24 apr 2019 | Review

Review: Polar Vantage M en V

De afgelopen weken heb ik twee sporthorloges mogen testen. Ik kreeg zowel de Polar Vantage M als de Polar Vantage V. Vandaag deel ik mijn bevindingen. Hoe werken ze? Hoe is de GPS? Wat is nou eigenlijk het verschil tussen beide horloges? Je leest het hier!

Zoals jullie wellicht wel weten, loop ik al heel wat jaren met een sporthorloge. Ooit begon ik met een TomTom en vervolgens kwamen er verschillende modellen van Polar en Garmin voorbij. Het afgelopen jaar liep ik eigenlijk altijd met mijn Garmin en ik was er behoorlijk aan gehecht geraakt. Toch wist ik ook dat Polar met twee hele mooie nieuwe modellen op de markt kwam: de Polar Vantage M en V. Toen Polar* vroeg of ik ze wilde testen, was ik natuurlijk enthousiast. Ik ben altijd benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen en innovaties.

Allereerst zal ik wat achtergrondinformatie geven over deze sporthorloges. De Polar Vantage V en M lijken aan de buitenkant bijna identiek. Toch valt al gauw het eerste verschil op. De Vantage M is namelijk een stuk goedkoper dan de Vantage V. Waar zit dat prijsverschil hem nou in? En zou ik die extra euro’s daarvoor over hebben?

Polar Vantage M

Allereerst wil ik wat functies van de Polar Vantage M bespreken. Dit sporthorloge wordt omschreven als ”een veelzijdig multisport- en hardloophorloge met GPS voor iedereen die graag records breekt”. Het zou alle gegevens moeten leveren die je nodig hebt om nog beter te worden. Dit sporthorloge is te verkrijgen voor 279,90 (adviesprijs).

De Vantage M bevat volgens Polar alle functies die je nodig hebt, maar dan wel verpakt in een licht en slank design. Door nieuwe technologie kan dit sporthorloge heel nauwkeurig je hartslag via de pols meten. Daarnaast kan het uiteraard al je trainingen registreren. Zo kent het horloge meer dan 130 sporten!

Je kunt je sporthorloge koppelen aan Polar Flow en dit wordt gezien als je online sportdagboek. Alle trainingsgegevens, maar ook slaap- en andere beweeggegevens, kun je hier op één plek terugvinden. Daarnaast bevat Polar Flow allerlei andere functies. Zo kun je ook je trainingen plannen en analyseren.

Polar Vantage V

De Polar Vantage V wordt omschreven als ”een eersteklas multisport- en triatlonhorloge met GPS, hartslagmeting aan de pols en geavanceerde trainingsfuncties: de perfecte trainingspartner voor atleten”. Echt een topper dus onder de sporthorloges. Dit sporthorloge is te verkrijgen voor 499,90 (adviesprijs).

Net als de Vantage M kan de Vantage V de hartslag nauwkeurig meten via de pols. Ook kan het al je trainingen registeren en uiteraard kun je ook dit weer terugzien en analyseren via Polar Flow. Een extra functie van de Vantage V is de vermogensmeter via de pols. Hiermee kun je zien hoeveel vermogen je loopt tijdens een training. Daarnaast kan dit sporthorloge aangeven hoe verschillende trainingen jouw lichaam belasten en bevat het ook een speciaal herstelprogramma, Recovery Pro. Dat klinkt veelbelovend!

Mijn ervaringen

Beide sporthorloges heb ik kunnen testen. Allereerst valt me op dat ze qua uiterlijk erg op elkaar lijken, maar dat de Polar Vantage M net even iets slanker en lichter aanvoelt. Wel moet ik bij beide sporthorloges heel erg wennen aan de knopjes aan de zijkanten. Je moet vrij hard drukken, voordat het reageert. Enerzijds vervelend, maar ook wel weer praktisch. Hierdoor loop je ook geen risico dat je per ongeluk je training pauzeert of wegdrukt.

+ Design

Het design vind ik heel mooi. Het ziet er strak en mooi uit. Ik vind het bij een sporthorloge ook altijd belangrijk dat ik het tijdens mijn dagelijkse activiteiten om kan houden en niet alleen voor het sporten om kan doen. Het is dus wel fijn dat zowel de Vantage M als de V heel draagbaar zijn in het dagelijks leven!

+ Gebruiksvriendelijk

Beide sporthorloges werken eigenlijk op een vergelijkbare manier. Hierdoor was het voor mij gemakkelijk om te te testen. Ze zijn erg gebruiksvriendelijk en zonder gebruiksaanwijzing kon ik mijn trainingen starten en vervolgens probleemloos afronden. Ideaal!

