18 okt 2023 | Hardlopen

Welke hardloopkleding trek je aan bij welke temperatuur?

De overgang van de winter naar de lente of van de zomer naar de herfst kan zorgen voor wat keuzestress. Wat moet je aan tijdens het hardlopen als het ineens een stuk warmer of een stuk kouder is buiten? Hoe zorg je ervoor dat je een goede kledingkeuze maakt? Welke hardloopkleding trek je aan bij welke temperatuur? Vandaag deel ik mijn tips met jullie!

In dit artikel benoem ik mijn persoonlijke ervaringen met hardloopkleding bij bepaalde weersomstandigheden. Het kan best zijn dat jij het veel sneller warm hebt of juist extreem gevoelig bent voor kou. Houd dit dus altijd in je achterhoofd! Verder is het ook nuttig om je niet blind te staren op alleen temperatuur. Wat is de gevoelstemperatuur? Waait het erg hard? Dan kan het een stuk kouder aanvoelen. Is het zonnig? Dan voelt het vaak weer veel warmer aan. Houd hier rekening mee bij het bepalen van je kledingkeuze.

Welke hardloopkleding trek ik aan bij welke temperatuur? Onderstaand lijstje is mijn richtlijn om de kleding te bepalen.

– Boven de 15 graden: korte mouwen, kort broekje.

– 10 tot 15 graden: korte mouwen of longsleeve, kort broekje, driekwart of lange broek (afhankelijk van wind en hoeveelheid zon). Een dunne bodywarmer kan soms, wanneer het winderig is, ook prettig zijn over een longsleeve heen.

– 5 tot 10 graden: een korte of mouwloze thermo met een longsleeve eroverheen, drie kwart of lange broek. Een dunne bodywarmer kan ook uitkomst bieden bij koude wind.

– Onder de vijf graden: dubbele laag, twee longsleeves, of een dikke longsleeve met bodywarmer, lange broek.

– Onder het vriespunt: twee longsleeves en bodywarmer, lange broek (thermovariant).

Naast dat je goed naar de weersvoorspelling moet kijken, is het ook nuttig om na te denken over de training die je gaat doen. Bij een rustige lange duurloop word je minder warm dan bij een hele intensieve intervaltraining. Ook voor een wedstrijd zou ik weer een hele andere kledingkeuze maken. Bij een wedstrijd loop je (meestal) op de toppen van je kunnen en ben je heel intensief bezig. Dan kan het dus best zijn dat je ook in de winter in een kort broekje met t-shirtje loopt.

Laagjes

Gebruik maken van meerdere laagjes is één van de belangrijkste tips als je jezelf goed warm wilt houden. Ik heb zelf altijd meerdere opties. Mouwloze shirts, korte thermoshirts, thermokleding met lange mouwen, longsleeves, jasjes, bodywarmers. Het is heel handig om meerdere opties in huis te hebben. Op deze manier kun je ook heel goed oefenen met wat je bij welke temperatuur moet dragen.

Handschoenen

Onder de tien graden heb ik altijd handschoenen nodig. Dit is natuurlijk heel persoonlijk. Ik heb altijd koude handen en vingers. Het kan best zijn dat jouw handen wel snel warm worden tijdens het lopen en je dus niet zo snel handschoenen nodig hebt. Ik heb meerdere varianten handschoenen. Zo heb ik een paar hele dunne, maar ook juist een dikke variant met wantje waardoor mijn vingers niet koud kunnen worden. Ik heb zowel water- als winddichte handschoenen.

Hoofdband of pet

Ook het warm houden van je hoofd is ontzettend belangrijk wanneer je in de winter naar buiten gaat. Zelf ben ik niet echt een muts drager tijdens het hardlopen, omdat mijn haar hier niet goed onder blijft zitten. Ik gebruik dus heel graag een hoofdband. Ook kan een pet ideaal zijn, zowel tijdens hele zonnige dagen, natte dagen als koude dagen.

Bodywarmer

Dit is mijn meest waardevolle kledingstuk tijdens het hardlopen in de winter. Een bodywarmer is ideaal! Het is echt de ideale manier om het snel en gemakkelijk warm te hebben. Je lijf is namelijk warm, maar je armen hebben niet meerdere lagen nodig. Zelf heb ik zowel dunne, als wat dikkere bodywarmers. Je kunt ze eigenlijk van ieder hardloopmerk wel kopen.

Hoge sokken

Hoge sokken ken ik vooral vanuit het wielrennen. Binnen het hardlopen zie ik toch vaak mensen met lage sokken. Toch is het heel fijn om in de koude maanden je enkels bedekt te houden. Dit zorgt ervoor dat je benen en je voeten langer warm blijven.

Kol

Ook een kol om je nek kan zorgen voor net even wat extra warmte. Vooral wanneer er een ijzige wind waait, is zo’n kol ideaal. Je kunt het namelijk ook nog over je mond en neus trekken, zodat je de koude lucht niet direct inademt. Een kol heb je ook weer in meerdere varianten: hele warme thermo varianten of dunne en lichte opties.

Registreer en leer

Mocht je het lastig vinden om je kleding in te schatten, houd dan een tijdje een dagboekje bij. Wat had je aan? Welke training deed je? Wat was het weer? Was het zonnig? Waaide het hard? Hoeveel graden was het? Had je het warm of koud in je outfit? Of was het eigenlijk precies goed? Op deze manier weet je uiteindelijk precies welke hardloopkleding bij welke temperatuur voor jou het meest prettig is. Registreer en leer!