19 dec 2016 | Hardlopen

10 x waarom iedereen zou moeten beginnen met hardlopen

Hardlopen is booming. Jong, oud, klein of groot? Hardlopen is voor iedereen. Hardlopen is niet voor niets één van de grootste lifestylesporten ter wereld. Een aantal jaar geleden kon ik me ook niet voorstellen dat ik ooit zoveel zou gaan hardlopen. Nu ik eenmaal besmet ben met het hardloopvirus wil ik nooit meer zonder. Wanneer hardlopen nog niet jouw ding is, ben ik benieuwd of ik je met dit artikel kan inspireren en motiveren om het toch eens te proberen.

1. Hardlopen geeft vrijheid

Hardlopen geeft een gevoel van vrijheid. Je hoeft niks, je kunt gaan waar je wilt en hoe lang je zou willen. Je hoeft even nergens aan te denken en het zorgt voor rust in je hoofd: een ultiem gevoel van vrijheid!

2. Hardlopen is goedkoop

Je hebt geen duur sportschoolabonnement nodig. Je hoeft geen contributie te betalen bij een vereniging of een club. Eigenlijk heb je niets nodig, behalve hardloopschoenen. Zelf heb ik inmiddels wel een aantal items waar ik niet zonder kan, maar toen ik net begon waren de hardloopschoenen voldoende.

3. Hardlopen kost weinig tijd

Met hardlopen heb je al gauw een voldaan gevoel. Na een halfuurtje rennen heb je er al een leuke work-out opzitten. Daarnaast kan hardlopen vroeg in de ochtend, tussen afspraken door of juist laat in de avond.

4. Hardlopend zie je veel meer

Hardlopen is een toffe manier om de omgeving te verkennen. Ik vind het heel erg fijn om nieuwe routes te ontdekken. Ook op vakantie is hardlopen een handige manier van voortbewegen. Rennen is altijd leuker dan in zo’n trage hop-on, hop-off bus.

5. Hardlopen kan overal

Hardlopen kan in de stad, op het platteland, op vakantie of bij je oma. Ik kan momenteel geen plek op aarde bedenken waar hardlopen niet zou kunnen. Er worden zelfs wedstrijden op de Noordpool georganiseerd.

img_6988

6. Hardlopen kan in alle weersomstandigheden

Regen, mist, hagel, wind, zon, onweer, sneeuw, ijzel (dat wordt glibberen!); het weer kan nooit een excuus zijn om niet te gaan. Juist wanneer ik de meest extreme weersomstandigheden weet te trotseren, krijg ik een meer voldaan gevoel naderhand.

7. Hardlopen is gezellig

Hardlopen kan alleen, maar hoeft zeker niet alleen. Er zijn in jouw omgeving vast genoeg loopgroepjes. Zo kun je in Groningen, als vrouw,  iedere dinsdagavond terecht bij Runninggirls Groningen. Ook kun je het hardlopen combineren met het bijkletsen met een vriend of vriendin. Dat kan je uiteindelijk ook weer tijd besparen wanneer je druk bent.

8. Je kunt doelen stellen en behalen

Wil je een 5 kilometer lopen? Of heb je de droom om ooit een marathon te lopen? Met hardlopen kun je gemakkelijk doelen stellen en de resultaten daarvan meten. Er worden iedere week voldoende loopwedstrijden georganiseerd. Dat kan een goede motivatie zijn om te gaan trainen en sneller te worden.

9. Hardlopen werkt verslavend

Een beetje tricky, maar het kan ook heel handig zijn. Hierdoor kost het minder moeite om een volgende keer weer te gaan. Maar weet waar je aan begint!

10. Runner’s High

Tot slot: hardlopen zorgt na afloop voor de runner’s high! Een heerlijk gevoel dat je niet bij een andere sport zo kunt ervaren. Er is niet voor niets een speciale uitdrukking voor. Deze runner’s high is iets wat ik iedereen zou toewensen. Dus waar wacht je nog op?

Heb ik je met deze redenen kunnen motiveren om hardlopen een kans te geven? Of heb je juist aanvullingen op deze 10 redenen? Laat het me weten in de comments!