7 aug 2019 | Persoonlijk

Road to Recovery: opbouwen naar 2020

Inmiddels is het alweer ruim twee maanden geleden dat ik op mijn blog heb aangegeven dat het tijd was voor rust. Er was veel gebeurd eind 2018 en begin 2019, ik had hard getraind en mijn lijf en hoofd was moe. Hoe gaat het nu? Ben ik weer opgeladen? Welke moeilijke beslissing nam ik vorige week? En wat worden mijn doelen de komende tijd?

l’Etape du Tour

De afgelopen maanden nam ik rust, maar bleef ik zeker ook gedoseerd in beweging. Ik fietste iets meer, ik liep veel minder, want in ik wilde een touretappe gaan fietsen. Op zondag 21 juli mocht ik van start in Albertville om 135 kilometer door de Franse Alpen te fietsen en vervolgens te finishen na 4500 hoogtemeters in Val Thorens. De etappe zelf viel me heel erg mee. Mijn benen hadden het niet zo zwaar, maar vooral kreeg ik pijntjes in mijn rug van het lange zitten. Na afloop voelde ik me goed en leek ik weinig last te hebben van de inspanning.

Toch kreeg ik vorige week weer een klap. Ik had een paar mindere dagen, waarop ik heel erg vermoeid was. Ik gaf hier meteen aan toe door afspraken af te zeggen, mijn trainingen te skippen en extra veel te slapen. Gelukkig hielp dit goed en voel ik me momenteel weer veel beter. Ik merk dat ik dit ook steeds beter kan aanvoelen, waardoor ik er sneller weer van herstel.

Een lastig besluit

Mede door deze vermoeidheid nam ik vorige week een moeilijke beslissing. Ik was namelijk een paar weken geleden uitgenodigd voor een heel mooi evenement halverwege september in de Italiaanse Dolomieten. Daar zou ik gaan deelnemen aan The Ride Dolomites. Helaas komt dit evenement net even te snel voor mij. Hoewel ik zeker denk dat ik daar zes dagen had kunnen fietsen, is het voor mij op dit moment niet handig om zoveel fietskilometers te maken. In overleg met mijn sportarts heb ik dan ook besloten om dit evenement over te slaan. Zo moeilijk! Ik houd er helemaal niet van om dingen af te zeggen, maar op dit moment is het verstandig om de grenzen van mijn lichaam heel goed in de gaten te houden.

Wat ga ik dan wel doen?

De komende tijd ga ik het hardlopen heel rustig wat verder uitbouwen. De afgelopen weken fietste ik meer dan dat ik bezig was met hardlopen, maar het begint te kriebelen om weer wat meer met lopen te gaan doen. Voordat ik overtraind raakte, liep ik wekelijks 70 tot 100 kilometer. De afgelopen weken kwam ik niet verder dan 30 kilometer per week. Dit verschil is groot en dat wil ik rustig weer wat kleiner gaan maken. Ik heb een aantal loopevenementen op het oog, zoals de Dam tot Damloop, een mooie halve marathon in oktober en hopelijk weer de Zevenheuvelenloop in november.

Uiteindelijk wil ik begin 2020 in vorm zijn voor mijn grote doel. Je kunt vast wel raden welk doel dit zal zijn, maar voorlopig ga ik dat nog niet uitspreken. De komende weken zal ik alles uitwerken, zodat ik hier helemaal fit en sterk aan de start kan staan.

En het fietsen dan? Dat blijf ik deze zomer en in het najaar in ieder geval nog doen. Wanneer het lekker weer is, pak ik het liefst de fiets voor een fijn fietstochtje. Ook ga ik nog een paar keer fietsen in het buitenland, zoals in Frankrijk en Italië, want dat vind ik toch het allerleukste!

Welke loopevenementen heb jij dit najaar gepland? Ik ben benieuwd!