17 mrt 2022 | Lichaam

Mijn postpartum herstel: aankomen en aansterken

Inmiddels ben ik vier maanden geleden bevallen van onze zoon Len. Hoe gaat het met mijn herstel? Vandaag deel ik meer over mijn postpartum herstel, het aankomen en het aansterken.

Van te voren had ik er al veel over gelezen. Het herstel na een bevalling heeft namelijk in de meeste gevallen best wat tijd nodig. Nu staat geduld niet bepaald in mijn woordenboek en van te voren had ik dan ook al wel verwacht dat ik het lastig zou vinden om mezelf en mijn lichaam deze tijd te geven. Toch merkte ik al snel na de bevalling dat het inderdaad verstandig is om rustig aan te doen. Hoe het herstel verloopt na een bevalling is trouwens voor iedere vrouw weer anders. Dit heeft te maken met het verloop van je zwangerschap, je bevalling, de conditie en staat van je lichaam, maar ook de hormonen die nog door je lijf gieren. Vergelijk jezelf dan ook zeker niet met andere moeders. Ik deel vandaag MIJN ervaringen, maar dit kan heel anders zijn dan jouw verhaal.

De eerste dagen na de bevalling bleef ik vooral binnen in huis. Helemaal geen straf, want als kersverse moeder wilde ik niets liever dan knuffelen met Len en hem aan de borst leggen. Dat was al genoeg activiteit voor de gehele dag. Na een week mochten we eindelijk naar buiten en wat genoot ik van die eerste wandeling in de zon met Len in de wagen. Of ik het echt een wandeling mag noemen, weet ik trouwens niet. We liepen misschien maar vijf minuten, maar het voelde geweldig!

Na deze eerste stappen buiten, heb ik het wandelen al snel wat uitgebreid. Een rondje van vijf minuten werd een wandeling naar mijn favoriete koffietentje en vervolgens durfde ik het aan om naar het centrum van Haarlem te wandelen. Mijn bekkenbodem voelde goed en mijn lichaam herstelde snel. Zo fijn! Om dit te bevorderen deed ik speciale ademhalingsoefeningen en oefeningen voor mijn core. Ik volgde hiervoor het postpartum programma van Sterkher. Na die eerste twee weken probeerde ik voor het eerst op een zadel te zitten. Ik pakte mijn stadsfiets om naar de supermarkt te gaan. Het leek me van te voren heel naar om op een zadel te moeten zitten, maar het viel me alles mee. Dat was een goed teken, want ik kon niet wachten om mijn eerste fietsritje te gaan maken.

Fietsen

In dit artikel heb ik al verteld over het beginnen met fietsen na de bevalling. In mijn geval lukte dat al heel snel weer. Zo begon ik met mijn eerste ritjes op de Tacx, omdat ik hierdoor veilig binnen kon blijven en de duur en intensiteit van een rit af kon bakenen. Dit heb ik heel prettig gevonden! Na meerdere keren binnen fietsen, durfde ik het aan om mijn eerste rit buiten te gaan maken. Ook dit kun je lezen ik in dat artikel.

Hardlopen

Naast het fietsen wilde ik ook het hardlopen natuurlijk weer op gaan pakken. Dit heeft iets langer tijd nodig gehad. Hardlopen heeft namelijk veel meer impact op je lichaam door de schokbelasting. De bekkenbodem moet hiervoor echt al goed hersteld zijn en het is niet verstandig om te beginnen wanneer je, bijvoorbeeld, een verzakking hebt. Ik liet me dan ook ruim op tijd checken bij een bekkenfysiotherapeut, voordat ik mijn hardloopschoenen heb aangeraakt. Pas toen zij groen licht gaf, heb ik mijn eerste meters durven maken. Over die eerste hardlooprondjes na de bevalling zal ik binnenkort een apart artikel schrijven.

Gezond gewicht

Naast dat ik het sporten zo weer rustig aan het opbouwen ben, is er nog iets wat aandacht vraagt en dat is mijn gewicht. Tijdens de zwangerschap ben ik nauwelijks aangekomen en na de bevalling ben ik, wegens meerdere redenen, veel afgevallen. Hierdoor heb ik op dit moment nog ondergewicht en ben ik heel hard bezig met aankomen. Dat hoort ook bij mijn postpartum herstel. Hoewel ik eigenlijk geen fan ben van wegen en bezig zijn met mijn gewicht is dat nu een noodzakelijk kwaad. Een gezond gewicht is niet alleen belangrijk voor mijn lichaam, maar ook voor mijn geest. Ondergewicht geeft namelijk ook veel bijkomende klachten, waar ik helemaal niet op zit te wachten.

Maar hoe pak ik dat aankomen nu aan? Op dit moment richt ik me vooral op meerdere eetmomenten, volle producten, veel noten, pindakaas én extra’s. Omdat het sporten me ook heel erg veel oplevert en ik daar heel blij van wordt, wil ik dat ook blijven doen. Dat betekent overigens dat ik nog meer moet eten. Hierdoor gaat het aankomen misschien minder snel dan ik had gehoopt. Iets waar ik nu nog over aan het nadenken ben. Wat is wijsheid?

Mijn gewicht houd ik op dit moment dus wel even bij, omdat het belangrijk is om dit op korte termijn terug te brengen naar een gezonde range. Hiervoor gebruik ik de Index S2 Smart Scale van Garmin*. Deze weegschaal maakt het voor mij heel inzichtelijk hoe het aankomen verloopt. Op een verantwoorde manier weer terugkomen op een gezond gewicht, is het allerbelangrijkste en dan gaat het niet alleen om het getal in kilo’s. Via de Garmin Connect app en mijn smartwatch kan ik terugzien hoe mijn gewicht, spiermassa en vetpercentage langzamerhand weer in balans komt. Je kunt overigens ook je BMI en vochtpercentage terugzien. Deze weegschaal geeft echt een inkijkje in je gezondheid.

Voor nu vind ik dit fijn om te meten, omdat het belangrijk is voor m’n lichaam om weer gezond te worden. Echter wil ik, zodra ik weer op een gezond gewicht zit, dit zo snel mogelijk weer loslaten. Vanwege een verleden met een eetstoornis is het focussen op gewicht niet verstandig. Op dit moment dus wel, omdat het in het belang is van mijn gezondheid. Daarna niet meer en hoop ik gelukkig en goed in mijn vel te zitten.

Dit is het eerste deel van mijn postpartum herstel. Ze zeggen vaak: negen maanden op, negen maanden af. Het herstel zal dus nog wel even doorgaan de komende maanden. Ik ben ook heel benieuwd wanneer mijn lichaam echt weer wat meer oud en vertrouwd gaat voelen.

Hoe heb jij jouw postpartum herstel ervaren? Ik ben heel benieuwd naar andere ervaringen!

*Dit artikel is in samenwerking met Garmin tot stand gekomen.