11 aug 2021 | Zwanger

Zwangerschapsupdate: tweede trimester, babymoon en voorbereiden op bevalling

Inmiddels ben ik ruim 25 weken zwanger en is het tijd om weer even bij te kletsen. Het tweede trimester gaat nu ineens wel heel snel en het derde staat al voor de deur. Hoe voel ik me?

Hoe voel ik me?

Eigenlijk voel ik me nog steeds ontzettend goed! Dat het tweede trimester heerlijk is, kan ik zeker wel beamen. Vooralsnog heb ik weinig kwaaltjes. De pijn rondom mijn stuitje is zo goed als weg en ook die rugklachten van een paar weken geleden zijn een stuk minder geworden. Ik denk toch dat mijn bezoekjes aan de bekkenfysio hierin heel helpend zijn geweest. Zo heb ik een aantal oefeningen meegekregen om mijn bekkenbodem en lage rug mee te ontlasten. Hopelijk blijft dit de komende tijd zo!

Mijn buik heeft sinds twee weken een flinke groeispurt doorgemaakt. Met de dag lijkt hij groter te worden. Opzich niet erg, maar hierdoor merk ik wel snel dat er lichamelijk wat verandert. Zo heb ik sinds dat moment ook last van harde buiken. Dat is helemaal niet pijnlijk, maar heel lekker voelt het ook niet. Je buik (of baarmoeder) trekt dan ineens samen, waardoor het een keiharde bal wordt. Eigenlijk is het heel normaal om dit af en toe te hebben en het kan ook eigenlijk geen kwaad. Toch wordt er aangeraden om wat rustiger aan te doen als je hier veel last van hebt. Dat probeer ik dan ook zeker. Ik merk dat ik op drukke en intensieve dagen in de avond veel last heb. Nu ik weet wat triggers zijn voor de harde buiken, gaat het gelukkig veel beter. Ik doe rustiger aan en heb sinds dat begin veel minder last.

Naast de harde buiken gaat die groeiende buik ook wat meer ”in de weg” zitten. Niet dat ik er last van heb, maar schoenen aantrekken en bijvoorbeeld bukken of opruimen gaat al iets minder gemakkelijk. Grappig om te merken! Ook zit veel kleding niet heel lekker meer en vind ik het vooral op koude en niet zonnige dagen lastig om mezelf leuk te kleden. Ik had me zo verheugd op lekker veel losvallende jurkjes en zomerse outfits. Dit is een stuk makkelijker als je zwanger bent. In deze zomer van 2021 is dat helaas niet dagelijks mogelijk en hijs ik me toch regelmatig in een zwangerschapsjeans of flared legging.

Sport in tweede trimester

Op dit moment is dat nog steeds heel goed te doen. Afgelopen weekend, toen ik precies 25 weken zwanger was, heb ik zelfs nog een rit van 90 kilometer op de racefiets gemaakt. Dit was wel met een aantal stops onderweg en met een laag gemiddelde, maar toch. Ik was heel trots en blij dat dit zo goed ging! Eerlijk gezegd had ik het niet verwacht. Van te voren was het trouwens ook niet de bedoeling, hoor. We hadden een kortere route gemaakt, maar omdat we het zo naar ons zin hadden en het goed ging, is de rit langer geworden. Dit is ook vooral mijn tip voor zwangere vrouwen. Bekijk het per dag! De ene dag voel je je fit en energiek, maar een dag later kan het zo het tegenovergestelde zijn. Het helpt mij in ieder geval om teleurstelling te voorkomen.

Voor de komende dagen heb ik dan ook nog wat leuke fietsritjes op de planning staan. Zaterdag aanstaande ga ik naar een speciale fietstraining voor zwangere vrouwen. Ik ben benieuwd!

Verder zal ik binnenkort nog wat meer delen over sport en zwangerschap als ik daar zelf aan toe ben. Ik vind het ook lastig om hier nu dieper op in te gaan, omdat het per week weer zo verschillend is. Ook gebeurt daarin natuurlijk mentaal het een en ander met me. Later dus meer hierover!

Babymoon

Yes! Het duurde even voordat Kai en ik onze ‘laatste’ vakantie samen hadden geboekt. Door alle nieuwe besmettingen van corona en kleurcodes wisten we niet zo goed wat wijsheid was. We wisten in ieder geval zeker dat we deze zomer, in mijn tweede trimester, nog een keertje weg wilden gaan. Over anderhalve week vertrekken we voor twee weken naar het geliefde Italië. De eerste week verblijven we in een ingerichte safaritent in Toscane (no spon). Het liefst ging ik gewoon kamperen deze zomer, maar dat leek me toch -zo rond de 30 weken zwangerschap- niet het meest comfortabele om te doen. Naast het slapen op een dun matje en het continue moeten bukken, zou het ook weer veel meer inpakwerk en tent opzetwerk met zich meebrengen. Een ingerichte safaritent heb ik nu twee keer in Nederland geprobeerd, eén keer zelf geboekt en één keer gekregen. Dat beviel beide keren zo goed dat we nu ook in Italië dit willen proberen.

De tent staat op een kleinschalige camping op een halfuurtje rijden van Lucca. Ik ben al vaker in Toscane geweest, maar kijk er erg naar uit om daar weer rond te rijden. We nemen de gravelfiets waarschijnlijk mee, zodat we ook wat mooie (korte) ritjes kunnen maken over de Strade Bianche. Na een week in de tent, rijden we door naar een hotel aan de zuidkant van het Gardameer. Dit hotel is speciaal gericht op fietsers en nodigden mij uit om twee nachtjes langs te komen en de regio te ontdekken. Dat kwam heel goed uit! Vervolgens zullen we de laatste dagen in het vakantiehuisje van mijn ouders aan het Gardameer verblijven.

Voorbereiding op de bevalling

Tot slot merk ik dat de voorbereiding op de bevalling steeds meer ruimte krijgt in mijn hoofd. Ik heb al veel bevallingsverhalen geluisterd in verschillende podcasts, zoals Adem in, Adem uit, Podnataal of de Zwanger & Zo podcast. Ook ben ik het boek van Mama’en aan het lezen, How About Mom en sinds kort Veilig bevallen. Toch kan ik nog wel wat tips gebruiken. Welk boek vond jij prettig om te lezen voor je bevalling? Laat het hieronder weten in een reactie.

Naast boeken en podcasts heb ik me eindelijk ingeschreven voor een eendaagse cursus. Deze zal pas in oktober zijn, maar ik vermoed dat ik dan ook alles nog en beetje kan onthouden zo voor de bevalling. Verder heb ik me ook ingeschreven voor een online cursus van Mom & Co. Deze ga ik de komende tijd ook verder ontdekken. Genoeg te doen en te lezen dus!

Dit was mijn update tot nu toe en meteen de laatste van het tweede trimester. De volgende zal, begin september, na mijn vakantie pas zijn en dan is mijn derde trimester al begonnen! Het gaat zo snel!