2 mrt 2022 | Moederschap

6 x wat ik heb geleerd van de eerste drie maanden als moeder

In de eerste drie maanden als moeder heb ik al best wat lessen geleerd. Hoe kijk ik nu tegen het ouderschap aan? Wat heb ik geleerd? Ik deel het vandaag met jullie!

1. Moedergevoel is mijn kompas

Vanaf het moment dat Len geboren is, voelde ik dat mijn moedergevoel een soort kompas is. Als moeder weet en voel je vaak heel goed aan wat je kindje nodig heeft. Dit vind je niet altijd terug in de boekjes. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk te luisteren naar dit gevoel. Het zegt wat Len nodig heeft. Ik geloof er dan ook in dat iedere mama mag vertrouwen op dit gevoel.

2. Ik kan veel meer doen in minder tijd

Nu ik moeder ben, weet ik mijn tijd veel efficiënter in te vullen. Als Len slaapt, kan ik net even stofzuigen, een wasje draaien of wat mailtjes beantwoorden. Het zijn net even die minuten waarin dat kan en hierdoor stel ik het dus ook niet zo snel meer uit. Het lijkt alsof ik veel meer kan doen in minder tijd.

3. Je staat altijd aan

Dit had ik moeders al eens horen zeggen, maar nu pas begrijp ik wat ze hiermee bedoelen. Als moeder sta je altijd aan. Zodra Len wakker is, ben ik aan het zorgen voor hem. Ik denk eerst aan mijn kind en daarna pas aan mezelf.

4. Baby uitzetlijstjes zijn handig, maar niet heilig

Het lijkt wel alsof elke zwangere vrouw de hele zwangerschap alleen maar bezig is met het verzamelen van alles wat op de baby uitzetlijst staat. Heel eerlijk gezegd vergat ik dat in één klap toen Len er eenmaal was. Natuurlijk is het fijn dat je bepaalde dingen in huis hebt. In dit artikel deelde ik al een aantal favorieten, maar een kindje heeft echt niet zoveel nodig en de meeste dingen kun je ook prima kopen als je baby al geboren is. Dit voorkomt dat je heel veel in huis haalt, wat je uiteindelijk helemaal niet gebruikt.

5. Iedere ouder doet maar wat

Ook iets waar ik achter ben gekomen na drie maanden als moeder. Het klinkt misschien een beetje ‘onaardig’, maar zo is het zeker niet bedoeld. Uiteindelijk doet iedere ouder maar wat. Het is een kwestie van proberen, luisteren naar dat moedergevoel en bijstellen. Het is maar goed ook dat iedere ouder het op zijn eigen manier doet, want ieder kindje is natuurlijk ook weer anders.

6. Moeder zijn, is verwachtingen loslaten

Tijdens de zwangerschap had ik natuurlijk al veel gefantaseerd over het moederschap. Hoe zou het zijn? Wat zijn mijn verwachtingen? En enerzijds is het alles wat ik er van had verwacht, maar tegelijkertijd is het ook niet voor te stellen. Het is een rollercoaster. In veel gevallen lopen de dingen toch anders dan je verwacht en moeder zijn is dan ook één grote les in loslaten. Het is niet mijn sterkste kant, want het liefst heb ik overal controle over. Toch merk ik dat het me steeds iets beter afgaat.

Wat heb jij geleerd van je eerste maanden als moeder? Ik ben benieuwd!