1 jun 2020 | Hardlopen

8 x waarom hardlopen zo belangrijk voor mij is

Onlangs heb ik meegewerkt aan de ‘Why do you run’ campagne van Garmin. De video is heel gaaf geworden en ik vond het een eer om hieraan bij te dragen. In de video werd mij de vraag gesteld waarom ik loop. Hardlopen betekent ontzettend veel voor mij. Het gaat niet alleen om het verbeteren van mijn conditie of een hebben van een gezonde levensstijl. Het is meer dan dat. In dit artikel geef ik aan waarom hardlopen zo belangrijk voor me is.

1. Vrijheid

Het antwoord dat ik gaf in de video was vrijheid. Het was het eerste woord dat in mij op kwam toen ik ging nadenken over hardlopen. De vrijheid om te gaan, zo ver, zo lang en waar ik wil. Het geeft me een heel vrij gevoel als ik loop.

2. Ontspanning

Hardlopen betekent ontspanning voor mij. Dat klinkt tegenstrijdig, want eigenlijk breng je natuurlijk je lijf en spieren op spanning. Toch zorgt het voor ontspanning in mijn hoofd en na afloop ook in mijn lijf. Het is echt een uitlaatklep voor me.

3. Grenzen verleggen

Hardlopen zorgt ervoor dat ik mijn grenzen heb verlegd. Ooit begon ik met een rondje om het Noorderplantsoen. Misschien was dit slechts drie kilometer? Inmiddels heb ik al zeven marathons gelopen en staat nummer acht in 2021 gepland. Iedere keer heb ik mijn lichamelijke grenzen verlegd. Ik ben verder gaan lopen, maar ook steeds sneller geworden. Het is fijn dat ik dit met mijn Forerunner 945 horloge van Garmin ook bij kan houden.

4. Doelen stellen

Doelen stellen is één van de dingen waarom hardlopen belangrijk voor me is. Ik vind het fijn om mezelf te kunnen uitdagen. Doelen stellen helpt me heel erg om mijn motivatie te houden en scherp te blijven.

5. Energie

Mensen die vaker hardlopen kennen vast en zeker de runner’s high. Niet na ieder hardlooprondje heb ik dit, maar ik kan zeker zeggen dat hardlopen me energie geeft. Het is niet voor niets dat mijn Garmin Forerunner aangeeft dat mijn Body Battery is gestegen nadat ik heb hardlopen. Soms krijg ik uiteindelijk meer energie van lopen dan dat het me heeft gekost.

6. Rust in mijn hoofd

De rust in mijn hoofd is onbetaalbaar. Wanneer ik stress heb of veel gedachten, vind ik het heerlijk om mijn schoenen aan te trekken en even weg te zijn. Het liefst luister ik dan ook geen muziek of podcast. Even helemaal niks!

7. Fysiek sterker worden

Natuurlijk vind ik het ook heel fijn om fysiek sterker te worden door het lopen. Het hardlopen heeft me een goede conditie opgeleverd. Dit is niet alleen fijn voor het sporten, maar ook in het dagelijks leven. Zeker in deze coronatijd is het hebben van een fit en sterk lijf met een goede weerstand heel belangrijk.

8. Zelfvertrouwen

Tot slot heeft hardlopen me ook heel veel zelfvertrouwen gegeven. Toen ik begon met lopen, had ik nooit verwacht dat ik ooit langer dan een halfuur zou kunnen lopen. Kun je nagaan hoe ver je kunt komen als je maar in jezelf gelooft en op jezelf vertrouwt!

Waarom loop jij? Wat levert hardlopen jou op? Waarom is het zo belangrijk voor jou? Laat het hieronder weten in de reacties!