26 mrt 2021 | Wielrennen

Mijn favoriete fietsroutes rondom Haarlem

Inmiddels woon ik alweer bijna een halfjaar in Haarlem. Hoewel ik nog niet heel veel fietsroutes heb kunnen proberen, weet ik al een aantal leuke routes die ik graag zou willen delen. Van kleine rondjes tot lange ritten: wat zijn mijn favoriete fietsroutes rondom Haarlem?

Rondje Langevelderslag

Vanaf mijn huis is dit rondje ongeveer 40 kilometer en dat vind ik perfect na een werkdag of als je niet heel veel tijd hebt. Het is een afwisselend rondje, maar sowieso prachtig om te rijden. Je fietst niet alleen langs de zee en door de duinen, maar ook door leuke binnendoor wegen terug naar Haarlem. Met dit rondje tik je net Zuid-Holland aan. Mocht je 40 kilometer net wat te kort vinden en zin hebben in een langere rit? Je kunt bij Langevelderslag ook nog een stukje rechtdoor rijden en vlak voor Noordwijk omkeren. Deze route is ruim 50 kilometer. Ben je dan nog niet uitgefietst? Je kunt ook bij Noordwijk doorrijden en daarna pas de route richting huis maken. In november reed ik deze route van ruim 70 kilometer. Echter zit in deze variant een deel waar een wegversperring was. Hierdoor moest ik een heel stuk terugrijden.

Vanaf Amsterdam is een dergelijke route natuurlijk een stuk langer. Toen ik daar nog woonde reed ik ook wel eens deze route en kwam ik zo op 85 kilometer. Ook vanaf Haarlem zou je het stukje Amsterdam mee kunnen pakken aan het eind natuurlijk. Als je een 100+ wilt rijden zou je ook nog een stuk Ringvaart mee kunnen nemen.

Over de Ringvaart gesproken: ook dit is voor veel fietsers een begrip. Het rondje Ringvaart moet je gewoon een keer gereden hebben. Zelf vind ik er niet heel veel aan, omdat de auto’s er vaak hard rijden en je als fietser dus niet altijd heel relaxt op je fiets zit. Ook moet je even goed kijken of je de wind wel gunstig hebt staan wanneer je voor deze ronde kiest.

IJmuiden en door de duinen

Onlangs reden mijn vriend en ik voor het eerst vanaf ons huis richting IJmuiden. Dit had ik vanaf Amsterdam wel vaker gereden, maar vanuit Haarlem heb je ook een leuke binnendoor route. Bij IJmuiden kun je de duinen in rijden en helemaal tot Zandvoort doorgaan. Heerlijk! Ook voor dit rondje heb je geen gravelfiets nodig trouwens en is ongeveer 40 kilometer.

Noord

Als je bij IJmuiden doorfietst, en het pondje pakt, kom je bij Beverwijk en Castricum uit. Ook hier kun je heerlijk fietsen. De duinen zijn daar weer zo anders dan hier bij Haarlem. Zo’n route kies ik vaak als ik wat meer tijd heb, omdat je toch afhankelijk bent van het pondje en dit allemaal wat meer tijd kost. Ook wordt het dan sowieso een iets langere rit.

Dit was een kleine selectie van mijn favoriete fietsroutes rondom Haarlem. Ik kan niet wachten om nog veel meer mooie routes te gaan proberen komend seizoen. Heb jij nog leuke aanvullingen? Laat het hieronder vooral weten in een reactie!