6 dec 2019 | Hardlopen

Welke hardloopkleding trek je aan bij welke temperatuur?

Gisteren had ik het voor het eerst in lange tijd echt koud tijdens het hardlopen. Ik was achteraf gezien iets te optimistisch over de temperatuur. Deze schommelde rond het vriespunt, maar vanwege de mist was het ook nog eens waterkoud. Hoe zorg je ervoor dat je een goede kledingkeuze maakt? Welke hardloopkleding trek je aan bij welke temperatuur? Vandaag deel ik mijn tips met jullie!

In dit artikel benoem ik mijn persoonlijke ervaringen met hardloopkleding bij bepaalde weersomstandigheden. Het kan best zijn dat jij het veel sneller warm hebt of juist extreem gevoelig bent voor kou. Houd dit dus in je achterhoofd!

Het onderstaande lijstje is globaal mijn richtlijn wanneer ik mijn kledingkeuze bepaal voor het hardlopen.

  • Boven de 15 graden: korte mouwen, kort broekje.
  • 10 tot 15 graden: korte mouwen of longsleeve, kort broekje, driekwart of lange broek (afhankelijk van wind en hoeveelheid zon).
  • 5 tot 10 graden: een korte of mouwloze thermo met een longsleeve eroverheen, drie kwart of lange broek.
  • Onder de vijf graden: dubbele laag, twee longsleeves, of een dikke longsleeve met bodywarmer, lange broek.
  • Onder het vriespunt: twee longsleeves en bodywarmer, lange broek (thermovariant).

Naast dat je goed naar de weersvoorspelling moet kijken, is het ook nuttig om na te denken over de training die je gaat doen. Bij een rustige lange duurloop word je minder warm dan bij een hele intensieve intervaltraining. Ook voor een wedstrijd zou ik weer een hele andere kledingkeuze maken. Bij een wedstrijd loop je (meestal) op de toppen van je kunnen en ben je heel intensief bezig. Dan kan het dus best zijn dat je ook in de winter in een kort broekje met t-shirtje loopt.

Laagjes

Gebruik maken van meerdere laagjes is één van de belangrijkste tips als je jezelf goed warm wilt houden. Ik heb zelf altijd meerdere opties. Mouwloze shirts, korte thermoshirts, thermokleding met lange mouwen, longsleeves, jasjes, bodywarmers. Het is heel handig om meerdere opties in huis te hebben. Op deze manier kun je ook heel goed oefenen met wat je bij welke temperatuur moet dragen.

Handschoenen

Onder de tien graden heb ik altijd handschoenen nodig. Dit is natuurlijk heel persoonlijk. Ik heb altijd koude handen en vingers. Het kan best zijn dat jouw handen wel snel warm worden tijdens het lopen en je dus niet zo snel handschoenen nodig hebt. Ik heb meerdere varianten handschoenen. Zo heb ik een paar hele dunne, maar ook juist een dikke variant met wantje waardoor mijn vingers niet koud kunnen worden. Ik heb zowel water- als winddichte handschoenen.

Hoofdband

Ook het warm houden van je hoofd is ontzettend belangrijk wanneer je in de winter naar buiten gaat. Zelf ben ik niet echt een muts drager tijdens het hardlopen, omdat mijn haar hier niet goed onder blijft zitten. Ik gebruik dus heel graag een hoofdband. Zelf heb ik meerdere varianten, waaronder een zwarte van Forte en een grijze van de H&M.

Bodywarmer

Dit is mijn meest waardevolle kledingstuk tijdens het hardlopen in de winter. Zo’n bodywarmer is ideaal! Ik heb zelf deze van de Decathlon en ik ben er echt heel erg blij mee. Het is echt de ideale manier om het snel en gemakkelijk warm te hebben. Je lijf is namelijk warm, maar je armen hebben niet meerdere lagen nodig.

Hoge sokken

Hoge sokken ken ik vooral vanuit het wielrennen. Binnen het hardlopen draag ik dat niet zo vaak. Toch is het heel fijn om in de koude maanden je enkels bedekt te houden. Dit zorgt ervoor dat je benen en je voeten langer warm blijven.

Kol

Ook een kol om je nek kan zorgen voor net even wat extra warmte. Vooral wanneer er een ijzige wind waait, is zo’n kol ideaal. Je kunt het namelijk ook nog over je mond en neus trekken, zodat je de koude lucht niet direct inademt. Een kol heb je ook weer in meerdere varianten: hele warme thermo varianten of dunne en lichte opties.

Mocht je het lastig vinden om je kleding in te schatten, houd dan een tijdje een dagboekje bij. Wat had je aan? Wat voor training deed je? Wat was het weer? Was het zonnig? Waaide het hard? Hoeveel graden was het? Had je het warm of koud in je outfit? Of was het eigenlijk precies goed? Op deze manier weet je uiteindelijk precies wat je bij welk weertype aan kunt trekken. Het is toch een kwestie van uitproberen!

Vind jij het lastig om te bepalen wat je aan moet tijdens het hardlopen? Welke hardloopkleding trek jij aan bij welke temperatuur?