24 feb 2021 | Wielrennen

Welke fietskleding draag je bij welke temperatuur?

Wanneer we wisselen van seizoen is dit een veelgestelde vraag. Welke fietskleding draag je bij welke temperatuur? Kun je nou wel of niet zonder beenstukken rijden? Moet ik gaan voor lange mouwen? Of kan ik het jasje thuislaten? In dit artikel deel ik handige tips!

Uiteindelijk is de keuze voor je fietskleding heel persoonlijk. Ik ben zelf iemand die het sneller koud dan warm heeft. In dit artikel deel ik mijn persoonlijke ervaringen, maar onthoud dat jij het misschien sneller koud of warm hebt dan ik. Het onderstaande lijstje is globaal mijn richtlijn wanneer ik mijn kledingkeuze bepaal voor het fietsen.

25+ graden:

Dit is makkelijk! Draag kort-kort of kort-mouwloos en bij voorkeur lichte kleuren. Zo heb ik een aantal fietsshirtjes in het wit of heel licht blauw die ik dan graag aantrek. Fietskleding met donkere kleuren voelt vaak warmer aan als het heel zonnig is.

18-25 graden:

Vanaf 18 graden kun je ook kiezen voor kort-kort. Het is een optie om onder je fietsshirt nog een basislaag in de vorm van een zweetshirtje of dunne thermo te dragen. Dit is niet noodzakelijk, maar ik vind het zelf wel prettig. Soms kan het tussen de 18 en 20 graden nog prettig zijn om armstukken te dragen, bijvoorbeeld wanneer er een harde wind staat en het bewolkt is.

15-18 graden:

Dit is een overgangsgebied. De één draagt nu graag arm- en beenstukken, maar een ander trekt ze gerust al uit. Zelf durf ik vanaf 15 graden mijn beenstukken wel uit te trekken, maar mijn armstukken houd ik nog wel aan tot 18 graden. Het is ook heel erg afhankelijk van de hoeveelheid zon en de sterkte van de wind. Waait het hard? Neem dan altijd wat extra kleding mee. Zo kun je kiezen voor een windstopper met of zonder mouwen. Deze kun je ook gemakkelijk uittrekken wanneer je het warm krijgt en in je achterzakje stoppen. Onder mijn fietsshirt draag ik bij deze temperatuur altijd nog een dunne thermo met korte mouwen of mouwloos.

10-15 graden:

Tussen de 10 en 15 graden draag ik altijd beenstukken. Mijn bovenlijf heeft voldoende aan een thermo met lange mouwen en een dun fietsjack of een dunne thermo met een wat dikker jack. Je kunt ook kiezen voor een fietsshirt met armstukken en daarover heen een jasje met lange mouwen. Zorg er in ieder geval voor dat je een thermo als basis draagt.

5-10 graden:

Onder de 10 graden heb ik al dunne handschoenen nodig, maar ik weet dat veel mensen nog gerust zonder kunnen fietsen. Daarnaast draag ik onder de 10 graden al gauw een bibtights (een lange fietsbroek), maar ook een bibshorts met beenstukken moet nog voldoende zijn. Voor mijn bovenlijf draag ik altijd een thermoshirt met daarover een thermojack. Overschoenen zijn tussen de 5 en 10 graden nog niet per se nodig.

0-5 graden:

Nu begint het toch wel serieus koud te worden. Ik draag altijd handschoenen bij deze temperatuur. Daarnaast kan het fijn zijn om iets onder je helm te dragen in de vorm van een haarband of muts. Een kolletje om je nek kan ook prettig zijn. Kies als bovenkleding meerdere laagjes. Zo kun je gaan voor een lange mouwen thermo met daarover een longsleeve en een thermojack. Soms draag ik ook nog een bodywarmer erover. Verder is een dikke termo bibtights heel fijn. Ook overschoenen zou ik aanraden bij deze temperatuur.

Onder het vriespunt:

Je kunt ervoor kiezen om bij deze temperatuur überhaupt niet te gaan fietsen, maar zonnige vrieskou kan ook heerlijk zijn. Mijn tip? Trek zoveel mogelijk fietskleding aan in meerdere laagjes.

Allereerst draag ik dikke handschoenen (soort skihandschoenen), thermo overschoenen, iets onder mijn helm in de vorm van een haarband of muts en een kol om mijn nek. Verder vind ik meerdere laagjes als bovenkleding prettig. Soms draag ik ook nog een winter bodywarmer over mijn jack. Als broek zou een dikke thermo bibtights voldoende moeten zijn, maar zelf heb ik ook weleens een thermolegging onder mijn fietsbroek gedragen. Op deze manier voeg je nog een extra laag toe.

Training

Naast dat je goed naar de weersvoorspelling (inclusief zonuren, windkracht én gevoelstemperatuur) moet kijken, is het ook nuttig om na te denken over de training die je gaat doen. Bij een rustige lange duurrit word je minder warm dan bij een hele intensieve intervaltraining. Ook word ik tijdens het mountainbiken veel sneller warm dan tijdens een ritje op de weg. Houd hier ook rekening mee!

Houd je fietskleding bij:

Tot slot is het handig om een lijstje in je telefoon bij te houden met wat je aan hebt. Vaak kun je niet meer terughalen wat je de vorige keer hebt gedragen tijdens het fietsen bij welke temperatuur. Zelf schrijf ik graag op wat de gevoelstemperatuur was en wat ik aanhad. Ook kan ik erbij zetten of dit voldoende was, te warm of juist te koud. Zo krijg je steeds meer inzicht in welke fietskleding je moet dragen bij welke temperatuur en dat scheelt je uiteindelijk heel veel kledingstress.

Welke fietskleding draag jij bij welke temperatuur? Vind je dit ook lastig?