+ Batterij

Als ik iets vervelend vind aan sporthorloges, is het dat ze vaak leeg zijn wanneer je ze nodig hebt. Over het algemeen heb ik de Polar Vantage M en V niet heel vaak opgeladen. Wanneer je niet heel veel bezig bent met het horloge gedurende de dag, kun je ze gerust een week lang actief gebruiken met sporten. Aangezien ik zeker vijf keer per week sport zou je ze bij minder activiteit dus nog veel langer kunnen gebruiken. Ik vind dat top!

+ Functies

Beide sporthorloges hebben alle functies, die ik als sporter nodig heb. Zoals hierboven al beschreven is de Polar Vantage V net iets uitgebreider, door de vermogensmeter, het meten van je belasting en de Recovery Pro. Deze functies heb ik wel gebruikt, maar op dit moment kan ik daar nog weinig mee. Heel eerlijk gezegd heb ik nog weinig referentiekader voor het gebruik van de vermogensmeter. Mocht je een vermogensmeter wel graag willen gebruiken, is dit horloge natuurlijk heel geschikt.

De Polar Vantage M heeft deze extra functies niet, maar ik dit heb ik ook niet gemist. Voor mij heeft de Polar Vantage M ook alle functies, die ik als hardloper en wielrenner zou willen gebruiken.

+- GPS

Wanneer je een sporthorloge test, is GPS een hele belangrijke factor. Het GPS van deze beide horloges is vergelijkbaar. Wanneer ik mijn training wil gaan starten, duurt het circa een halve minuut voordat ik GPS heb en kan beginnen. Dit is iets langer dan ik gewend was van mijn andere sporthorloges.

Vervolgens lijkt het GPS de eerste meters nog niet echt op te merken, maar is het daarna wel accuraat. Ik heb meerdere keren met een ander sporthorloge (Garmin Forerunner 935) erbij gelopen om zo eventuele verschillen op te merken. Uiteraard verschillen de horloges dan wat in uiteindelijk gelopen afstand, maar ik denk dat dit een normale afwijking is. Op de 12 kilometer in Zandvoort was het slechts 20 meter. Ook wanneer ik beide, zowel de Vantage M als V, draag, merk ik een verschil in GPS, maar ook dit is denk ik heel normaal. Er zit altijd een standaardafwijking in en dat blijf je denk ik houden. Ik vind het verschil niet groot.

Wel is de Polar Vantage V eens tijdens een atletiektraining op hol geslagen qua GPS. Toen ik navraag deed bij Polar, bleek het om een algehele storing te gaan. Dit was dus verklaarbaar, gelukkig!

+- Hartslag

Een polsmeting is nooit heel nauwkeurig. Je moet er vanuit gaan dat je werkelijke hartslag iets hoger ligt. Mocht je echt een goed beeld willen krijgen van je hartslag tijdens een training, gebruik dan zeker een borstband. Toch geeft een polsmeting wel iets aan informatie en deze Polar Vantage M en V hebben beide een polsmeting. Echter heb ik wel wat wisselende ervaringen. Soms gaf het horloge tijdens mijn pittige intervallen slechts een hartslag van 100 aan, maar soms schoot het ook door richting de 200. Ook deze ervaringen heb ik met andere sporthorloges gehad, waarvan ik de polsmeting gebruikte. Wellicht is dit ook de onnauwkeurigheid, die daar bij hoort. Je moet het dus wel met een korreltje zout nemen. Wanneer je een borstband bij het horloge gebruikt, is de hartslagmeting wel accuraat.

Eindoordeel

Al met al ben ik heel tevreden over beide sporthorloges. Zowel de Polar Vantage M als de Polar Vantage V is een compleet en functioneel sporthorloge. Beide sporthorloges hebben me verrast in design. Het zijn strakke horloges, die ik beide erg draagbaar vind. Ik vind de Polar Vantage M net iets lichter en slanker. Dat spreekt me aan.

Zowel de Vantage V als de Vantage M is een zeer mooi product voor een (serieuze) sporter. De extra functies op de Vantage V zijn heel indrukwekkend, maar ik heb dit op de Vantage M nog niet echt gemist. Mocht je dus echt die extra functies zoeken, zou ik wel een Vantage V aanraden. Anders is de Vantage M minstens zo bruikbaar!

Kende jij deze modellen van Polar al? Welk horloge zou jou het meest aanspreken? Ik ben benieuwd!

*Ik heb deze sporthorloges van Polar gekregen om ze te testen.