21 dec 2016 | Hardlopen

Terugblik: mijn loopevenementen in 2016

Het einde van het jaar komt nu steeds dichterbij. Mijn laatste loopevenement van 2016 zit er inmiddels op. Dit betekent dat ik kan gaan terugblikken. Waar heb ik allemaal gelopen? Welk loopje was het leukst? Welke was het zwaarst? Is er een wedstrijd die ik graag over zou willen doen? Je leest het allemaal in deze terugblik.

April
Marathon van Rotterdam (42,2 km)

img_4378

Dit was eigenlijk meteen de belangrijkste van het jaar: mijn allereerste marathon! Maanden had ik hiervoor getraind. Het uitgebreide verslag kun je hier lezen. Ik kan nu gelukkig trots zijn op deze prachtige prestatie en met een glimlach terugdenken aan mijn eerste marathon. Zoals jullie hier kunnen lezen, ga ik in 2017 weer voor deze marathon in Rotterdam. Uiteindelijk heb ik de marathon volbracht in een tijd van 3.40.27. Het was voor mij de spannendste dag en dus ook het spannendste loopevenement van 2016!

Mei
Nacht van Groningen (21,1 km)

img_5810

Na de marathon moest ik even niet aan hardlopen denken. Toch wilde ik graag aan de start staan tijdens de Nacht van Groningen. Vorig jaar (in mei 2015) liep ik daar mijn allereerste halve marathon. Dit jaar liep ik daar mijn 4e halve marathon. Ik had mezelf geen doelen gesteld, omdat ik net de marathon van Rotterdam achter de rug had. Het herstel daarvan duurde best een tijdje en dit loopevenement zag ik als een feestje in mijn eigen buurt! De sfeer is altijd geweldig.
Eenmaal gestart ging het eigenlijk heel erg goed. Toen ik hoorde dat ik op plaats 3 of 4 aan het lopen was, perste ik er nog een versnelling uit, waardoor ik als tweede eindigde in een tijd van 1.37.36. Dit evenement zorgde voor de grootste runner´s high in 2016!

Juni
Asserstadsloop (10 km)

img_6308

In juni stonden we met een groep vrienden aan de start van de Asserstadsloop. Een loopevenement in Assen waarbij ik de 10 kilometer zou gaan lopen. Het was die dag snikheet en dat maakte het best een beetje spannend voor mij. Aangezien ik tijdens de marathon van Rotterdam oververhit ben geraakt, bedacht ik me dat dit met temperaturen rond de 30 graden nog sneller zou gebeuren. Al met al viel dit gelukkig heel erg mee. Tijdens het lopen merkte ik dat ik een PR kon lopen op de 10 km. Ook kon ik meelopen voor de podiumprijzen. Uiteindelijk finishte ik in een tijd van 42.30 en werd hiermee derde bij de dames. Dit was sowieso het warmste loopevenement in 2016!

September
Dam tot Damloop (16,09 km)

img_0559

In de zomermaanden heb ik vaak minder zin om veel en ver te gaan hardlopen. Ik blijf het wel wekelijks een paar keer doen, maar veel liever stap ik op mijn racefiets om een rondje te gaan fietsen. Wanneer het heel warm is, is fietsen gewoon beter vol te houden. Dit betekent dus dat ik in de zomer ook weinig loopevenementen heb. Pas in september stond mijn volgende loopje op de planning. Ik stond op zondag 18 september voor het eerst aan de start van de Dam tot Damloop. Wat een ontzettend leuk evenement is dat! De sfeer was te vergelijken met de sfeer van de marathon in Rotterdam. Uiteindelijk liep ik heel erg lekker en finishte ik in een tijd van 1.12.41 met een gemiddelde pace van 4:31. Ik was hier heel erg tevreden mee! Het uitgebreide verslag van dit evenement kun je hier lezen. Dit was het meest verrassende loopje van 2016!

Oktober
4 mijl van Groningen (6,4 km)

img_1151

De 4 Mijl van Groningen liep ik voor de tweede keer. Het is hét loopevenement van Groningen en dat kun je als hardloopfanaat uit Groningen natuurlijk niet aan je voorbij laten gaan. Wat ik het nadeel vind van de 4 Mijl’, is dat het altijd heel erg druk is (ook op het parcours). Het is echt slalommen om de lopers heen. Dit jaar ging dat al beter dan vorig jaar en ik liep dus ook een snellere tijd, een nieuw PR: 26.47. Dit was het gezelligste loopevenement van 2016!

December
Ameland Adventurerun (21,1 km)

img_4607

Het laatste wedstrijdje van 2016 liep ik op Ameland. Het hele verslag kun je hier lezen. Ik stond aan de start van de halve marathon tijdens de Ameland Adventurerun. Vorig jaar heb ik deze ook gelopen en toen viel het me heel erg mee. Dit jaar heb ik als zwaarder ervaren, met name omdat het stuk strand in het begin veel zachter was. Dit heeft me meer energie gekost. Uiteindelijk was mijn tijd wel iets sneller dan vorig jaar, omdat ik veel tijd goed heb kunnen maken in het tweede deel van de race. Ik finishte in een tijd van 1.38.01. Dit was het loopevenement met de zwaarste omstandigheden in 2016, maar zeker ook een hele gezellige omdat ik samen met drie vriendinnen heb deelgenomen!

Dit zijn de loopevenementen waar ik ben gefinisht in 2016! In 2017 staan er alweer drie gepland: de midwinter marathon van Apeldoorn, de marathon van Rotterdam en de marathon van Berlijn. Natuurlijk zal ik de Nacht van Groningen en de 4 Mijl van Groningen zeer waarschijnlijk niet overslaan. Ik sta ook open voor nieuwe loopevenementen op mooie of toffe locaties! Heb jij nog tips voor mij in 2017? Welk loopevenement moet ik niet missen? Laat het me weten in de reacties hieronder!