20 mrt 2020 | Hardlopen

Beginnen met hardlopen? Zo doe je dat!

Nu de sportscholen massaal gesloten zijn en je nergens meer binnen kunt sporten, groeit het buitensporten in populariteit. Hoewel ik aan het begin van de week nog schreef dat het rustig was in het Vondelpark, is dat allang niet meer zo. Nooit eerder zag ik zoveel mensen hardlopen! Dit is hét moment om te beginnen, maar hoe doe je dat? Ik geef vandaag tips om te beginnen met hardlopen!

Zorg voor goed materiaal

Goede hardloopschoenen vind ik zelf heel belangrijk. Ik zou niet op oude sneakers beginnen met hardlopen, want dan ben je al gauw een blessure rijker en heel wat motivatie en plezier armer. Geen goed idee dus! Wanneer je wilt beginnen met hardlopen, is het verstandig om naar een gespecialiseerde hardloopwinkel te gaan. Momenteel zijn die nog gewoon open! Kies voor All4Running, een Run2Day of een andere hardloopzaak. Je kunt dan aangeven wat je budget is, wat je doel is en wat je ervaringen tot nu toe zijn met hardlopen. Goede schoenen zorgen er in ieder geval voor dat je het langer vol kunt houden en je niet zo snel pijntjes oploopt. Een leuke hardloopoutfit zorgt tot slot ook voor een motivatieboost.

Wat kun je al?

Bedenk van te voren wat je beginpunt is. Wat kun je al? Heb je al eens eerder een poging tot hardlopen gedaan? Hoe lang is dat geleden en hoe ver liep je toen? Wat waren je ervaringen? Had je snel ergens last van? Probeer dat allemaal zo goed mogelijk in kaart te brengen. Dit is namelijk je richtpunt. Zorg ervoor dat je jezelf uitdaagt, maar dat het niet te moeilijk is.

Bouw het heel rustig op

Het helpt natuurlijk als je al een goede conditie hebt vanuit een andere sport, maar pas hier ook mee op. Als je al goed getraind bent, heb je de neiging om langer of harder te gaan lopen dan je lichaam aan kan. Ook met een goede conditie moeten je gewrichten, pezen en spieren wennen aan de schokbelasting van het lopen. Geef je lichaam daar de tijd voor en bouw het heel rustig op!

Schema

Het is handig om hiervoor een schema of een app te gebruiken. Er zijn heel veel opbouwschema’s online te vinden, zoals hier of hier. Qua app kun je kiezen voor Evy, Run Couch to 5K, Eroutes, Runkeeper of waar ik zelf mee begon ooit: Nike+ running. Houd je daar ook echt aan! Het voelt misschien in het begin veel te gemakkelijk aan, maar juist dat is de bedoeling. Liever iets te rustig opbouwen, dan dat je straks met een blessure thuiszit. Een goed tempo is het tempo waarop je nog een gesprek zou kunnen voeren. Nu kan dat helaas even niet, want in deze Corona tijd moet je natuurlijk zoveel mogelijk alleen lopen.

Blessurepreventie

Wanneer je begint met hardlopen, zou ik aanraden om altijd een rustdag na een loopdag te plannen. Dit zorgt ervoor dat je niet te snel overbelast raakt. Daarnaast is het verstandig om altijd te beginnen met een korte warming up en af te sluiten met een cooling down. Voel je een pijntje of heb je erge spierpijn van je eerste rondjes? Neem dan wat extra rust. Je kunt altijd een lange wandeling maken en het hardlopen een dag overslaan. Tot slot kunnen ook wisselende ondergronden helpen bij blessurepreventie. Kies af en toe voor een zacht bospaadje of een schelpenpad. Hierdoor houd je het risico op blessures zo klein mogelijk en heb je hopelijk veel meer en langer hardloopplezier (ook als de sportscholen weer open zijn)!

Ben je ook net begonnen met hardlopen? Of heb je nog een aanvullende tip voor mensen die willen beginnen met hardlopen? Laat het hieronder weten in een reactie!