22 apr 2019 | Marathon

7 x tips voor herstellen na een marathon

Wanneer je een marathon hebt gelopen, is dat natuurlijk een hele prestatie. Tegelijkertijd heeft je lichaam ook de rust nodig om bij te komen. Herstellen na een marathon is nog niet zo gemakkelijk. Vandaag geef ik 7 tips!

1. Rust

Natuurlijk begint het herstellen na een marathon met rust. Geef je lichaam dat ook. Hoeveel rustdagen je nodig hebt, is echt per persoon verschillend. De één heeft liever even twee weken geen sport, maar een ander zou na twee rustdagen wel weer wat actiefs kunnen doen. Probeer in ieder geval iets van rust in te bouwen na jouw topprestatie.

2. Voeding

Voeding is essentieel tijdens het herstellen na een marathon. Natuurlijk zijn eiwitten belangrijk in het spierherstel. Ook moet je andere tekorten na deze prestatie gaan aanvullen. Je hebt veel koolhydraten verbrand en mogelijk ook wat vetten. Daarnaast verlies je door het vele zweten belangrijke stoffen, zoals zouten. Ook het vochttekort moet aangevuld worden. Eet en drink dus genoeg! En ja; een borrel mag ook.

3. Soepele spieren

Wil je soepele spieren houden tijdens het herstellen na een marathon? Ik heb na de Boston Marathon producten van Weleda mogen gebruiken. En voornamelijk de Arnica Sport Massageolie is me goed bevallen. Natuurlijk kun je ook op andere manieren je spieren soepel houden, zoals het nemen van een warm bad of een rustige massage.

4. Zwemmen

Mocht je dat rusten nou niks vinden, is zwemmen een hele goede activiteit. Ik, als niet-zwemmer, heb dit zelfs een keer gedaan. Hierdoor herstelden mijn spieren nog beter.

5. Fietsen

Iets waar ik op dit moment veel blijer van word, is fietsen! Fietsen is dé manier om op een actieve manier te herstellen na een marathon. Je blijft namelijk in beweging, maar je belast je lijf op een hele andere manier. Gisteren heb ik mijn eerste fietstochtje van het seizoen gemaakt en ik vond het heerlijk! Wat een geluk met dit weer!

6. Opbouw van het hardlopen

Uiteindelijk wil je natuurlijk het hardlopen ook weer gaan opbouwen. Het belangrijkste is dat je hier even de tijd voor neemt. Hoe gemakkelijk het lopen waarschijnlijk vlak voor de marathon ging, zo zwaar kan het na een marathon aanvoelen. Plan niet meteen na je marathon weer allemaal trainingen in en laat je volgende doel ook eventjes wachten.

7. Luister naar JOUW lichaam

Tot slot is ieder lichaam anders. Via Instagram krijg ik vaak vragen over wat ik doe na de marathon. Inmiddels heb ik al zeven marathons gelopen en ik kan zeggen dat mijn herstel nu veel sneller gaat dan na mijn eerste marathon. Daarnaast sport ik sinds ik jong ben al veel en fanatiek. Mijn lichaam is heel wat gewend. Vergelijk jezelf of jouw lichaam niet met dat van een ander. Doe wat goed voelt voor jou!

Wat doe jij om te herstellen na een marathon? Heb je nog tips voor mij? Ik ben benieuwd!