16 apr 2021 | Hardlopen

Wat zijn mijn favoriete hardlooproutes rondom Haarlem?

Onlangs schreef ik over mijn favoriete fietsroutes rondom Haarlem. Maar wat zijn nou eigenlijk mijn favoriete hardlooproutes? Hoewel de rondjes zelf natuurlijk verschillen per keer, kan ik wel globaal aangeven waar ik graag ga lopen in de buurt.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Dit is nummer één van mijn favoriete hardlooproutes! Binnen drie kilometer hardlopen ben ik in dit prachtige gebied. Mocht je hier een keer willen lopen, kies dan gewoon een wandelroute naar keuze. Bij het Bezoekerscentrum kun je een plattegrondje met alle routes vinden. Iedere route heeft een kleur en je kunt het gemakkelijk volgen aan de hand van de paaltjes onderweg. Op deze manier hoef je ook zeker niet te verdwalen. Inmiddels ken ik heel veel paadjes dat ik ook op de bonnefooi durf te lopen. Vooral langs ’t Wed en de Oosterplas vind ik geweldig!

Langs het Spaarne

Zelf woon ik relatief dichtbij het Spaarne. Dit water loopt van het Noordzeekanaal richting de Ringvaart. Langs het Spaarne heb je een mooi fiets- en wandelpad richting Spaarndam, een super schattig dorpje! Het is een fijne route om te lopen, omdat het meestal rustig is en een overzichtelijk rondje. Ik vind het minder fijn als het heel hard waait of regent, omdat je hier weinig beschutting kunt vinden.

Strand

Hardlopen op het strand doet me altijd aan vakantie denken. Op vakantie kies ik er vaak voor om een heen en weertje op het strand te doen, omdat je dan nooit kunt verdwalen. Het is ook vaak in de ochtend nog lekker rustig en het geluid van de zee is toch geweldig? Nu ik dichtbij het strand woon, vind ik het ook geweldig om hier vaak naar toe te gaan. Soms om te wandelen, maar ook zeker om hard te lopen. Echte hardlooproutes heb je hier natuurlijk niet, maar ik vind het gewoon heel fijn om langs het water te kunnen rennen. Soms verwerk ik dit in mijn lange duurloop, maar als ik wat korter wil lopen pak ik gewoon de fiets of auto naar het strand om daar te gaan lopen. Ik loop dan meestal bij Bloemendaal aan Zee of bij Parnassia.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Dit is zo’n prachtig gebied! Helaas is het nog wel een stukje vanaf mijn huis. Als ik hierheen ga, pak ik dan ook de auto. Toch is het echt een aanrader om hier af en toe een rondje te gaan lopen. Naast hardlopers zie je hier vooral veel wandelaars. Ook hier heb je een aantal uitgezette routes die je kunt volgen. Dit duingebied is weer zo anders dan bij het Nationaal Park. Vooral als je veel herten wilt zien, is dit een aanrader!

Overveen rondom Elswout

Tot slot vind ik een rondje Overveen ook altijd heel leuk om te lopen. Zo kun je langs Kraantje Lek lopen, langs Elswout (mag je hier nou wel of niet in als hardloper?) en langs Middenduin of Oosterduin. Genoeg mooie paadjes om langs te lopen in ieder geval. Meestal kies ik dit rondje als ik wat korter ga lopen, omdat ik hiermee niet op een lange duurloop afstand uitkom. Via het centrum van Haarlem ren ik dan graag terug naar huis.

Dit zijn mijn favoriete hardlooproutes tot nu toe. Ik woon pas een halfjaar in Haarlem dus er is nog genoeg te ontdekken. Heb jij aanraders voor mij in deze regio? Laat het dan vooral hieronder weten!