13 feb 2017 | Hardlopen, Marathon

Mijn Road to Rotterdam #5

Vorige week had ik weer even een schrikmoment: ‘Stop de tijd!’. Nog maar twee maanden tot de start van de marathon van Rotterdam op zondag 9 april 2017. In deze ‘Road to Rotterdam’ serie zal ik mijn ervaringen delen en jullie op de hoogte houden van mijn voorbereidingen op de marathon. De afgelopen week pakte ik het hardlopen rustig op en kon ik mijn lange duurloop weer doen!

Maandag begon ik met een rustdag. Zoals je vorige week hebt kunnen lezen, blijf ik last houden van een pijnlijke knie. In de vorige trainingsweek heb ik daardoor mijn lange duurloop niet kunnen doen en heb ik ook andere loopjes iets aangepast. Maandag kon ik dus nog even extra uitrusten en herstellen.

Op dinsdag heb ik tussen mijn afspraken door tijd om een testloopje te doen. Ik vind het best spannend om weer te gaan hardlopen. Ik wil die pijn niet voelen en ik wil hoop houden dat ik mijn trainingen kan voortzetten. Gelukkig merk ik al gauw tijdens het rennen dat ik weinig van mijn knie voel. Ook voelt mijn lijf erg uitgerust en kan ik mijn tempo gemakkelijk volhouden. Uiteindelijk loop ik 8 kilometer met een gemiddelde pace van 4:52 min/km. Dit geeft hoop!

IMG_8006

Op woensdag neem ik weer rust van het hardlopen, want ik wil de boel niet meteen weer overbelasten. Ik besluit om een krachttraining te gaan doen voor mijn core. Ik kies twee keer vier oefeningen. Elke serie van vier oefeningen voer ik, met serierust, vier keer uit. Ik kies onder andere voor lunges, side planks en squats. Op donderdag en vrijdag voel ik mijn billen en buik. Dat is een goed teken!

Donderdag probeer ik weer een loopje op tempo te gaan doen. Deze week staat er geen interval op het programma, maar een drie kilometer tempoloop. Ik begin met drie kilometer inlopen. Het is hartstikke koud dus dat is zeker nodig. Daarna loop ik drie kilometer achterelkaar op een tempo van circa 4:15 min/km. Ik sluit af met uitlopen. Deze tweede looptraining van de week voelde wederom heel goed. Als ik me morgenochtend nog steeds zo goed voel, ga ik voor de lange duurloop.

IMG_8073

Op vrijdagochtend voel ik me prima. Wel zie ik op mijn iPhone dat het buiten weer heel koud is en er een ijzige wind staat. Ik kies ervoor om me heel dik aan te kleden. Tijdens de lange duurlopen krijg ik het vaak veel minder warm dan tijdens de korte intensieve loopjes. Ik heb 27 kilometer op de planning en ik besluit gewoon een route heen en terug te lopen. Dat betekent dat ik 13,50 kilometer heen loop en weer 13,50 kilometer terug. Het lopen gaat vrij gemakkelijk en ook mijn tempo ligt iets hoger dan normaal. Aan de ene kant was dat niet wat ik met mezelf had afgesproken, maar het lopen gaat gemakkelijk en het tempo is goed vol te houden. Tenslotte blijf ik natuurlijk ook een stuk warmer wanneer ik harder loop. Het enige waar ik moeite mee heb gehad tijdens deze lange duurloop is misselijkheid. Nooit eerder was ik zo misselijk tijdens het lopen. Wellicht is mijn ontbijt niet goed gevallen of had ik mijn maag ietwat te vol.

IMG_8131

Op mijn brakke zondag (want ja: ik vierde alvast mijn 26e verjaardag!) wilde ik toch nog even lekker naar buiten. De zon scheen en het was iets minder koud dan de voorgaande dagen. Vlak voor zonsondergang liep ik nog 10 hele fijne kilometers (zonder pijn!). Een goede afsluiting van een goede trainingsweek. Het is nu te hopen dat ik dit door kan zetten. Komende week staan er in ieder geval drie loopjes op het programma. Ik wil een korte herstelloop doen, een intervaltraining en een zeer lange duurloop. Deze laatste plan ik op vrijdag, omdat ik die avond naar Italië vertrek voor een weekje skiën. Dat geeft me meteen de kans om nog even een extra weekje te herstellen van mijn loopblessure.

Loop jij ook een wedstrijd binnenkort? Train je voor een (halve) marathon? Hoe gaat het met jouw voorbereidingen? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de reacties hieronder.