25 jun 2017 | Geluk, Mindfulness

Hoe laad je weer op in een drukke periode?

Soms heb je van die weken dat alles je aanvliegt. Je inbox kent teveel ongelezen berichten, het huis is een puinhoop en hierdoor je hoofd ook. Je lijf is moe en je to-do list veel te lang. Herkenbaar? Momenteel leef ik in deze fase. En eigenlijk duurt dat al een paar weken. Het wordt tijd om hierbij stil te staan en eens te bedenken hoe ik mezelf weer op kan laden voor de komende periode. In dit artikel schrijf ik over rust vinden, ontspannen en opladen tijdens en na een drukke en stressvolle periode.

Mijn huidige situatie

Momenteel loopt mijn emmer dus even over. Ik doe heel veel (leuke en minder leuke) dingen, die veel tijd kosten. Ik word (heel tof!) uitgenodigd voor veel evenementen door mijn blog. Helaas is dit vaak in de randstad, waardoor ik heel veel tijd kwijt ben om er te alleen al te komen. Daarnaast wil ik vier artikelen per week schrijven. Hier zit per artikel minstens twee uur werk in. Het ene artikel is iets sneller klaar dan een ander natuurlijk. Maar al met al ben ik er best wel eventjes mee bezig.

Natuurlijk heb ik dan ook mijn sportieve activiteiten nog. Meestal sport ik circa vijf keer per week. De duur daarvan wisselt, maar ook sporten kost veel tijd. Zeker nu de trainingen voor de marathon gaan beginnen. Al deze dingen moeten gepland worden naast mijn werk: vier dagen als orthopedagoog. Ik ben ZZP-er en hierdoor kost ook dit extra veel tijd naast die vier dagen. Tot slot heb ik af en toe ook een best druk sociaal leven. Veel leuke feestjes en gezellige vriendinnendagjes staan er in mijn agenda. Dit vult mijn avonden en weekenden al snel op. Oja! Ik heb ook nog een lieve vriend en hele leuke familie waar ik soms echt te weinig aandacht aan besteed. Dus tsja, wanneer heb ik nu echt tijd om een beetje op te laden? En hoe doe ik dat dan?

Bij dit alles komt ook nog eens bij dat m’n lijf niet fit is. ‘Goh! Hoe zou dat toch komen?’. En dat we daarnaast volgende week beginnen met klussen in ons nieuwe huis. Help!?

IMG_3184

Hoe laad je weer op?

Het is vast wel herkenbaar dat sommige perioden in je leven gewoon heel druk zijn. Soms is dat niet erg en je ontkomt er eigenlijk ook niet aan. Het is wel belangrijk om dan op te letten dat je jezelf niet helemaal over de kop werkt. Zorgen voor ontspanning in je dag is heel belangrijk. Zeker in deze periode snak ik af en toe naar die rust. Rust in mijn lijf, maar zeker ook in mijn hoofd.

  • Wat voor mij heel goed werkt is alleen zijn. Ik ben iemand die oplaadt van alleen zijn. Niet voor niets ben ik er een aantal jaren geleden achter gekomen dat ik hoog sensitief ben. Nu weet ik dat deze term niet zoveel zegt, maar het kenmerkt mij wel. Dit betekent dat ik gevoeliger ben voor allerlei prikkels in mijn omgeving. En het opladen hiervan duurt soms wat langer. Ik kan dus behoorlijk overspoelt raken na heel veel sociale activiteiten. Geef mij dan maar even een avondje op de bank, want dat heb ik echt wel nodig! Het lastige is alleen dat ik wel heel graag met anderen ben. Dit levert nog wel eens een tweestrijd op.
  • Verder kan sporten mij ook ontspanning opleveren. Wanneer ik erg druk ben met heel veel verschillende taken, vind ik het heel fijn om wel eventjes te sporten. Vaak kies ik er dan voor om mijn trainingen iets in te korten, zodat ik tijd overhoud. Doordat ik toch hardgelopen heb (of gefietst) is mijn hoofd ontspannen en leeg. Hierdoor word ik vanzelf een stuk rustiger.
  • Lijstjes maken geeft mij ook rust. Vooral wanneer ik lijstjes met prioriteiten aangeef. Sommige dingen hoeven niet op stel en sprong. Soms is een taak best vooruit te schuiven. Andere dingen vragen misschien meer prioriteit en deze kun je beter eerder aanpakken. Op deze manier zorg ik ervoor dat mijn hoofd geen overuren maakt.
  • Wanneer ik echt veel te druk ben en de paniek groot is, kies ik ervoor om een aantal activiteiten te cancelen. Dit is niet mijn favoriete manier van weer opladen, maar het werkt wel. Meestal pak ik dan gewoon mijn agenda erbij en kijk ik welke activiteit in de week ik zou kunnen afzeggen. Ik weeg het dan wel vaak goed af: Wat levert mij het minst op? Waar zijn de gevolgen het minst groot? Afgelopen weken heb ik drie evenementen afgezegd, omdat het te druk was. Tijdens één evenement was ik echt ziek, waardoor ik niet aanwezig kon zijn. De andere twee evenementen werden mij gewoon teveel.
  • Een ander idee wat helpend kan zijn is de gedachte dat het tijdelijk is. Oftwel: zorg ervoor dat het tijdelijk is! Ik weet bijvoorbeeld dat deze weken even pittig druk zijn. De verhuizing zit er aan te komen. Dit kost heel veel tijd en energie: dozen inpakken, het huis is een chaos en er komen allerlei regel dingen bij kijken. Ik weet dat dit tijdelijk is, want hopelijk zitten wij over drie weekjes in ons prachtige nieuwe huis en is er weer rust in mijn leven. Ook staat er een vakantie voor mijn deur. Door dit vooruitzicht is het minder erg om het nu heel druk te hebben. Ik weet immers dat ik volgende week naar Italië vertrek met twee vriendinnetjes. We hebben dan voldoende tijd om lekker uit te rusten en bij te komen.
  • Tot slot is er nog een andere vorm van ontspanning en opladen, waar veel mensen waarschijnlijk al wel bekend mee zijn. Ik ga vanaf september namelijk deelnemen aan een cursus Yoga. Het lijkt me echt heel fijn om dit te gaan doen en ik verwacht dat het ook wel echt iets voor me is. Al vaker heb ik geprobeerd om het zelf thuis te gaan doen (via filmpjes op YouTube), maar dit kwam er steeds niet van. Ik heb wel een stok achter de deur nodig voor dit soort ontspannende activiteiten. Ik heb me dus in Groningen, bij Open Yoga, ingeschreven voor een introductiecursus van 5 bijeenkomsten op de dinsdagavond. Ik ben heel benieuwd of me dit ook iets van ontspanning gaat opleveren.

Hoe laad jij weer op in een drukke periode? Vind je het ook fijn om alleen te zijn? En heb jij ervaringen met Yoga? Laat het me hieronder weten in de comments.