15 nov 2019 | Geluk, Mindfulness

7 x tips voor ontspanning

Inmiddels heb je vast wel door dat ik een redelijk actief persoon ben. Ik houd ervan om lekker naar buiten te gaan en ik vind het best moeilijk om stil te zitten. Toch is ontspanning ook heel belangrijk. Zeker nu ik begonnen ben met mijn marathontrainingen is rust pakken ook nodig. Hoe doe ik dat? Vandaag geef ik 7 tips om naast je trainingen ook ontspanning te pakken!

1. Meditatie

Afgelopen zomer raakte ik overtraind. Ik was onder behandeling bij een sportarts en hij adviseerde mij om naar een sportpsycholoog te gaan. In de gesprekken hadden we het vaak over meditatie en rust vinden in jezelf. Op haar advies ben ik (opnieuw) begonnen met meditatie. Ik gebruikte de app Headspace al eerder en blies dit een nieuw leven in. Ik begon weer bij sessie één en bouwde het op. Of ik nou echt verschil merk? Geen idee. Ik denk dat het wel fijn is om hiermee onrust of storende gedachten los te laten. Ook lijkt het alsof ik na meditatie meer kan waarnemen met mijn zintuigen. Alsof ik iets meer ”aan” sta!

2. Yoga

Naast meditatie heb ik ook meerdere malen yoga geprobeerd. In Groningen was ik vrij fanatiek, maar in Utrecht ben ik nog steeds zoekende naar een fijne school en ook fijne lessen. Wanneer ik yoga doe, kies ik het liefst voor een rustige les. Omdat ik tijdens mijn hardlooptrainingen mezelf altijd al uitput en vermoeid maak, wil ik juist yoga gebruiken om te ontspannen.

3. Vrienden

Vrienden zijn voor mij een hele belangrijke vorm van ontspanning. Ik vind het heerlijk om met vrienden te gaan eten of in de stad een drankje te drinken. Ik merk dat ik er altijd veel energie van krijg. Ik ben niet iemand met enorme vriendengroepen, maar ik heb juist meerdere ”losse” vriendinnen of kleine groepjes vriendinnen. Dit vind ik heel prettig!

4. Lezen of schrijven

Heel eerlijk gezegd kan ik voor lezen niet altijd de rust vinden. Dit lukt vaak alleen maar wanneer ik op vakantie ben. Schrijven daarentegen maakt mij heel erg blij. Natuurlijk is schrijven een deel van mijn werk, zoals hier op mijn blog of wanneer ik opdrachten heb voor andere bedrijven. Toch blijft schrijven voor mij ook ontspanning. Wat veel mensen niet weten, is dat ik heel veel gedichtjes schrijf, het liefst met pen en papier. Dit doe ik al van jongs af aan en heb ik weer helemaal herontdekt. Vooral wanneer ik op reis ben, heb ik veel inspiratie om te schrijven.

5. Wandelen

Wanneer ik rust moet nemen, maar wel íets wil doen, ga ik graag wandelen. Het liefst ga ik samen met vrienden of familie, maar soms ook lekker alleen. Het is voor mij een ontspannende activiteit, omdat het toch mijn hoofd een beetje leeg kan maken. Toch geef ik mijn lijf hiermee meer rust dan wanneer ik een rustig rondje ga rennen.

6. Uiterlijke verzorging

Waar ik heel erg ontspannen van word, is bezig zijn met uiterlijke verzorging. Ik vind het heerlijk om naar de kapper te gaan, mijn nagels te laten bijwerken of het nemen van een massage. Ook vind ik het ontspannend om nieuwe kleding te kopen of alleen maar inspiratie op te doen in de stad.

7. Netflix

Eigenlijk ben ik niet echt een Netflix-kijker. Ik kijk sowieso weinig tv, films en series. Toch kan ik er af en toe wel van genieten wanneer ik een goede serie of film kijk. Ook een interessante docu vind ik fijn. De series waar ik dan graag naar kijk? Ik heb bijvoorbeeld genoten van Breaking Bad, maar ook Homeland, Prison Break en La Casa de Papel vond ik leuk. Ik houd vooral van onvoorspelbare series en films. Iemand nog aanraders?

Dit zijn de dingen waar ik mijn ontspanning in vind. Hoe zorg jij voor ontspanning naast je trainingen, werk of studie?