3 jun 2020 | Wielrennen

Wat neem ik mee tijdens het wielrennen?

Wat neem ik mee tijdens het wielrennen? Er zijn een paar items, die ik altijd bij me heb. In dit artikel deel ik welke items dat zijn. 

Voeding

Wanneer je ooit hebt gefietst met een hongerklop weet je zeker dat je dat nooit weer mee wilt maken. Hoewel je met hardlopen niet zo snel voeding meeneemt (tenzij je traint voor een marathon), is dit met fietsen heel gebruikelijk. Wanneer je op de fiets stapt, ben je al gauw langer dan een uur weg. Dit betekent dat het fijn is om in ieder geval iets mee te nemen. Een verschil is ook dat bij het fietsen je veel gemakkelijker kunt eten en drinken onderweg. Je bidon kun je gemakkelijk meenemen in een bidonhouder. Je voeding steek je zo achter in een zakje op je rug.

Wat een goede keuze is qua voeding hangt echt van je eigen voorkeuren af. Zelf neem ik graag een banaan mee. Ook reepjes zijn gemakkelijk in je achterzakje te steken. Qua repen kun je denken aan ontbijtkoek of andere voorverpakte koekjes. Zelf ben ik fan van Clif Bar! Er moeten in ieder geval koolhydraten inzitten. Eiwitrepen doen niet zo heel veel onderweg. Een eiwitreep zou ik aanraden voor na je fietstocht. Indien je echt hele lange tochten gaat maken, zijn gelletjes een goede optie. Ook vind ik het heerlijk om winegums mee te nemen of andere snoepjes. Het is misschien niet de meest gezonde keuze, maar er zitten wel snelle suikers in. Qua dranken kun je kiezen voor water of een isotone sportdrank.

Geld, ID-kaart en ov-chipkaart

Deze items heb ik altijd bij me in noodsituaties. Ook is het ideaal om geld bij je te hebben voor het leukste deel van je fietstocht, namelijk een kopje koffie met een stuk gebak of een lekkere lunch. Nu de terrassen weer open zijn, kan en mag dit weer! Meestal zorg ik voor een pinpas en/of iets van klein geld. Dan kun je jezelf altijd redden. Verder heb ik altijd een rijbewijs bij me, zodat ik te identificeren ben. Ook neem ik voor de zekerheid altijd mijn ov-chipkaart mee. Op deze manier kun je altijd de trein terug pakken mocht dat, om wat voor reden dan ook, nodig zijn. Echter is het op dit moment nog niet mogelijk om met je fiets in de trein te reizen vanwege het coronavirus.

Pompje, bandenlichters, extra bandje en een multitool

Om te zorgen dat je niet niet langs de kant komt te staan halverwege je tocht, is het handig om je bandje te kunnen vervangen. Hiervoor neem ik altijd een klein pompje mee, bandenlichters en een extra binnenbandje. Zolang ik mijn materialen maar bij me heb, dan kan ik altijd om hulp vragen. Ook bleek een multitool onlangs heel handig te zijn tijdens onze fietsrit. Halverwege trilde een schroefje van mijn stuur namelijk los. Wanneer ik deze niet vast had kunnen draaien, had ik niet verder kunnen fietsen. Blijkt maar weer hoe handig dit is!

Telefoon

Hoewel hardlopen zonder een telefoon prima kan en eigenlijk heerlijk is, vind ik wielrennen zonder een telefoon onmogelijk. Ten eerste is het fijn om overal waar je bent de route te kunnen bepalen. Met Google Maps weet je altijd waar je bent en welke kant je op moet gaan. Daarnaast is het in het geval van nood ook wel prettig om iemand te kunnen bereiken. Wielrennen is helaas niet geheel zonder gevaar en soms is het dan nodig om hulp in te schakelen. Uiteraard is een telefoon ook fijn om leuke foto’s te maken onderweg of je koffie en appelgebak te kunnen betalen.

Fietscomputer en sporthorloge

Tot slot zou ik niet meer zo snel gaan fietsen zonder mijn Garmin Forerunner 945 en mijn Wahoo Elemnt Bolt. Ik vind het heel leuk om achteraf mijn route te kunnen zien op Strava. Ook vind ik het fijn om te kijken hoe lang, hoe ver en hoe snel ik fiets. Eigenlijk is dit een luxe en niet iets wat per se nodig is natuurlijk, maar zelf vind ik het toch fijn om de cijfertjes bij te kunnen houden. Een sporthorloge met GPS werkt hiervoor natuurlijk ook heel goed. Mijn Garmin draag ik dan ook altijd en ik vergeet mijn hartslagband eigenlijk nooit.

Wat neem jij mee tijdens het wielrennen? Wat voor voeding vind jij prettig? En kun jij ook niet fietsen zonder een telefoon bij je te hebben? Laat het me hieronder weten in de comments!