Twijfelen aan alles

Twijfelen aan alles

Ik ben een echte twijfelaar. Eigenlijk twijfel ik de hele dag door. Ik twijfel over de kleine dingen, zoals wat ik zal gaan eten ‘s avonds. Maar ook twijfel ik wanneer ik een cadeau moet kopen voor iemand, wanneer ik mijn brood ga beleggen en wanneer ik ga hardlopen. Wellicht is dit deel nog wel herkenbaar voor een aantal van jullie. Toch ben ik ook echt een twijfelaar wanneer het gaat over grotere dingen in het leven. Wat wil ik met mijn leven? Gaan we sparen om een huis te kopen? Of gaan we toch eerst nog reizen? Wat zal ik doen met mijn werk? Wil ik me bijscholen? Wil ik een vervolgopleiding gaan doen of zal ik toch gaan voor een promotieplek? Ik kan blijven malen. Ik sta er vaak mee op en ik ga er mee naar bed. Het komt ook weleens voor dat het de hele nacht in mijn hoofd blijft rondspoken: zal ik wel of zal ik niet? Ik ging op onderzoek uit: hoe ontstaat dat eindeloze getwijfel en hoe kun je dit voorkomen?

Mijn getwijfel begint al vroeg in de ochtend. Ik sta op en ik trek mijn kledingkast open: wat wordt mijn outfit vandaag? Ik bedenk me dan vaak wat er op het programma staat. Heb ik afspraken op een school? Bij ouders thuis? In de praktijk? Ga ik nog sporten? Ga ik afspreken met vriendinnen? Is het koud of juist warm? Alles wordt goed en nauwkeurig afgewogen. De ene dag gaat dit beter dan een andere dag. Wanneer het echt een heftige twijfeldag is, kan het best zijn dat ik meerdere outfits meeneem in de auto naar mijn werk. Ik wil namelijk geen spijt krijgen van mijn outfit en als ik nog iets anders bij me heb, kan ik altijd nog switchen. Soms is dit echt heel erg vermoeiend. Ik zou graag minder twijfelen. Maar hoe?

Keuzestress

Twijfel ontstaat logischerwijs door keuzes. Als er geen keuzes zijn, hoef je ook niet te twijfelen. Wanneer je een keuze wilt maken, kun je een aantal dingen doen. Zo kun je kiezen om op je onderbuikgevoel af te gaan. Soms kun je bij het maken van een beslissing al goed aanvoelen wat de beste optie is voor jou. Het onderbuikgevoel kan echter overspoeld worden door je ratio. Met je verstand probeer je alles te beredeneren, waardoor je onderbuikgevoel langzaamaan naar de achtergrond verdwijnt. Het is dan veel moeilijk om dit gevoel terug te halen wanneer je zo erg bezig bent met je verstand.

Spijt

Wanneer je toch zo aan het redeneren bent, maak je vaak een voor- en nadelen lijstje. Soms gaat dit bewust, maar soms ook onbewust. Je bekijkt de opties en bedenkt waarom iets goed of juist niet goed voor jou zou zijn. Wat zijn de gevolgen van je beslissing. Je wilt natuurlijk geen spijt krijgen achteraf. En dát maakt het nou juist zo moeilijk. Wanneer het maken van de beslissing te moeilijk is, wordt er in sommige gevallen geen besluit genomen. Als dit gebeurt, kan het zijn dat de keuze door iemand of iets anders wordt gemaakt. Wellicht gaat zo een optie of kans aan jou voorbij. Zo kan het zijn dat, bijvoorbeeld, een sollicitatietermijn verstreken is, dat jouw optie op een huis verloopt of dat die ene tas uitverkocht is. Dit kan soms nog veel erger zijn. Wanneer dit voor jou bepaalt wordt, kan dit zorgen voor frustraties en onzekerheid. Misschien heb je op deze manier nog wel meer spijt, dan wanneer je de keuze wel zelf had gemaakt.

keuzes
De angst voor het hebben van spijt speelt bij mij ook vaak mee. Ik ben zo bang om een verkeerde keuze te maken, dat ik de keuze maar niet maak. Ik blijf het dan uitstellen en ik blijf malen. Echter kan ik mezelf inmiddels wel tot een ervaringsdeskundige rekenen op het gebied van twijfelen en heb ik al behoorlijk wat tips opgedaan, waardoor het iets gemakkelijker wordt. Deze deel ik graag met jullie!

Tips voor minder getwijfel:

 1. Bedenk wat jij belangrijk vindt. Wat zijn je dromen en doelen in het leven? Welke van de opties brengt jou dichterbij jouw droom of doel? Past de optie bij wat jij zou willen uitstralen? Past de mogelijkheid bij hoe jij wilt zijn? Dit kan soms helpen om de keuze meer persoonlijk te maken en even terug te gaan naar wat voor jou goed is.
 2. Zelf heb ik altijd de neiging om anderen om bevestiging te vragen, maar vaak leidt dit heel erg af van wat belangrijk is voor mijzelf. Door ook nog de mening en de voor- en nadelen van anderen mee te nemen, wordt jouw keuze nog ingewikkelder. Natuurlijk is het wel fijn om een moeilijke beslissing te delen met iemand die dichtbij je staat, maar probeer dit zoveel mogelijk te beperken.
 3. Zoek afleiding! Ga even iets anders doen waar je blij van wordt, zoals sporten, mediteren, shoppen of lezen. Zelf kan ik vaak veel beter nadenken wanneer ik een rondje heb hardgelopen. Het maken van de keuze gaat dan ook gemakkelijker.
 4. Probeer zo snel mogelijk te beslissen. Hoe langer je blijft twijfelen, des te moeilijker het gaat worden. Zodra één van de opties goed voelt, hak dan de knoop door en stel dit niet uit. Wanneer je het gaat uitstellen, ga je sowieso weer twijfelen.
 5. Stel jezelf voor dat je de keuze al hebt gemaakt. Hoe voelt dat? Is dat dan oké? Hoe zou het zijn? Door het je alvast in te beelden, kun je soms tot goede inzichten komen.
 6. Tot slot heb ik nog een uitspraak voor jullie, die ik zelf vaak in mijn hoofd herhaal. ”Je kunt beter spijt hebben van iets wat je wel hebt gedaan, dan van iets wat je niet hebt gedaan”. Ik weet niet precies waar deze quote vandaan komt, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Dit heeft mij al een aantal keren over de drempel geholpen en dit heeft tot nu toe steeds goed uitgepakt.

