12 jul 2019 | Wielrennen

10 x musthaves voor een wielrenner

Vergeleken met het hardlopen heb je voor het fietsen iets meer nodig voordat je op pad kunt gaan. Maar wat is essentieel om aan te schaffen? Vandaag deel ik mijn 10 musthaves voor een wielrenner!

1. Helm

Ten eerste is een helm een absolute musthave voor een wielrenner. Zonder helm op de racefiets stappen, is echt heel onverstandig. Je moet je niet vergissen in de snelheid die je maakt op een racefiets en hoe fijn deze bescherming kan zijn tijdens een valpartij. Helaas zie ik nog te vaak mensen zonder helm fietsen.

2. Goede kleding

Goede fietskleding zorgt wat mij betreft echt voor meer fietsplezier. Toevallig schreef ik deze week al over (vrouwen) fietskleding. Door bijvoorbeeld een goede fietsbroek met een fijn zeem kun je langer doorfietsen en heb je minder irritaties. Helaas is goede fietskleding vaak prijzig, maar ik denk dat het zeker de investering waard is.

3. Fietspomp

Hoewel ik zelf echt even een nieuwe moet aanschaffen, is een goede fietspomp heel essentieel. Af en toe wat extra lucht in je banden pompen is geen overbodige luxe. Met half lege banden fietsen vind ik echt niet fijn.

4. Bril

Ik fiets altijd met een bril en ik kan echt niet zonder. Voorheen gebruikte ik vaak een Oakley, omdat ik deze vanuit het schaatsen had. Momenteel heb ik de Commander van BBB Cycling. Ik vind dit echt een hele fijne. De pootjes zijn verstelbaar in lengte, zodat ze niet op dezelfde plek op je hoofd klemmen als de helm. De lens is waterafstotend aan de buitenkant en zal niet snel beslaan aan de binnenkant. Ideaal! Bij het frame heb ik echter meerdere glazen gekregen, zodat ik in ieder weertype voldoende kan zien. Tot slot is het frame gemaakt van Grilamid, een soort aluminium dat bijna onbreekbaar is. Wel zo handig voor een kluns zoals ik!

5. Bel

Hoewel ik momenteel geen bel op mijn fiets heb, hoort dit wel bij mijn musthaves voor een wielrenner. Ik vind het namelijk heel vervelend om te moeten ‘schreeuwen’ wanneer ik anderen wil inhalen. Vaak gaan mensen dan eerst omkijken. Door een bel te gebruiken, weten mensen meteen dat ze aan de kant moeten gaan en schrikken ze niet. Veel veiliger en het voelt minder asociaal dan schreeuwen.

6. Bandenlichters

Gelukkig gebeurt het me niet heel vaak (even afkloppen), maar het is natuurlijk mogelijk dat je met een lekke band langs de weg komt te staan. Dan is het wel fijn om een setje bandenlichters bij je te hebben om je band eraf te halen.

7. Reservebandje

En naast die bandenlichters komt natuurlijk ook het reservebandje dan goed van pas. Zelf sla ik ze het liefst online in, zodat ik altijd iets op voorraad heb.

8. Windstopper

Een windstopper is een dun mouwloos jasje, die -zoals de naam al zegt- de wind stopt. Hierdoor blijf je lekker warm. In tegenstelling tot hardlopen kun je tijdens het wielrennen best gauw koud worden. Dit heeft natuurlijk te maken met de rijwind, die veel groter is. Zo’n windstopper vind ik dan ideaal. Het is vaak een heel dun stofje. Dus wanneer je na een tijdje warm genoeg bent, kun je het gemakkelijk uittrekken en achter in je fietsshirt stoppen. Het is trouwens ook handig voor in de bergen. Dan is het vaak tijdens het klimmen erg warm, maar kun je bij het afdalen flink afkoelen.

9. GPS fietscomputer

Misschien is dit niet per se nodig, maar wel ontzettend leuk om te hebben als wielrenner. Door gebruik te maken van een fietscomputer of een sporthorloge weet je namelijk precies hoelang je al aan het fietsen bent en hoeveel kilometer je hebt gemaakt. Zelf heb ik onlangs een Wahoo mogen ontvangen, waarmee ik dus ook allemaal mooie routes kan fietsen. Dat is helemaal handig!

10. Strava account

Tot slot nog een leuke musthave voor wielrenners! Ik ben al jaren een fanatiek Strava gebruiker. Mijn fietsritjes deel ik graag op Strava en ik vind het leuk om te zien wat andere mensen fietsen. Naast dat het motiverend werkt, vind ik het ook heel handig om zelf mijn rondjes en trainingen terug te kijken. Zo kan ik weer een toffe route terugvinden van mezelf of juist van anderen.

Ben ik nog iets vergeten? Wat zijn jouw musthaves voor het wielrennen? Laat het hieronder weten in de reacties!