21 apr 2021 | Persoonlijk

Q&A: eerste marathon, haar- en huidverzorging en motivatie

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een Q&A heb geschreven voor mijn blog. Vandaag deel ik mijn antwoorden op een aantal veelgestelde vragen, die ik de afgelopen tijd heb gekregen.

Heb je tips voor het lopen van een eerste marathon?

Zeker! Meer dan genoeg. De vraag is vooral: waarbij wil je tips? Training? Voeding? Voorbereiding? De dag zelf? Ik zou bij een eerste marathon altijd aanraden om je niet teveel op een tijd te richten. Train om die marathon uit te kunnen lopen. Het is je eerste marathon en je wilt natuurlijk dat je een geweldige eerste ervaring hebt. Zelf heb ik dit helaas niet gehad, omdat ik de lat veel te hoog had gelegd en me al richtte op een eindtijd.

Ik zou ervoor zorgen dat je een passend schema vind dat goed vol te houden is. Het schema moet zich ook vooral rustig opbouwen, zodat je eventuele blessures kunt vermijden. Neem daarnaast genoeg rust tussen de trainingen, oefen in je trainingen met voeding én laat hele goede marathonschoenen aanmeten bij een hardloopspeciaalzaak.

Wat voor fietsen heb je?

Op dit moment heb ik, naast een stadsfiets, een mooie racefiets van Canyon en een gravelfiets. Ik heb de Grail CF SL van Canyon. Wat ik fijner vind? Ik zou niet zonder een racefiets kunnen, omdat je met een gravelfiets niet zo ‘hard’ gaat op het asfalt. Je hebt simpelweg meer weerstand. Hierdoor zou ik minder gemakkelijk met andere groepjes fietsers mee kunnen rijden. Vandaar dat ik ook heel graag een racefiets heb. Toch vind ik de gravelfiets ook echt een aanrader! Het is voornamelijk in het najaar en in de winter heerlijk om met de Grail door de bossen of onverhard te rijden. Dit geeft weer zo’n andere beleving aan het fietsen!

Hoe verzorg jij je haar als sporter?

Ook deze vraag wordt me heel vaak gesteld! Ten eerste moet ik denk ik toegeven dat ik heel makkelijk haar heb. Het is vol en dik en zit eigenlijk zonder al te veel moeite goed. Dat scheelt enorm! Wel heb ik ook de struggle met het wassen van mijn haar. Kappers geven vaak aan dat vaak je haren wassen niet verstandig is. Als je echter meerdere keren per week gaat sporten, wil je toch dat je haar fris blijft? Als ik niet heel veel heb gezweet tijdens mijn training, dus bijvoorbeeld bij een herstelloopje van een halfuur, hoef ik mijn haar niet per se te wassen. Dan zorg ik dat het droog blijft. Soms was ik mijn haar alleen met water en sluit ik af met conditioner. Dan hoef ik het ook niet per se te wassen. Op andere dagen was ik het wel gewoon. Ik probeer dus vooral af te wisselen. Verder gebruik ik graag droogshampoo voor veel volume.

En je huid?

Ook deze vraag zat er een aantal keren tussen. Mijn huidverzorging wordt steeds beter. Eerlijk gezegd heb ik een aantal jaren geleden weinig aandacht besteed aan mijn huid. Ook smeren met een SPF schoot er weleens bij in. Dat gebeurt me nu nooit meer! Op dit moment gebruik ik de producten van Paula’s Choice en daar reageert mijn huid heel goed op. Doordat ik veel buiten ben tijdens het sporten, wordt mijn huid blootgesteld aan allerlei verschillende dingen: vocht, wind, droge lucht, zonlicht, uitlaatgassen en ga zo maar door. Ik sluit mijn huidverzorging dus altijd af met een hoge zon bescherming, omdat ik dit het meest belangrijk vind.

Waar vind je motivatie op mindere dagen?

Eerlijk gezegd heb ik niet vaak moeite met het vinden van motivatie. Soms komt het natuurlijk wel voor. Dan probeer ik me echt vast te houden aan het gevoel na afloop. Als je bent geweest, voel je je vaak zoveel beter en sterker! Ook kan het helpen om alvast je sportkleding aan te trekken, bijvoorbeeld meteen in de ochtend of meteen na thuiskomst. Je hoeft dan nog niet direct te gaan, maar het kan de drempel alweer verlagen.

Wat me ook vaak helpt is om de lat wat lager te leggen voor mezelf. Dan zeg ik: probeer het in ieder geval 15 minuten. Ben je dan nog niet overtuigd? Dan ga je terug. Meestal zit je er dan wel lekker in en maak je toch liever de training af!

Wat is het meest waardevolle dat je hebt geleerd de afgelopen tijd?

Deze vraag kwam meerdere keren binnen, maar op verschillende manieren. Ik heb vooral geleerd dat niets in het leven vanzelfsprekend is. En natuurlijk wist ik dit al, maar nu pas voel ik het echt. Het leven neemt soms gekke wendingen. Op het ene moment is het lopen van een hardloopwedstrijd met duizenden anderen de normaalste zaak van de wereld, maar nu is dit een droom. Laatst dacht ik ineens: wat als deze lockdown de rest van mijn leven gaat duren? Blijf ik dan doen wat ik nu doen? Blijf ik wachten en verlangen naar betere tijden? Of kan ik dan meer rust vinden in de huidige situatie?

Het geldt ook voor gezondheid. Je mag zo dankbaar zijn als je gezond bent. Zelf heb ik vorig jaar behoorlijke struggles gehad met mijn gezondheid. En dit ook nog door mijn eigen toedoen! Ik ben nu zoveel meer dankbaar voor een goede gezondheid, voor alles wat er wél is. Ook probeer ik meer te genieten van de kleine dingen, maar ook dit blijft voor mij een zoektocht en een leerproces.

Dit was de Q&A voor nu! Binnenkort zal ik meer vragen beantwoorden op mijn blog! Wil jij iets weten? Stel de vraag dan hieronder in de comments of stuur me een DM op Instagram.