9 okt 2019 | Hardlopen

7 x motivatie voor hardlopen in de herfst

De herfst is mijn favoriete hardloopseizoen. Ik geloof echter dat niet iedereen deze mening met mij deelt. Om me heen hoor ik veel mensen praten over kou, regen en de korter wordende dagen. Natuurlijk begrijp ik dat ook heel goed. Maar om een beetje van mijn liefde voor het hardlopen in de herfst te delen, schrijf ik dit artikel. Hopelijk heb je na dit artikel genoeg motivatie voor hardlopen in de herfst!

1. Temperatuur

Allereerst vind ik de temperatuur in de herfst heerlijk! In de zomer vind ik het hardlopen vaak zwaarder door de warmte. Juist de temperaturen rond de 10 a 15 graden zijn perfect voor het hardlopen. Natuurlijk moet je wel je kleding aanpassen. Daarmee kom ik meteen bij punt twee!

2. Kleding

In de herfst kun je jouw hardloopkleding iets aanpassen. Altijd maar in korte shorts en mouwloze shirtjes lopen, is niet voor iedereen haalbaar. Deze wisseling van hardloopoutfit is voor mij ook een vorm van motivatie. Ik vind het heerlijk om weer eens wat anders aan te trekken of juist iets nieuws aan te schaffen! Goede kleding is in de herfst zeker van belang, omdat je hiermee je loopplezier heel erg kunt vergroten. Een goed regenjasje bijvoorbeeld maakt het mogelijk om (bijna) moeiteloos door de regen te rennen! Dat is het aanschaffen zeker waard.

3. Hardloopwedstrijden

In het najaar staan er weer genoeg leuke hardloopwedstrijden en evenementen op de kalender. Zo vind ik de najaarsmarathons altijd heel leuk. Niet alleen de grote buitenlandse marathons zijn tof, zoals Berlijn, Chicago of New York, maar ook in Nederland heb je mooie evenementen. Zo loop ik komend weekend de halve marathon in Eindhoven, maar ook Amsterdam heeft weer een marathonweekend op de planning. Daarnaast komt de Zevenheuvelenloop er weer aan en kun je misschien al aan Egmond gaan denken. Door deze evenementen krijg ik altijd meer motivatie om de deur uit te gaan. Schrijf je in voor een evenement, stel een doel en ga!

4. Extra beloning

Na een training in (zwaar) herfstweer, mag je jezelf ook extra belonen. Gelukkig leent de herfst zich hier heel goed voor. Heb jij al pepernoten op?

5. Extra voldoening

Na een training in het donker, in de kou of de regen, voel ik me altijd nog meer voldaan na afloop. Ik vind het zo’n lekker gevoel om daarna een warme douche te nemen en in comfortabele kleding op de bank te ploffen. Alleen al voor dat gevoel, wil ik die training wel doen!

6. Mentale training

Naast dat je training in de herfst lichamelijk zwaar kan zijn, is het ook een mentale training. Hoe meer mentale weerstand je voelt om te gaan lopen, des te sterker je zult worden. Je kunt doorgaan, ondanks de mentale strijd. Hier zul je op heel veel vlakken profijt van hebben!

7. Natuur

Natuurlijk kan de herfst ook echt prachtige plaatjes om je heen opleveren. De herfst betekent zeker niet alleen maar regen en kou. Op een stralende herfstdag, met een zonnetje en blauwe lucht, kan de natuur prachtig zijn! Dan wil je toch gewoon naar buiten?

Loop jij graag in de herfst? Wat is jouw motivatie om de deur uit te gaan?