5 mei 2021 | Persoonlijk

Q&A: sportondergoed, blessures en hier kijk ik naar uit

Toen ik onlangs een Q&A schreef kreeg ik zoveel vragen dat ik hier nog gemakkelijk een volgende Q&A mee kon vullen. Vandaag deel ik dus deel twee van alle gestelde vragen. Dagelijks sporten? Waar kijk ik naar uit? En wat eet ik voor het sporten?

Dagelijks sporten of minimaal een dag per week rust?

Vorig jaar sportte ik dagelijks. Op dit moment heb ik minstens twee, maar soms drie rustdagen per week. Dit zou ik dan ook iedereen aanraden. Iedere dag sporten werkte voor mij eigenlijk niet. Niet vanwege blessures of vermoeidheid, maar vooral door de druk die ik mezelf had opgelegd. En daarnaast hebben de meeste mensen behoefte aan minstens één dag sportrust. Op zo’n dag kun je natuurlijk prima voor een wandeling gaan of wat rustige beweging, maar het is verstandig om niet te gaan sporten. Uiteindelijk is het natuurlijk persoonlijk en moet je vooral doen wat goed en fijn voelt voor jou.

Heb je tips voor sportondergoed?

Goede vraag! Ik heb eigenijk niet echt één merk waar ik enthousiast over ben, want mijn kast ligt vol met sportbh’s. Iedere bh is weer van een ander merk. Ik draag die van Under Armour, New Balance, Stronger en H&M heel graag. Verder draag ik graag naadloos ondergoed voor onder mijn leggings en sportbroekjes. Deze koop ik bij de H&M!

Hoe bouw je kilometers op na een blessure?

Heel voorzichtig en rustig! Als je een blessure hebt gehad, ben je vaak extra bewust van je lichaam. Dit heb ik in ieder geval zelf zo ervaren. Ik was iedere keer bang dat ik weer pijn zou voelen tijdens het lopen. Je moet dus echt opnieuw vertrouwen krijgen in je lichaam. Dat heeft echt tijd nodig! Probeer dan ook echt even terug te schakelen naar een lager niveau en kijk per week hoe het gaat. Kun je pijnvrij lopen? Dan kun je een week later misschien iets meer doen, maar maak de stappen heel klein. Tot slot wil ik nog aangeven dat je echt aandacht moet besteden aan blessurepreventie. Zeker als je net een blessure hebt gehad, is dit aan te raden!

Wat eet jij voor het sporten?

Dit verschilt heel erg per moment! Als ik in de ochtend ga sporten, eet ik een goed gevuld ontbijt. Hierin richt ik me vooral op koolhydraten. Zo werkt havermout voor mij goed, bananen pannenkoekjes, brood met appelstroop of crackers met zoet beleg. Als ik niet meteen na een maaltijd ga sporten, zorg ik ervoor dat ik nog iets kleins eet, zoals een banaan, een reep of wat dadels. Na het sporten kies ik dan juist voor iets met eiwitten voor het herstel.

Favoriete sportkleding?

Deze vraag wordt me zo vaak gesteld! Onlangs schreef ik erover in een artikel. Dat kun je hier lezen! Daar deel ik mijn favoriete hardloopschoen, maar ook hardloopbroekje. Verder ben ik heel tevreden over kleding van Lululemon, Stronger, Odlo, Adidas en Nike. Eigenlijk heb ik heel veel verschillende merken in mijn kast hangen en dat bevalt me wel!

Waar kijk je naar uit?

Op dit moment echt naar vakantie. Normaal nam ik geregeld even een weekje vrij, maar dan ging ik wel altijd naar het buitenland. Meerdere keren per jaar kon je me vinden in het vakantiehuis van mijn ouders in Italië. Nu het niet echt de bedoeling is om naar het buitenland te reizen, merk ik ook dat ik geen vrij neem. Hierdoor heb ik sinds de zomer niet echt meer vrij gehad. Alleen rondom de verhuizing in oktober, maar dat was niet bepaald ontspanning. Ook rond de kerstdagen heb ik wat minder werkgerelateerde dingen gedaan. Ik merk dat ik daardoor op mijn tenen begin te lopen. Ik heb het echt nodig om even weg te kunnen. Natuurlijk kan het ook in Nederland, maar ik heb echt behoefte om in een ander land te zijn. Echt even weg! Op dit moment staan er twee weken vakantie in juni gepland. Ik hoop met heel mijn hart dat we dan naar Italië kunnen rijden. In het huisje van mijn ouders wil ik me prima twee weken opsluiten. Met dat uitzicht heb ik niet heel veel meer nodig. Naast vakantie kijk ik ook nog uit naar andere mooie dingen, maar daarover later meer!

Heb jij ook nog een vraag? Stel ‘m gerust hieronder in een reactie of stuur me een DM op Instagram!