9 okt 2023 | Marathon

Marathon Maandag: alles over mijn nieuwe hardloopdoel, de Tokyo Marathon

The word is out! Ik ga het doen. Op zondag 3 maart 2024 zal ik aan de start staan bij de Tokyo Marathon. In deze nieuwe serie, genaamd ‘Marathon Maandag’, zal ik wekelijks updates geven over mijn weg naar deze bijzondere marathon.

Natuurlijk heb ik er onlangs al een blog over geschreven dus voor velen was het misschien geen verrassing meer. Veel mensen wisten ook wel dat ik nog droomde over deze ene marathon. In de blog vertel ik ook waarom ik juist zo graag deze Tokyo Marathon wil lopen. Na de gecancelde poging in 2020 duurde het even voordat het evenement opnieuw georganiseerd werd. Ook duurde het voor mij natuurlijk even voordat ik er, na een zwangerschap en bevalling, weer aan toe was.

Tokyo Marathon

Toen ik de inschrijving voor de loting voorbij zag komen, wist ik het meteen. Dit is mijn kans om die marathon alsnog te gaan lopen. Nu ben ik nog fit (je weet nooit wat de toekomst brengt) en kunnen Kai en ik het praktisch ook regelen om naar Japan te gaan. Toch heb ik nog getwijfeld over mijn deelname. De reis en het startbewijs zijn heel prijzig en daarnaast vind ik het moeilijk om zoiets groots voor mezelf te gaan doen. Het voelt soms egoïstisch, zeker nu ik moeder ben. Gelukkig heb ik hierover fijne gesprekken gehad met Kai. Het is iets dat ik heel graag wil doen en ik zal daar uiteindelijk alleen maar een rijker en gelukkiger persoon van worden, voor mezelf, maar ook voor de mensen om me heen.

Mijn doel in Tokyo

Het zal mijn achtste marathon worden en mijn zesde, en daarmee laatste, Major Marathon. Hoewel ik al zeven marathons heb gelopen, voelt deze misschien wel het meest spannend. Mijn vorige marathon is namelijk al lang geleden. De laatste was de Boston Marathon in 2019. Daar liep ik een PR van 3:15. Ik was ontzettend tevreden met deze tijd, maar tegelijkertijd wist ik ook dat er nog meer in zit. De trainingsperiode trok ik door en ik was fitter dan fit begin 2020. Ik richtte mij in de trainingen op een tijd binnen de 3:15 en dacht zelfs weleens aan de 3:00. Of dit realistisch was geweest? Geen idee. Het is lastig inschatten, want elke marathon is weer anders.

Hoewel ik eigenlijk zonder verwachtingen naar Tokyo wil gaan, blijft dit voor mij heel moeilijk. Het zit nou eenmaal in mij. Ik wil altijd beter, sneller, harder. Als ik ergens aan begin, wil ik dit voor 100% goed doen en er alles uithalen wat erin zit. Omdat mijn vorige marathon zo lang geleden is, en mijn lijf in tussentijd nogal wat te verduren heeft gehad, weet ik helemaal niet wat realistisch is. Onlangs heb ik op de halve marathon wel een PR kunnen lopen. Betekent dit ook dat ik voor een marathon PR zou kunnen gaan?

Zonder verwachtingen een marathon lopen vind ik gewoon heel moeilijk. Enerzijds lijkt het me fijn, want dan zou ik ook in de dagen rondom de marathon meer kunnen genieten van Japan. Ook is de kans dan veel groter dat ik tevreden over die finish kan komen. Ik zou dan namelijk met iedere tijd wel blij kunnen zijn. Als ik me richt op een PR is er ook een grotere kans dat ik teleurgesteld raak en minder kan genieten van de marathon of van de dagen rondom het evenement.

Zoals je leest is het bepalen van mijn doel voor de Tokyo Marathon nog lastig. Het is iets waar ik de komende weken mee aan de slag wil gaan. Ook zal ik mijn trainingsplan gaan opstellen deze week. Dit doe ik met behulp van mijn eigen boek Run your Story. In deze sportieve journal kun je namelijk jouw eigen doel gaan stellen, plannen en bijhouden. Dit zal ik dus ook met mijn Tokyo Marathon gaan doen.

Online cursus

Tot slot vind ik het leuk om te delen dat er een nieuwe ronde komt van mijn online cursus Run your Marathon. Deze zal begin november van start gaan en is ideaal voor iedereen die een (voorjaars)marathon wil gaan lopen. Zelf ga ik ook meedoen met mijn eigen cursus en deze ronde zal er dan ook veel meer aandacht zijn voor het community gevoel. We gaan het deze ronde echt samen doen! Er zullen vier (online) bijeenkomsten zijn waarin we met elkaar kunnen sparren over bepaalde thema’s, zoals voeding, training, voorbereiding, blessures of bijvoorbeeld realistische doelen stellen voor jouw marathon. Vind je het leuk om ook mee te doen? Via deze link kun jij je nu inschrijven!