23 okt 2023 | Marathon

Marathon Maandag: over rugklachten en mijn eerste duurloop

Twee weken geleden kon je in de eerste Marathon Maandag alles lezen over mijn nieuwe doel: de Tokyo Marathon. Komende tijd zal ik in deze rubriek een update geven over mijn reis naar deze mooie marathon. Vandaag vertel ik meer over mijn rugklachten en een eerste echte duurloop die ik vanmorgen deed.

Nu ik weet dat ik op 3 maart een marathon ga lopen, begint het steeds meer te kriebelen. Mijn gevoelens en gedachten hierover gaan alle kanten op. Het ene moment ben ik mega enthousiast, vol energie en zelfvertrouwen en kan ik niet wachten om te gaan trainen. Ook kan ik soms heel erg angstig en onzeker worden bij de gedachte dat ik een marathon ga lopen. Hoe dan? Hoe ga ik weer zo ver en zo lang lopen? Kan ik dat nog wel? Hoe moet het ook alweer? Ik mis daarin dan echt een stukje zelfvertrouwen.

Rugklachten

Dat zelfvertrouwen wordt trouwens ook grotendeels beïnvloedt door pijntjes in mijn lichaam op dit moment. Helaas kamp ik al sinds begin dit jaar met, soms heel heftige en zeer pijnlijke, rugklachten. Mijn ouders zijn allebei fysiotherapeut en daarnaast ben ik al maandenlang bij een goede fysio hier in de buurt geweest. Op een gegeven moment wist ik echt niet meer waar ik het zoeken moest en werd een MRI geadviseerd. Vorige week kreeg ik daar de uitslag van. Deze uitslag is zowel goed als slecht te interpreteren. Er is in ieder geval wel iets te zien op de scan wat de klachten verklaard. Ergens ben ik daar blij mee, want dan kan er ook gericht een plan worden gemaakt. Wat de uitslag precies is, zal ik later wellicht delen. Ik wil eerst de vervolgafspraak bij mijn neuroloog afwachten om de uitslag te bespreken en een concreet plan te maken. Hopelijk is er dan meer duidelijkheid.

Eerste echte duurloop

Vorige week was ik toch een beetje teleurgesteld na dit nieuws. Gelukkig kan ik met deze uitslag wel gewoon hardlopen en waarschijnlijk ook een marathon lopen (mits de pijn draaglijk is en niet erger wordt natuurlijk). Na het weekend besloot ik dan ook de knop om te zetten en te kijken naar wat wel lukt. Mijn foamroller is op dit moment mijn beste vriend en sommige loopjes gaan gelukkig pijnvrij. Vooraf is dat vaak niet te voorspellen dus het is vaak een verrassing en blijft elke keer afwachten.

Vanmorgen besloot ik op hardloopavontuur te gaan met mezelf. Net als ”vroeger”. Ik had daar gewoon zo veel zin in! Mijn rug voelde gelukkig goed en met een OV chipkaart op zak kon me toch niks gebeuren? In het ergste geval bel ik een taxi, die me thuis brengt. Ik stapte in de trein richting een plaats in de buurt en via een leuke route wilde ik terug naar huis te lopen. In de eerste instantie had ik een NS trail route in gedachte. Er is een leuke die vanaf Leiden Centraal helemaal door de natuur naar Den Haag Centraal loopt. Helaas was het vanmorgen, vanwege de mist, best koud en nat. Ik zag het niet zitten om na een lange route van 27 kilometer nog een uur in de trein terug te moeten. Ik ken mezelf en zou dan helemaal verkleumd thuis komen.

Wel wilde ik graag even een andere route lopen dan normaal. Ik pakte dus de trein naar Voorhout en liep via Noordwijk richting Langevelderslag en via De Zilk richting Heemstede en Haarlem. Uiteindelijk heb ik twee en een halfuur gelopen. Vooraf had ik nooit durven dromen dat het zo goed zou gaan! Na 20 kilometer begon ik mijn rug wel te voelen, maar het was nog draaglijk. Zelfs de laatste kilometers in Haarlem gingen nog gemakkelijk. Dit heeft me zoveel zelfvertrouwen gegeven en ik heb eigenlijk alleen maar heel erg genoten! Ik kan niet wachten tot ik meer van dit soort leuke duurlopen kan gaan doen.

Marathon cursus

Tot slot wil ik nog even aandacht vragen voor mijn online cursus Run your Marathon die op 10 november van start zal gaan. In deze cursus deel ik onder andere heel veel tips om zo’n lange duurloop leuk te maken, maar ook welke trainingen nog meer fijn zijn om te doen als je je voorbereidt op een marathon. Ook dit soort ervaringsverhalen zal ik delen, want iedere maand is er een online bijeenkomst waarin we gaan kletsen over de voorbereidingen en kan iedereen zijn of haar ervaringen delen of vragen stellen. Wil jij ook meedoen? Hier kun je je nu nog inschrijven!