15 nov 2023 | Hardlopen

8 x tips voor hardlopen in de regen

Het is op en top herfst momenteel. Voor mijn gevoel zijn er meer dagen met regen dan dagen zonder, maar dat is natuurlijk geen reden om je hardlooprondjes over te slaan. In dit artikel geef ik 8 tips voor hardlopen in de regen.

Laat ik vooraf duidelijk zijn dat ik hardlopen in de regen meestal heel fijn vind. Ik houd er alleen niet van in combinatie met wind en kou. Zo blij als ik in de zomer ben met regen tijdens het hardlopen, zo moeilijk vind ik het in de herfst of winter. De drempel ligt voor mij echt iets hoger om naar buiten te gaan. Gelukkig heb ik voor mezelf een aantal tips verzameld waardoor het echt gemakkelijker wordt om te gaan hardlopen in de regen. Hieronder lees je ze!

1. Regenjas

Een regenjasje vind ik heel prettig wanneer het met bakken uit de lucht komt. Zelf doe ik niet heel snel een regenjasje aan, maar wanneer ik zeker weet dat het de komende uren niet stopt met regenen, kies ik ervoor om het aan te trekken. Zeker in deze periode heb ik het graag aan, omdat je hierdoor meteen een stuk warmer blijft. Het enige nadeel van regenjasjes is dat ze meestal niet ademen en dat je daardoor heel erg kan gaan zweten. Zelf heb ik een jasje van GORE-TEX (shakedry) en die ademt redelijk goed. Ook van andere merken heb je goede regenjasjes op de markt en ik zou echt aanraden om er in te investeren.

2. Schoenen

Zoals ik in dit artikel schreef worden je hardloopschoenen niet heel blij van nat en vochtig weer. Zeker de zool en de demping gaat er niet op vooruit wanneer het nat is buiten. Doordat het zo regenachtig is, betekent dit dat je bijna na iedere training natte of vochtige schoenen hebt. Zelfs wanneer het niet regent, kan het zijn dat het wegdek nog erg nat is. Droog je schoenen in ieder geval niet op de verwarming, want dit is vaak veel te warm voor de schoen. Op deze manier droogt de schoen en zool sneller uit en kun je er minder lang plezier van hebben. Zelf doe ik altijd kranten in mijn schoen en soms haal ik het zooltje eruit. Vaak zijn de schoenen dan na een dag droog. Het is zeker in deze periode van het jaar prettig om meerdere hardloopschoenen te hebben. Dan hebben ze langer om te ”herstellen” na je training.

3. Spreek af om samen te gaan

Ik weet hoe moeilijk het is om naar buiten te gaan wanneer het koud is, hard waait en keihard regent. Het kan de drempel behoorlijk hoog maken. Je kunt het voorkomen door gewoon met iemand af te spreken om te gaan. Maak er een uitdaging van om wel te gaan en samen door de regen rennen voelt toch minder erg dan alleen. Ook helpt het als je aangesloten bent bij een atletiekvereniging. Toen vond ik het ook altijd iets minder erg om te trainen in de regen!

4. Make-up

Dit is een tip speciaal voor alle vrouwelijke lopers. Ik ga niet altijd met make-up de deur uit. Zeker wanneer ik in de ochtend ga hardlopen, doe ik dat het liefst zonder. Indien ik aan het eind van de dag ga rennen, is het vaak wel zo dat ik al make-up op heb. Als het dan buiten keihard regent, is het niet zo prettig om als een panda terug te komen van je training. Ten eerste ziet het er niet heel florissant uit, maar ook kan het best vervelend zijn voor je ogen. Ik haal het dus altijd van te voren alvast van mijn gezicht af wanneer het met bakken uit de lucht komt. Natuurlijk kun je ook gewoon waterproof make-up gebruiken.

5. Pet

Als het echt heel hard regent, kan dat vervelend zijn voor je ogen. Veel water in je ogen kan pijnlijk zijn en zelfs schade aanrichten. Persoonlijk doe ik het niet zo vaak, maar een petje kan hiervoor ideaal zijn! Het houdt het grootste deel van de regen uit je ogen. Ook in de zomer, wanneer je veel zweet, kan een pet overigens ideaal zijn.

6. Vlechten

Wederom een tip voor mijn vrouwelijke lezers: vlecht je haar! Het hangt natuurlijk wel een beetje van de lengte van je haar af, maar wanneer je normaalgesproken met een staart rent, herken je dit probleem vast wel. In de regen gaat het op de een of andere manier altijd volledig in de knoop. De enige redding is dan heel veel crèmespoeling na afloop. Ik heb gemerkt dat een vlecht altijd goed werkt in de regen. Dan heb ik na afloop in ieder geval niet zo’n klittenbol op mijn hoofd.

7. Mentaal

Hardlopen in deze weersomstandigheden is de beste mentale training. Je wordt sterker, zelfverzekerder en je kunt echt trots op jezelf zijn als je het hebt gedaan. Het is goed voor je eigenwaarde. Hoe heerlijk is het om na zo’n loopje in de regen onder een warme douche te springen en daarna lekker te gaan relaxen op de bank? Je voelt je waarschijnlijk meer voldaan dan wanneer je een training in de zon hebt gedaan.

8. Tempo

Tot slot vind ik het altijd leuk om tijdens een regenachtige training het tempo hoog op te voeren. Ik maak er vaak een tempoloopje van. Ten eerste word je dan wat sneller warm en hoef je het de eerste kilometers niet koud te krijgen door de regen. Daarnaast ben je gewoon simpelweg sneller thuis wanneer je het tempo wat hoger opvoert. Je zult zien dat een tempoloopje in de regen echt gemakkelijker is dan wanneer het droog is. Probeer het eens uit!