21 okt 2020 | Persoonlijk

Q&A: over mijn herstel

Het was al heel lang geleden dat ik een Q&A deed. Op Instagram plaatste ik een story waarin je vragen kon stellen over mij. Er kwamen hele uiteenlopende vragen binnen, maar de meeste gingen toch wel over mijn herstel. Daarom leek het me fijn om dit thema te bespreken in deze Q&A.

Hoe gaat het met je op dit moment?

Dit is een mooie en lieve vraag om mee te beginnen. Het gaat over het algemeen goed. Natuurlijk ben ik de afgelopen maanden hard aan het werk geweest met mijn herstel. Ik merk dat ik veel meer rust heb. Zo voel ik minder drang om te sporten en is mijn lichaam ook aan het herstellen (en aankomen). De afgelopen weken zijn wel iets drukker rondom verhuizen en werk en dan merk ik meteen dat dit invloed heeft op hoe ik me voel. Als ik stress heb, ga ik heel snel op zoek naar controle en dat uit zich vaak in sporten. Gelukkig heb ik goede hulp en weet ik inmiddels steeds beter hoe ik met situaties om moet gaan. Mijn beste tip? Spreek het uit!

Hoe weet je welk gewicht bij je past?

Volgens mij is dat een kwestie van loslaten en vertrouwen hebben. Wanneer je niet meer nadenkt over wat je eet en heel goed luistert naar wat je lichaam nodig heeft, vind je een gewicht dat bij je lichaam past. En dat gewicht zal ook schommelen. Misschien is dat in een bepaalde periode iets hoger en vervolgens weer iets lager. Dat is normaal. Zelf weet ik inmiddels wat voor gewicht bij mijn lichaam past. Op dat gewicht zit ik nu nog niet, omdat ik lange tijd veel heb gesport. Nu ik dat sporten normaliseer, zal het gewicht ook weer gaan normaliseren. Dat herstel kost nou eenmaal tijd.

Hoeveel sport je nu per week?

Dit vind ik best een lastige vraag, aangezien mijn beweegpatroon verre van gezond was en ik niemand wil triggeren. Op dit moment sport ik in ieder geval ongeveer een kwart van wat ik deed toen ik obsessief bezig was. Voor mij betekent dat nog wel bijna iedere dag sporten of bewegen. Ik hoop uiteindelijk uit te komen op vier of vijf sportmomenten per week.

Hoe heb je je weg naar een betere balans gevonden?

Hier kan ik echt eindeloos over praten. Daarom heb ik ook alles over mijn herstel opgeschreven en dit ga ik binnenkort met jullie delen. Er zijn zoveel dingen waar ik echt iets aan heb (gehad) en die ik heel graag aan anderen mee zou willen geven. Het begint natuurlijk bij erkennen en accepteren. Daarnaast is het belangrijk om jouw motivatie te vinden. Waarom wil je iets veranderen aan jouw sport/beweeg- of eetgedrag? Door dit heel sterk voor jezelf uit te werken, wordt het gemakkelijker. Je weet namelijk waar je het voor doet. Daarnaast zijn er allerlei stappen die je kunt zetten, zoals het afdoen van je sporthorloge. Dit is voor mij heel belangrijk geweest. Ook kun je denken aan een afbouwschema of het zoeken naar alternatieven.

Uiteindelijk is het vooral interessant waar dit gedrag voor staat. Waarom heb je het zo nodig? Wat is de functie? Pas als je dit weet, kun je echt helemaal van je ”probleem” afkomen. Mocht je interesse hebben, stuur me dan even een mailtje of DM. Ik ga binnenkort anderen begeleiden in hun herstel om ook de gezonde balans hierin terug te vinden.

Wat eet je op een dag?

Hier deel ik eigenlijk niet heel veel over. Ik denk namelijk dat ieder lijf anders is en dat iedereen weer iets anders nodig heeft. Ook is iedere dag weer anders. Over het algemeen eet ik drie grote maaltijden op een dag en meestal twee of drie keer iets tussendoor. In de ochtend eet ik soms brood met ei en kaas, maar meestal kwark met fruit en noten/muesli/granola. Als lunch kies ik vaak voor brood, crackers of een smoothiebowl met toppings. ’s Avonds wisselt het. Soms is het iets met rijst, zoals Gado Gado of een curry. Sowieso eet ik iedere week wel een keer wraps met kip, avocado, feta, mais, crème fraîche en groenten. Daarnaast eet ik geregeld een Poke Bowl, een pasta gerecht, groente, vlees/vis met (zoete) aardappeltjes uit de oven, pizza of zelfgemaakte burgers.

Eet jij altijd gezond?

Nee, ik eet niet altijd gezond. Wie wel? Soms eet ik te weinig, zoals begin dit jaar, en dat is zeker niet gezond. Andere dagen eet ik weer teveel van hetzelfde en ook dat is niet echt gezond. Variatie en alles met mate noem ik gezond. Producten bestempel ik liever niet in als gezond of ongezond. Iedere week pizza is namelijk prima, maar iedere dag pizza zou ik wat minder gezond noemen.

Heb je een normale menstruatie? Heb je deze weleens verloren?

Op dit moment heb ik helaas (nog) geen normale menstruatie. Hopelijk komt dit wel gauw weer terug. Het is een heel belangrijk signaal van je lichaam dat je nog niet helemaal in balans bent. Ik weet dat het even kan duren voordat het herstelt. Dat vraagt om een beetje geduld en vertrouwen. Wel sta ik hiervoor onder controle bij het ziekenhuis, dus het wordt goed in de gaten gehouden. Mocht je meer willen weten over dit onderwerp dan raad ik de podcast van Maartje Maria aan. Zij vertelt openhartig over dit onderwerp bij fanatieke sporters.

Wat maakt jou het meest gelukkig?

Nog een mooie vraag om deze Q&A af te sluiten: wat maakt mij het meest gelukkig? Met stip op één is dat mijn vriend. Het klinkt misschien heel cheesy, maar met hem is alles zoveel leuker. We kunnen samen lachen, domme grappen maken en zelfs die hele lockdown periode op 40m2 samen thuiswerken was geen probleem. Ook maakt buiten zijn mij heel gelukkig. Het hoeft nog niet eens buiten sporten te zijn, maar ook wandelen buiten vind ik al heerlijk. En tot slot zorgen dierbare vrienden en familie voor heel veel geluk en dankbaarheid.

Heb je nog meer vragen? Zou je begeleiding willen volgen om ook te werken aan een gezonde balans in het sporten? Stuur me dan een mailtje. Ik ga binnenkort starten met een kleine (pilot) groep!