17 apr 2020 | Wielrennen

10 x redenen waarom wielrennen geweldig is

Mensen vragen me weleens wat ik leuker vind: hardlopen of wielrennen. Het is een ontzettend moeilijke vraag, maar ik kan wel zeggen dat mijn liefde voor de fiets heel erg groot is. Zeker nu het weer beter en warmer is, stap ik het liefst op de fiets. Benieuwd waarom? In dit artikel geef ik een aantal redenen waarom wielrennen geweldig is.

1. Buiten zijn

Het is wel duidelijk dat ik echt een ”buitenmens” ben. Het liefst ben ik de hele dag buiten. Wielrennen is daarom ook een perfecte sport voor mij. Ik vind het geweldig om de natuur op te zoeken en te genieten van de geluiden, de rust, de stilte of juist de pittoreske dorpjes.

2. Langer sporten

Een andere reden waarom ik wielrennen geweldig vind, is dat je langer kunt sporten. En als je van sporten houd, is dat geen straf. Ik kan ook heel erg genieten van een lange duurloop, maar hier zit toch al snel een maximale tijd aan. Het heeft een enorme impact op je lichaam. Op de fiets kun je veel langer op pad zijn, zonder dat het heel veel impact heeft op je lijf.

3. Ontspannend

Ik vind wielrennen een hele ontspannende manier van sporten. Het zorgt voor heel veel rust in mijn hoofd en hierdoor voelt het na afloop alsof ik een lange meditatie heb gedaan.

4. Lage belasting

Wielrennen heeft weinig impact op je lichaam. De sport is veel minder blessuregevoelig dan hardlopen. Dit vind ik een heel groot voordeel. Natuurlijk kun je ook in het wielrennen blessures oplopen, maar de kans is aanzienlijk kleiner, mits je geen valpartijen meemaakt.

5. Gezelligheid

In principe vind ik het geen probleem om alleen te sporten, maar wielrennen kan ook heel erg leuk zijn in een groepje. Kilometers maken en ondertussen goede gesprekken voeren; het is een goede combi! Helaas kan dat op dit moment natuurlijk niet vanwege het Coronavirus. Voorlopig doe ik mijn fietstochtjes dus alleen of met mijn vriend.

6. Omgeving ontdekken

Op de fiets kun je grote afstanden afleggen en zo ontdek je veel meer. Niet alleen in je eigen omgeving kun je de omgeving ontdekken, maar ik vind het ook geweldig om dat op vakantie te doen. Tijdens het reizen is het heerlijk om jezelf op de fiets te verplaatsen. Zo zie je veel meer dan vanuit de auto!

7. Lekker kleurtje

Heel vaak krijg ik de vraag of ik net op vakantie ben geweest, maar nee. Dat kleurtje op mijn gezicht en mijn benen komt voornamelijk door het buiten sporten. Op de fiets ben je zo wat uurtjes op pad en als de zon lekker schijnt, heb je zomaar een kleurtje te pakken. Oja, en die lijntjes van je fietsbroek in je benen staan.

8. Zomersport

Voor fietsen is het eigenlijk niet snel te warm. Is het warmer dan 25 graden? Dan wordt hardlopen voor mij al bijna ondenkbaar. Veel liever stap ik dan op mijn racefiets. Fietsend heb je minder last van de warmte en daarmee is wielrennen de perfecte sport voor in de (warme) zomer.

9. Terrasjes onderweg

Ook iets waar we nu alleen nog maar over mogen dromen, is het pakken van een terrasje onderweg. In deze Coronatijd is dat niet mogelijk, maar ik vind dit wel een van de leuke dingen aan het wielrennen. Wanneer je een duurrit van een paar uur aan het maken bent, is het heerlijk om halverwege op het terras te ploffen en een grote cola of koffie met gebak te bestellen. Op deze manier voelt het echt als een mini vakantie!

10. Grenzen verleggen

Tot slot heeft het fietsen mijn zelfvertrouwen vaak een boost gegeven. In het wielrennen kun je voor jezelf doelen stellen en uitdagingen aangaan. Bergen beklimmen, grote afstanden afleggen, van A naar B fietsen of mountainbiken. Ik heb al heel wat grenzen van mezelf verlegd. Vorig jaar fietste ik l’Etappe du Tour en dat heeft me toch wel echt veel meer opgeleverd dan ik had verwacht. Het was een hele lange tocht met heel veel hoogtemeters. Van te voren was ik gespannen. Ga ik het redden? Hoe zwaar ga ik het krijgen? Uiteindelijk is super goed gegaan en ben ik (nog steeds) heel trots op mijn prestatie.

Ben jij al om? Wat vind jij zo leuk aan wielrennen? Laat het hieronder weten in een reactie!