23 apr 2021 | Hardlopen

Van 80 naar 20 kilometer hardlopen per week

Toen ik in 2011 mijn eerste hardloopwedstrijdje liep, had ik nooit verwacht dat ik daarna zoveel meer zou gaan lopen. Het hardlopen werd één van mijn grootste passies. Na jarenlang 80 tot soms wel 100 kilometer hardlopen per week, loop ik nu wekelijks zo’n 20.

Op dit moment heb ik een gezonde balans kunnen vinden in het sporten. Ik durf te luisteren naar mijn lichaam, rust te nemen en te genieten van het lopen. Ook nu ik minder kilometers loop geniet ik nog steeds. Dit was misschien wel iets wat ik niet had verwacht van te voren. En misschien was het lopen van dit aantal kilometers ook niet per se de bedoeling.

Door wat ik vorig jaar heb meegemaakt heb ik namelijk geleerd dat het niet zit in het aantal uren, kilometers of intensiteit. Het gaat vooral om je beweegredenen achter het sporten. Waarom ga ik hardlopen? Moet dit van mezelf? Voelt het als obsessie? Ik heb namelijk ook vaak genoeg 80 kilometer per week gelopen met heel gezonde beweegredenen. Ik was toen zo gepassioneerd en lekker aan het trainen. Daar was niks mis mee. Pas toen het vorig jaar een moeten werd, vond ik het zelf niet meer gezond. Dit zat niet in het aantal kilometers, maar de gedachten erachter waren een reden om in te grijpen.

Om er echt uit te kunnen komen, heb ik ervoor gekozen om echt even flink te minderen. Dit betekende ook een paar weken niet sporten. Nu loop ik dus ongeveer drie keer per week en meestal zijn de rondjes niet veel langer dan 6 of 8 kilometer. Het is voor nu helemaal oké, want ik voel me hier goed bij. Of er weer een tijd gaat komen dat ik 80 kilometer ga lopen in een week? Wie weet! Het lijkt me wel fijn om weer echt te trainen voor een doel. Dan zou ik er graag meer voor willen trainen, want met 20 kilometer per week ga ik geen marathon kunnen uitlopen. Het scheelt dat er nu even nog geen wedstrijden georganiseerd worden. En als het wel zo was? Dan had ik ervoor gekozen om ze nog eventjes niet te lopen.

Natuurlijk fiets ik naast het hardlopen ook nog. Dus dit lopen is niet het enige dat ik doe. Ook in het fietsen kan ik nu genieten van korte en kleine rondjes. Wat een geluk dat ik zo dichtbij de duinen woon! Nu is een klein rondje ook echt genieten. Binnen vijf kilometer sta ik middenin de natuur met mijn fiets. Die balans tussen het lopen en fietsen vind ik op dit moment heel prettig en houd ik graag zo aan. Zeker nu het steeds beter weer wordt, vind ik het fijn om meer te fietsen en iets minder te lopen.

De toekomst

Al met al ben ik heel blij met waar ik nu sta. Vorig jaar leek het soms onmogelijk om minder te sporten en me daar toch goed bij te voelen. Nu kan ik zeggen dat ik me veel beter voel over mezelf (en met mezelf) met veel minder sporten. Maar ben ik nu stabiel genoeg? Zeker! Omdat ik 12 jaar geleden een eetstoornis heb gehad, ben ik al veel bezig geweest met de thema’s controle, angst en dwang. Ook heb ik mezelf door die periode ontzettend goed leren kennen, dat ik me veel sneller bewust ben van bepaald gedrag. Hierdoor heb ik vorig jaar ook heel snel aan de bel kunnen trekken en mezelf terug op de rit kunnen krijgen. Ik denk dat dit heel erg scheelt. Natuurlijk blijf ik altijd alert, leren en groeien, maar volgens mij is dat precies waar het in het leven over gaat.

Nu ik dit schrijf kan ik ook vol trots zeggen dat de pilotgroep van mijn online programma bijna klaar is! Zo tof. De eerste reacties zijn zo mooi en waardevol. Op dit moment ben ik bezig om een en ander achter de schermen aan te passen, zodat er straks een tweede groep kan gaan starten. Ook kreeg ik de vraag van een aantal meiden of ze nog een los gesprek met mij kunnen aangaan om hun ervaringen of verhaal te kunnen delen. Dit kan ook! Stuur hiervoor gerust even een mailtje naar info@japkejanneke.nl. De gesprekken kunnen online, maar ook zeker offline (in de buitenlucht tijdens een wandeling of gezamenlijk hardlooprondje).

Waar ik over een jaar sta? Ik heb geen idee! Op dit moment voel ik in ieder geval dat ik met de dag sterker word en meer zelfliefde voel. Dit is iets wat ik nog meer zou willen uitdragen en delen. Ik weet namelijk nu helemaal zeker dat het ook anders kan en dat wil ik graag laten zien. Nog dagelijks krijg ik berichten van mensen dat ze dit ook willen leren, maar twijfelen of ze het kunnen veranderen. Maar ik weet het zeker. Als je het echt wilt, kan het!

Herken jij je in mijn verhaal? En heb jij op dit moment een gezonde balans kunnen vinden in het sporten?