10 jun 2020 | Wielrennen

5 x lichamelijke klachten op de racefiets: zó voorkom je ze

Wielrennen is niet een blessuregevoelige sport. De meeste mensen die niet meer kunnen of mogen hardlopen, pakken graag de fiets. Toch is deze sport niet helemaal heilig. Zeker wanneer je net begint met wielrennen, zal je lichaam niet helemaal lekker aanvoelen na een fietstochtje. In dit artikel beschrijf ik vijf veel voorkomende lichamelijke klachten op de racefiets. Natuurlijk vertel ik ook hoe je ze kunt voorkomen.

1. Zadelpijn

Laten we meteen beginnen met de meest bekende klacht tijdens (en na) het wielrennen: zadelpijn. Het is een klacht die mogelijk iedere wielrenner weleens heeft gehad. Hoe zadelpijn ontstaat, hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen. Het zadel van een racefiets is nu eenmaal smal en hard. Doordat je langere tijd op dit zadel zit, ontstaat er pijn aan het zitvlak. Dit kan resulteren in moeilijk zitten, pijn bij plassen en irritatie aan de huid. Oftewel: het is een ontzettend vervelende klacht. Zelf heb ik er ook geregeld last van gehad, maar sinds een paar maanden lijkt het toch minder te zijn. Wat kan helpen? Een goed zadel is het allerbelangrijkste. Wat een goed zadel is voor jou, hangt af van je zitbotjes en de houding op je fiets. Door naar een speciale wielerzaak te gaan, kun je jouw zitbotjes laten opmeten. Vervolgens zijn er een aantal zadels, die dan bij jouw zitvlak passen. Dan begint het afstellen van het zadel. Het kan omhoog en omlaag, maar ook meer naar voren of juist meer naar achteren gekanteld. Dit is dus geheel persoonlijk. Verder is een fietsbroek met goed zeem van belang. Tot slot kan speciale crème voor ‘down under’ ook nog weleens helpen tegen de huidirritatie. Er is dus voldoende om uit te proberen wanneer je zadelpijn hebt!

2. Dove tenen

Jarenlang was dit een veel voorkomend probleem bij mij. Na de aanschaf van een paar nieuwe fietsschoenen, was het probleem opgelost. Dove tenen kunnen dus worden veroorzaakt door te kleine schoenen. Wielerschoenen vallen vaak kleiner dan gewone schoenen. Mogelijk heb ik ze destijds dus net een maatje te klein gekocht. Een andere oplossing voor dove tenen is het verleggen van het drukpunt onder je voet. Dit kun je doen door je schoenplaatjes iets naar achteren te zetten. Tot slot is er ook altijd een optie om zooltjes te laten aanmeten, waardoor je tenen minder gaan tintelen.

3. Stijve nek

Ook deze klacht heb ik meerdere malen gehad. Meestal heb ik hier in het begin van het seizoen last van. Rond april stap ik vaak na een winterstop weer op de fiets. De eerste ritjes zijn dan weer behoorlijk wennen en niet geheel pijnvrij. Een stijve nek hoort daar vaak ook bij. Gelukkig is het vaak een kwestie van gewenning en heb ik na een aantal fietsrondjes geen klachten meer. Blijven de klachten bij jou wel aanhouden? Laat dan eens naar je stuur kijken. Je zit natuurlijk ver voorover wanneer je gaat wielrennen. Als je stuur dichterbij je bovenlijf komt, kan dit de nekpijn verlichten. Kies dus voor een kortere stuurpen. Natuurlijk is het ook goed om vaak van houding te wisselen op de fiets. Probeer je nek zo soepel mogelijk te houden door af en toe eens heen en weer te schudden en ja/nee te knikken. Pak soms je stuur eens onder in de beugels en leg daarna je handen weer eens bovenop je stuur. Door af en toe in een andere positie te trappen, wordt je nek minder stijf.

4. Zere (onder)rug

Rugklachten heb ik meerdere malen gehad. Ook tijdens het wielrennen heb ik hier last van gehad. Gelukkig was voor mij de oplossing vrij simpel: een nieuwe fiets. Mijn framemaat was simpelweg te klein. Ik moest dus gewoon een grotere fiets hebben. Ook was het heel belangrijk dat alles juist afgesteld werd. Hierbij kun je denken aan de hoogte van je zadel, de afstand tussen je zadel en je stuur, de hoogte van je stuur, de breedte van je stuur en nog veel meer andere kleine details. Indien je echt behoorlijke rugklachten hebt tijdens het fietsen, zou ik je willen aanraden om eens een bikefit te laten doen. Dit kan vaak bij een fietsenzaak, maar je kunt ook naar een onafhankelijk iemand te gaan. Hier ben ik meer een voorstander van. Zo zijn er fysiotherapeuten en bewegingswetenschappers die een bikefit kunnen doen. Zij kijken puur naar het lichaam en naar jouw klachten. Zij hoeven je niet een nieuw zadel te verkopen, maar willen graag dat jij pijnvrij op de fiets zit. Een ander voordeel is dat soms vergoed kan worden door de zorgverzekeraar.

5. Pijnlijke knie

Ook voor deze klacht geldt dat bikefitting je zou kunnen helpen. Wanneer je last krijgt van je knieën, is er vaak iets mis met de afstelling van je pedalen en/of de hoogte van je zadel. Laat dit dus goed checken! Knieën zijn ontzettend blessuregevoelig en deze pijntjes moeten zich natuurlijk niet gaan ontwikkelen tot een blessure.

Heb jij weleens last gehad van lichamelijke klachten tijdens het wielrennen? Hoe heb jij dit opgelost? Heb jij je fiets goed laten afstellen tijdens een bikefit?