Twijfelen jullie ook weleens? Waar twijfel je dan over? Hebben jullie nog aanvullende tips? Laat het me hieronder weten in de reacties!

8 Reacties

 1. Iris
  december 7, 2016 / 8:54 am

  Zooo herkenbaar! Uit betrouwbare bron heb ik gehoord: ‘Als je twijfelt, zijn blijkbaar beide opties goed!’ Natuurlijk kan achteraf blijken dat de keuze toch niet helemaal de goede was, maar op het moment van twijfel weet je dat niet. Je kunt niet in de toekomst kijken. Ook niet als je lang blijft twijfelen. Je maakt het je zelf een heel stuk makkelijker door ‘gewoon’ snel de knoop door te hakken. Makkelijker gezegd dan gedaan, ook voor mij, maar met dit in je achterhoofd lukt het soms wel beter! Succes Jap <3

  • Japke Janneke
   december 7, 2016 / 11:15 am

   Dankjewel voor je reactie, Iris! <3 Helemaal waar!

 2. Roos
  december 7, 2016 / 10:24 am

  Zeer herkenbaar, ook elke dag weer! Leuk geschreven Japke! Hoef ik iniedergeval niet meer te twijfelen aan het feit of ik de enige ben die altijd maar loopt te twijfelen! ;)
  Ik heb zelf de loesje hangen “struikel niet over je twijfels” die hou ik dan ook altijd maar in het achterhoofd.

  • Japke Janneke
   december 7, 2016 / 11:16 am

   Bedankt voor je leuke reactie, Roos. Haha, je hoeft daar zeker niet aan te twijfelen. En die spreuk van Loesje is tof!

 3. Madi
  december 7, 2016 / 1:13 pm

  Wat zou het handig zijn als we een beetje van elkaar konden lenen. Mijn dilemma met keuzes maken is namelijk juist het tegenovergestelde. Ik ben erg geneigd om direct ergens voor te kiezen en daar dan bij te blijven. Ik had mezelf wijs gemaakt dat ‘niet (snel genoeg) kiezen’ een zwakte bod was. Hierdoor nam ik juist de leiding en hakte zsm een knoop door. Vaak met het zelfde resultaat als jij ervaart echter. Ik ging volledig aan mezelf voorbij en mijn onderbuik gevoel werd keihard genegeerd. Onlangs heb ik geleerd dat twijfelen voor mij juist heel oke is. Soms letterlijk een stap achteruit zetten en gewoon zeggen: ‘ik weet het niet, ik denk er nog even over’ is iets wat mij moeilijk afgaat maar wel erg lekker voelt. Ook terug komen op mijn beslissingen hoort tegenwoordig bij de mogelijkheden, vroeger had ik me dat niet kunnen indenken. Mensen veranderen tenslotte, ik verander. Bijzonder dat iedereen zo zijn eigen uitdagingen heeft. Misschien kan jij mij een beetje helpen bij de mijne en ik jou bij de jouwe! Hele mooie blogpost weer schoonzus!

  • Japke Janneke
   december 8, 2016 / 8:39 am

   Bedankt voor je mooie reactie, Madi. Eigenlijk is er ook wel een stuk herkenbaarheid in jouw verhaal. Wanneer ik een keuze éénmaal heb gemaakt, vind ik ook al snel dat ik niet meer mag heroverwegen. Inderdaad interessant om te lezen hoeveel verschillende manieren je hebt om hiermee om te gaan en dat iedereen zijn eigen uitdaging heeft.

 4. Hellen
  december 8, 2016 / 12:54 am

  Hey Japke,
  Leuk om over jouw denkpatronen te lezen. Wat kan helpen is om onderscheid te maken tussen belangrijke en minder belangrijke twijfels. Aan welke onderwerpen gun je jezelf twijfel/piekertijd. Het terugkijken op- en het beoordelen van eerdere keuzes kan daarbij nuttig zijn: welke keuzes hebben gezorgd voor meer/langdurig leefplezier en wat blijkt achteraf verspilde tijd; aan onnodige keuzestress? Jouw voorbeeld over kleding en maaltijd keuzes deed me bijvoorbeeld denken aan de manier waarop Obama en Zuckerberg daarmee omgaan: http://tinyurl.com/hs44ml7 Met zo’n inzicht en besluit besluit houd je meer tijd en energie over om afwegingen te maken over grotere thema’s en om ‘echte’ knopen door te hakken; zoals sparen voor een koopwoning of een mooie reis. Ik blijf je blog graag lezen en ben benieuwd naar jouw toekomstige keuzes!

  • Japke Janneke
   december 8, 2016 / 8:40 am

   Hoi Hellen, bedankt voor je reactie! Goeie tips! Ook interessant hoe Zuckerberg en Obama dat doen. Hoewel ik niet iedere dag in een grijs of blauw t-shirt zou willen lopen, zoals Zuckerberg, haha.
   Leuk dat je het blijft lezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Zoek je iets?