27 nov 2023 | Marathon

Marathon Maandag: mijn doel in Tokyo en hoe vaak ga ik trainen?

Het is weer maandag en dat betekent voor mij ‘Marathon Maandag’. Vandaag beantwoord ik in dit artikel de meest gestelde vragen die ik kreeg op Instagram over mijn volgende marathon. Wat wordt mij doel? Hoe vaak ga ik trainen? En hoe combineer ik het nu met mijn gezin?

Wat wordt je doel in Tokyo?

Het is veruit de meest gestelde vraag. En misschien is dit ook wel de vraag die ik het meest aan mezelf stel de afgelopen weken. Wat wordt mijn doel in Tokyo? Eigenlijk is het heel simpel. Het is mijn doel om de Tokyo Marathon uit te lopen en daarmee Six Star Finisher te worden. Maar dan komt natuurlijk de vraag: ga ik voor een bepaalde eindtijd?

Toen ik me begin 2020 voorbereidde voor de Tokyo Marathon was ik in topvorm. Mijn trainingen gingen heel goed, ik liep snelle tempo’s en ik was misschien wel fitter dan ooit. Alles wees erop dat ik tijdens de marathon gemakkelijk een PR zou kunnen lopen (mits de omstandigheden natuurlijk oké zouden zijn). Met mijn data leek het er zelfs op dat een tijd rond de 3:00 realistisch zou zijn. Uiteindelijk liep ik de marathon niet vanwege Covid. 

Nu zijn we bijna vier jaar verder. Vier jaar en heel wat ervaringen rijker. Mijn lichaam heeft het niet gemakkelijk gehad de afgelopen vier jaar: een pittige zwangerschap, bevalling en de nasleep van een mentaal zware periode. Inmiddels ben ik weer wat aan het opkrabbelen. Ik word weer sterker en sneller. Begin dit jaar liep ik zelfs een nieuw PR op de halve marathon. En nee dat was niet alleen een postpartum PR, maar ook een echt PR. In een tijd van 1.25 kwam ik over de finish. Natuurlijk ging ik rekenen met die tijd en zou een marathon rond de 3:00 daarmee niet geheel onrealistisch zijn. Toch spelen er meer dingen mee. 

Door alle gebeurtenissen in mijn leven heb ik ook ervaren dat ik juist wil genieten. Ik wil niet koste wat kost een snelle tijd lopen. Hoe bijzonder is het dat Kai en ik, samen (zonder Len) een week naar Tokyo kunnen. Ik wil daar optimaal van genieten. Het gaat niet alleen over die marathon. Ik wil ook de stad zien, dit nieuwe land ontdekken en mijn marathon oogkleppen af kunnen zetten. Ook onderweg tijdens de marathon wil ik niet alleen maar afzien voor een snelle tijd. Ik wil om me heen kijken, blij zijn, lekker en ontspannen kunnen lopen en niet alleen maar pijn lijden. Tot slot wil ik ook oprecht trots kunnen zijn na de finish, met of zonder snelle tijd of PR. Stel nou dat ik alles op alles zou zetten voor dat PR, me helemaal afzonder en alleen maar pijn ga lijden onderweg en het lukt alsnog niet om een PR te lopen? Dan zou ik balen, teleurgesteld zijn en ook nog eens niet kunnen genieten van de reis. Zo zonde!

Daarnaast heb ik ook een beetje een inschatting gemaakt hoe realistisch het is op dit moment om voluit te kunnen trainen. Mijn rugklachten zijn niet weg. Sterker nog: op sommige dagen vlamt de pijn enorm op. Dit betekent dat ik niet elke duurloop, tempo- of intervaltraining kan doen. Daarnaast is er meer in mijn leven dan hardlopen. Ik ben moeder. Dit gaat voor alles. Ook ben ik vriendin en ondernemer. Mijn sociale leven en carrière is ook belangrijk en dat past ook niet altijd in het schema. Natuurlijk kan het samengaan, maar het is wel een kwestie van prioriteiten stellen. Lang verhaal kort: ik focus me op lekker lopen en ontspanning. Vanuit daar zie ik wel wat voor tijd het gaat worden. Uitlopen en genieten is het doel. De rest is bijzaak. 

Hoe combineer jij je trainingen met je gezin en werk?

Dat is ook een goede vraag. Ten eerste heb ik het voordeel dat ik zelfstandig ondernemer ben. Dit betekent dat ik mijn eigen tijd kan indelen en ook op werkdagen mijn trainingen kan inplannen. Op deze werkdagen is Len op de opvang. Waar ik voorheen mijn lange duurlopen het liefst in het weekend plande, doe ik dat nu juist op de dagen dat ik ook werk. Ik begin dan al vroeg met de duurloop, zodat ik de rest van de dag mijn werk kan doen en soms in de avonduren indien het nodig is. Wanneer je in loondienst bent, is dit natuurlijk veel lastiger. Ik raad je dan ook aan om per week een goede planning te maken. Zelf gebruik ik hiervoor mijn journal (Run your Story). Hiermee krijg je veel meer structuur en overzicht in je dagen en trainingen. Zo kun je ook meteen zien waar je de meeste tijd overhoudt of waar je de meeste tijd nodig zult hebben om te trainen.

Verder verdelen Kai en ik heel goed de taken. Hij weet van mijn trainingen en begrijpt waarom het de komende tijd belangrijk voor mij is. Ik denk dat dit ook helpt wanneer je een gezin hebt. Kai gaat komend jaar ook weer trainen voor een hele mooie ultra op de fiets waarvoor hij dan weer meer weg zal zijn. We geven elkaar deze vrijheid en ruimte, omdat we begrijpen dat het belangrijk is. 

Hoe vaak ga je trainen?

Op dit moment loop ik meestal vijf keer per week. Soms iets vaker, soms iets minder vaak. Het hangt van verschillende dingen af, zoals werk, Len, maar ook hoe mijn lijf voelt. De afgelopen tijd had ik last van wat kwaaltjes zoals zelf ziek en rugklachten, maar ook een ziek kind bijvoorbeeld. Dan schieten sommige trainingen er even bij in. Dat is oké. Ik haal geen trainingen in, maar ga gewoon verder waar ik gebleven was. Dat werkt het beste voor mij.

Mensen vragen ook vaak hoe vaak je moet trainen per week voor een marathon. Hoewel ik hier natuurlijk alles over deel in mijn online cursus Run your Marathon, zal ik hier ook even kort advies geven. Als je een marathon uit wilt lopen, vind ik drie keer per week lopen wel echt minimaal. Ideaal is vier keer per week lopen. Ben je meer ervaren en wil je echt voor een snelle tijd gaan, is vijf keer per week lopen ook aan te raden. Het hangt er dan wel echt vanaf hoe blessuregevoelig je bent. Heb je snel last van pijntjes? Houd het dan bij maximaal vier keer per week.

Naast het lopen doe ik ook nog aan krachttraining, maar dat heb ik vooral afgelopen zomer opgebouwd samen met mijn PT. Op dit moment doe ik af en toe wat oefeningen vanuit huis. Nu ga ik dat meer onderhouden, omdat de looptrainingen de meeste aandacht en tijd zullen vragen. 

Voor nu waren dit de meest belangrijke vragen over mijn volgende marathon. Mocht je nog iets willen weten over mijn voorbereidingen, mag je me uiteraard altijd even een berichtje sturen.