20 nov 2016 | Hardlopen

5 x tips voor hardlopen in de herfst

Precies een week geleden schreef ik in een artikel waarom hardlopen in de herfst heel fijn kan zijn. Echter is de herfst niet een gemakkelijk seizoen. De herfst kan heel onvoorspelbaar zijn en dit vraagt soms om een aangepast programma. In dit artikel geef ik een aantal tips wanneer je wilt gaan hardlopen in de herfst.

1. Check de weersvoorspelling

Uit het raam kijken is in de herfst vaak niet voldoende wanneer je gaat beslissen wat je outfit gaat worden. In de winter is het wel duidelijk: meestal koud. In de zomer is het 9 van de 10 keer mogelijk om in een short en een t-shirtje te gaan rennen. In de herfst is dit anders. Bij het checken van de weersvoorspelling is de temperatuur het meest van belang. De herfst kan, wat dat betreft, een heel verraderlijk seizoen zijn. Het kan soms heel aangenaam lijken wanneer je uit het raam kijkt en een zonnetje ziet, maar ondertussen slechts 2 graden zijn. Omgekeerd kan ook: soms lijkt het buiten erg guur en koud, maar is de temperatuur rond de 15 graden. Pas je kleding hierop aan!

2. Pas je kleding dus aan

Maar hoe doe je dat? Vroeger heb ik de volgende regel geleerd: boven de 15 graden kun je kort-kort dragen. Dit betekent dat je in korte mouwen en in een kort broekje kunt rennen. Onder de 15 graden moet je ofwel aan je benen, ofwel aan je armen lang dragen. Maar dit is natuurlijk erg persoonsafhankelijk. Het is een soort richtlijn. Echter heeft de keuze van je kleding ook te maken met het soort training dat je gaat doen. Ga je een intervaltraining doen? Dan ga je het sowieso warm krijgen. Je kunt jezelf dan iets minder warm kleden. Ga je een lange, zeer rustige duurloop doen? Kleed je dan wat warmer aan. Het is ook een kwestie van trial en error. Ik heb het vaak genoeg veel te warm gehad, maar ook wel eens erg koud.

file4file2

3. Let op de ondergrond

De ondergrond waarop je loopt, kan in de herfst erg wisselvallig zijn. Wanneer je op het asfalt loopt en er liggen veel bladeren kan dit glad zijn. In de bossen kan het drassig en modderig zijn. Denk dan even twee keer na voordat je jouw gloednieuwe hardloopschoenen uit de kast pakt. Dat zou toch zonde zijn!

4. Zorg dat je zichtbaar bent

In de herfst worden de dagen korter en dat betekent dat het ’s ochtends tot later en ’s avonds al eerder donker kan zijn. Voor mij betekent dit dat ik in de herfst en de winter vaker in het donker moet lopen. Dat is voor mij geen feest, want ik heb echt daglicht nodig. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk tussen afspraken door, midden op de dag, te gaan. Als dit niet mogelijk is, moet je ervoor zorgen dat je zichtbaar bent vanaf het moment dat het begint te schemeren. Ook zo verraderlijke aan de herfst is dat het ineens vroeg donker begint te worden. Halverwege oktober overvalt dit mij vaak een beetje en meestal heb ik die eerste keer geen verlichting bij me. Wanneer je veilig wilt hardlopen in het donker is het heel belangrijk dat je opvalt. Gelukkig hebben veel sportmerken hier voldoende aandacht aan besteed en bestaan de meeste loopbroeken en jasjes uit reflecterende delen. Toch is dat vaak niet voldoende. De reflectie zie je immers pas wanneer er licht op schijnt. Dus lampjes aanschaffen is in de herfst (en de winter natuurlijk) een must!

img_8606

5. Stel jezelf een nieuw doel

De meeste mensen trainen voor loopjes in het voorjaar, de zomer of het najaar. Dat betekent dat je in de herfst zelf vaak geen doel meer hebt om naar toe te werken. Toch worden er in de winter ook genoeg leuke loopjes georganiseerd waar je dus in de herfst al voor kunt gaan trainen. Zo loop ik zelf dit jaar voor de tweede keer de Ameland Adventure Run. Dit evenement wordt, logischerwijs, georganiseerd op Ameland en heeft, mede doordat het vlak voor de kerst is, een gezellige sfeer. Ook worden er leuke trailruns georganiseerd in de winter of kun je alvast een doel voor januari stellen. Dan blijf je tijdens de feestdagen ook gemakkelijker in beweging!

Heb jij nog meer tips voor hardlopen in de herfst? Ik hoor ze graag van je!