10 nov 2022 | Moederschap

Vrijheid als ouder

Vrijheid is altijd mijn allerbelangrijkste kernwaarde geweest. Niet alleen in mijn werk, maar ook in mijn persoonlijke leven en sportieve leven: vrij zijn in de keuzes die ik maak en kunnen gaan en staan waar ik wil. Ik moet dan ook eerlijk toegeven dat ik het best spannend vond of en vooral hoe dit zou veranderen wanneer je kinderen krijgt. Ben je als ouder echt je vrijheid kwijt?

Tijdens de zwangerschap was ik er vaak mee bezig. Hoe zou het straks zijn met een zoontje? Als ouder sta je 24/7 aan. Je kunt niet even een paar dagen ‘vrij nemen’ van het ouderschap. Ik vroeg me dan ook vaak af hoe vrij ik me nog zou kunnen voelen als moeder.

Deze week wordt Len alweer een jaar. Het is een mooi moment om terug te kijken en ook te zien hoe het met mijn vrijheid is gegaan dit jaar. De Philips Avent connected beeldbabyfoon heeft hier in echt veel gebracht voor ons. Je kunt er natuurlijk niet om heen dat je als ouder iets van je vrijheid moet inleveren als er een kindje komt. Vooral de eerste dagen, weken en maanden is je kind enorm afhankelijk van jouw aandacht en nabijheid. Ik heb ook gemerkt dat hoe ouder Len wordt, hoe meer vrijheid ik ook weer terugkrijg.

Laten we beginnen met het thema slapen. Goed slapen is voor mij heel belangrijk. Doordat Len de eerste maanden nog bij ons op de kamer sliep, had ik dan ook het gevoel dat ik hier een stukje van mijn vrijheid in moest leveren. Hoewel ik er echt van genoot dat hij zo dichtbij me was in de nachten, was ik er op een gegeven moment wel aan toe dat hij in zijn eigen kamertje zou liggen. Door het gebruik van de Philips Avent connected beeldbabyfoon hebben wij ook hierin een stukje vrijheid teruggekregen als ouder. Dankzij een stevige en veilige verbinding en de koppeling met mijn telefoon via een fijne app kan ik gaan en staan waar ik wil in huis.

Inmiddels doet Len minder slaapjes op een dag, soms nog maar één, waardoor we meer tijd hebben om dingen te ondernemen. Dat vind ik ook zo belangrijk! Ik krijg vaak vragen hoe wij een dagje uit met Len realiseren. Hierin probeer ik vooral flexibel te zijn en los te laten. Ik denk dat dit als ouder ook heel belangrijk is, wanneer die vrijheid zo belangrijk is voor je.

Ook wanneer je kijkt naar voeding is je kindje zo’n eerste jaar enorm afhankelijk van de ouders. De eerste dagen en weken moet je vaak en veel voeding geven. In mijn geval probeerde ik dit eerst door borstvoeding. In deze column kun je daar meer over lezen. Echter liep het borstvoedingsavontuur voor mij niet helemaal zoals ik had gehoopt en verwacht. Doordat Len uiteindelijk over ging op flesvoeding, kreeg ik hierin al een stukje meer vrijheid terug.

Vervolgens kwamen de eerste hapjes erbij. Het zal mogelijk voor veel ouders herkenbaar zijn dat je dit graag zelf wilt maken. Maar iedere keer pannen koken, pureren en met een staafmixer in de weer vond ik teveel werk. Onze redding was hierin echt het gebruik van de Philips Avent 4-in-1 stomer en blender. Zo maak ik in een handomdraai zijn avondeten klaar. Inmiddels hoeven we het blenden niet meer te gebruiken, want Len kan zelf ook al stukken vastpakken en eten. Weer iets meer vrijheid voor mij als moeder! 

Al met al zijn er dus een heleboel manieren om die belangrijke kernwaarde voor mij als ouder te behouden. Het zit ‘m vooral in loslaten, flexibel kunnen zijn en de juiste benodigdheden verzamelen. Daarnaast kan ik na een jaar moederschap ook echt zeggen dat je steeds iets vrijer wordt, omdat je kindje gewoon steeds meer zelf kan. En dat is natuurlijk heel handig als ouder, maar ik vind het vooral ontzettend leuk dat Len zich zo ontwikkeld.

Hoe ervaar jij jouw vrijheid als ouder? Voel jij je vrij? Of heb je het gevoel dat je veel vrijheid in moet leveren? En hoe zorg je ervoor dat je iets van vrijheid terug kan krijgen?