natuurlijk opvragen via je Garmin account. Je kunt je Forerunner namelijk koppelen aan de Garmin Connect app of via Garmin Connect op je computer. Verder kun je direct je trainingsstatus bekijken op het horloge. Hier staat precies wat je VO2 max is, hoeveel je nog moet herstellen voordat je aan je volgende training kunt beginnen en hoe je trainingslast is geweest in de afgelopen 7 dagen. Een te gekke functie die ik ontdekte in dit menu is de raceprognose. Het horloge vertelt je precies wat je tijd zou zijn op een 5 km, 10 km, op een halve en een hele marathon. Momenteel is de Forerunner wel erg positief gestemd. Zo geeft hij bij mij aan dat ik een marathon in 3 uur en 7 minuten zou kunnen lopen. Ik vraag het me af. Verder kun je op het horloge aflezen hoeveel je de afgelopen dagen hebt gesport en natuurlijk houdt het dagelijks je stappen bij. Hierbij is je doel eigenlijk een soort gemiddelde van wat je zelf doet. Hoe meer ik wandel, hoe hoger het doel wordt.

Maar dan ga ik over naar het hardlopen met deze Forerunner. Dat is voor mij eigenlijk het belangrijkste. Tijdens het hardlopen heb ik heel veel plezier gehad van dit horloge. GPS wordt snel ontvangen en je kunt dus snel van start. Het horloge geeft in één beeld aan wat je huidige snelheid is, hoe lang je bezig bent en hoe ver je al hebt gelopen. In een scherm lager staat de gemiddelde snelheid van de kilometer die je op dat moment aan het lopen bent. Nog een scherm verder vind je jouw hartslag en ook in welke zone deze zich bevindt. Tot slot is er een beginscherm met de tijd en datum.

Wat ik mis tijdens het lopen is de gemiddelde snelheid van je loopje. Deze kun je eigenlijk alleen zien wanneer je pauzeert. Dan geeft het horloge aan wat je tot dan toe als gemiddelde hebt. Verder zie je elke kilometer wel wat je gemiddelde van die kilometer is geweest. Tijdens het lopen geeft het horloge ook feedback over je trainingsprestaties. Zo kun je meteen zien of je jouw prestaties verbetert. Meteen na je loopje geeft het horloge een samenvatting van je inspanning. Je kunt alle gegevens inzien. Echt heel handig!

Door het horloge te koppelen aan je computer of telefoon kun je meer gegevens terugkijken. Zo kun je ook je slaap- en waakritme bekijken. Volgens mij is dit horloge hierin vrij nauwkeurig. Het houdt wel degelijk bij wanneer ik slaap en wanneer ik weer wakker ben. Het geeft best een realistisch beeld. Een functie waar ik zelf wat minder mee heb is dat je jouw telefoon dus kunt koppelen aan het horloge. Dit betekent dat je kunt zien wanneer je een bericht krijgt of je gebeld wordt. Zelf heb ik hier totaal geen behoefte aan, zeker niet tijdens het hardlopen. Deze functie zal ik dus niet zo gauw gaan gebruiken, maar ik wilde het jullie natuurlijk niet onthouden.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de Garmin Forerunner 935 (tot nu toe) net iets prettiger vind dan de Polar M430, die ik laatst heb getest. Velen van jullie vroegen namelijk om een vergelijking en die zal ik hierbij nog kort schetsen. De Forerunner 935 heeft zeker iets meer geavanceerde functies, maar het heeft helaas het prijskaartje er ook naar. Ik denk dat het dus heel erg uitmaakt wat je nodig hebt en verwacht van een sporthorloge. Wil je het allerbeste en meest uitgebreide? Ga dan zeker voor deze Garmin. Ben je blij met hele goede functies en een goed GPS, dan is de Polar zeker een goede optie. Het scheelt in prijs namelijk de helft.

forerunner 935 garmin afbeelding via Garmin

Samengevat kan ik zeggen dat ik (tot nu toe) zeer enthousiast ben over deze Forerunner 935. Het horloge is stijlvol en zit heel prettig om je pols. Het heeft ongelooflijk veel functies, waarvan ik de helft nog niet eens heb ontdekt. Het geeft heel handige inzichten en het horloge werkt fijn. Nee, deze Forerunner 935 doe ik voorlopig nog niet af. Ik ben er dolenthousiast over en ik zal er de komende maanden, in voorbereiding op Berlijn en New York, vast heel veel plezier en profijt van hebben.

Ben jij bekend met Garmin? Hoe zijn jouw ervaringen? Laat het me hieronder weten in de reacties!