21 dec 2018 | Persoonlijk

Terugblik: mijn doelen voor 2018

Ieder jaar stel ik mezelf doelen. Dat kunnen privé doelen zijn, werk doelen of doelen binnen het hardlopen. Op 1 januari 2018 kwam dit artikel online. Hierin beschreef ik mijn doelen voor 2018. Nu kan ik terugkijken op het afgelopen jaar en dan ben ik natuurlijk benieuwd: heb ik mijn doelen behaald? Waarom wel of niet?

Twee marathons lopen

‘Dit jaar wil ik graag twee marathons lopen. Zeker niet drie, zoals in 2017. Hoewel dat ook op 1 januari 2017 niet het plan was, ging dat wel door. Voor dit jaar zou ik graag twee mooie marathons lopen. De eerste staat al gepland. Op zondag 22 april loop ik namelijk de marathon van Londen, in samenwerking met TUI Sports. Welke marathon ik in het najaar ga lopen? Ik heb nog geen idee. Daar hoop ik de komende maanden iets voor te gaan vinden.’

Het eerste doel wat ik stelde ging over het lopen van twee marathons. Dat is gelukt! Naast Londen heb ik in het najaar de Chicago Marathon gelopen.

Een PR op de marathon

‘Aangezien ik voel dat mijn lijf steeds sterker word, denk ik dat ik zeker nog wel sneller kan lopen op de marathon. Binnen die 3:30 is toch wel een heel mooi streven. Dat betekent dat ik ongeveer twee minuten sneller moet lopen dan ik in Berlijn deed. Dat moet wel lukken toch?’

Een PR op de marathon is ook gelukt! In Londen lukte het me al om binnen de 3:30 te lopen. Echter had ik gehoopt dat er toen nog meer in had gezeten. Gelukkig kreeg ik nog een kans in Chicago. Daar waren de loopomstandigheden duidelijk beter. Het was niet zo bloedheet als in Londen en ik liep ruim binnen de 3:30, namelijk 3:25!

Vaker wielrennen in het buitenland

‘Vorig jaar had ik, vanwege die drie marathons, weinig tijd om te gaan wielrennen. Komend jaar wil ik dit anders gaan doen. Het lijkt me heel gaaf om iets vaker met mijn racefiets naar het buitenland te gaan. Sowieso ga ik mijn vriend tijdens de Tour de France opzoeken. Of ik verder nog leuke tripjes ga maken, weet ik niet. Daar ga ik de komende maanden concreet over nadenken. Het doel is in ieder geval om tussen de marathon van Londen (eind april) en een najaarsmarathon (bijvoorbeeld in oktober of november) een aantal leuke fietstochten te gaan maken. Zolang het maar vaker gaat gebeuren in 2017 ben ik al tevreden. Toen ging ik welgeteld één keer met mijn racefiets de grens over.’

Ik vraag me af of ik dit doel nou heel ruim heb gehaald. Ik zou tevreden zijn als het vaker was dan in 2017, toch? Nou dan mag ik tevreden zijn. Ik ging namelijk in 2018 twee keer met mijn racefiets de grens over. De eerste keer fietste ik in Girona, tijdens een persreis van TUI Sports. De tweede keer was tijdens een vakantie in Frankrijk. Ik beklom daar onder andere de Alpe d’Huez.

Eén keer per week bij de atletiekvereniging trainen

‘Zoals je misschien al hebt gelezen, heb ik nu een paar keer meegetraind bij een atletiekvereniging. Komend jaar wil ik minstens eens per week mee blijven trainen met deze groep. De trainingen bij zo’n vereniging zijn net even iets anders dan wat ik gewend ben. Deze trainingen in een groep kunnen ervoor zorgen dat ik net even iets dieper ga en meer uit mezelf haal. Het is een compleet nieuwe trainingsprikkel. Hierdoor hoop ik vooral sneller te worden en beter inzicht te krijgen in de trainingen die goed voor me zijn.’

Dit is zeker gelukt! Ik heb geprobeerd om in ieder geval iedere dinsdag bij de training te zijn. Helaas is er weleens iets tussengekomen, maar iedere keer was ik weer blij en voldaan na een training. Dit wil ik dus zeker zo gaan doorzetten in het komende jaar.

Nieuwe loopevenementen ontdekken

‘Dit doel stond ook in 2017 op mijn lijstje. Dit jaar wil ik daarmee verder gaan. Ik begin deze maand al goed met twee nieuwe evenementen: de halve in Egmond en de Groene 4 Mijl in Groningen. In maart wil ik misschien de halve van Haren gaan lopen en in april loop ik natuurlijk in Londen! In het najaar wil ik vervolgens verder gaan met mijn loopevenementen. Dat hardloopevenement bij het Gardameer blijft ook aan me trekken. Zou het dit jaar dan eindelijk gaan lukken om daar aan de start te staan? En die trailrun in het buitenland? Daar ga ik ook nog eens goed naar kijken.’

In 2018 heb ik heel wat nieuwe loopevenementen geprobeerd. Het begon al met de halve marathon in Egmond in januari, de halve tijdens de Zandvoort Circuit run, de Halve van Den Helder, de London Marathon, de halve op Spitsbergen, de Chicago Marathon en de Zevenheuvelenloop.

Minstens eens per twee weken naar yoga

‘Sinds de zomervakantie ben ik begonnen met yoga. De beginnerscursus zit er inmiddels op en heb ik een strippenkaart aangeschaft. Het doel is om wekelijks of eens in de twee weken naar de yogalessen te gaan. Wekelijks gaat me waarschijnlijk niet lukken, maar eens in de twee weken hopelijk wel. Ik weet nog niet precies wat de yoga voor me doet, maar ik vind het, tot nu toe, wel heel prettig om heen te gaan.’

Ik denk dat ik dit jaar welgeteld geen een keer naar yoga ben geweest. Misschien heb ik hier en daar wel wat losse lessen gevolgd en ook op Sri Lanka heb ik een mooie yoga ervaring opgedaan. Helaas is dit er verder helemaal bij in geschoten. Het stond altijd onderaan mijn prioriteitenlijstje en daardoor kwam ik er nooit aan toe. Het is wel iets waar ik weer mee aan de slag zou willen gaan.

Meer balans en geluk vinden in mijn werk

‘De laatste maanden van 2017 waren eerlijk gezegd vrij hectisch op het gebied van werk. Ik werk vier dagen per week als orthopedagoog. Dit kost behoorlijk veel tijd en energie. Helaas krijg ik er weinig energie voor terug. Dit heeft me de laatste weken in 2017 behoorlijk dwars gezeten. Ik voelde me uitgeput en opgebrand. Gelukkig stond er een vakantie voor de deur. Maar nu zijn de feestdagen voorbij en moet ik straks weer aan de slag. Ik zie er, heel eerlijk gezegd, als een berg tegenop.

Sinds december heb ik er een nieuwe baan bij. Hierdoor worden mijn werkweken iets anders ingedeeld komend jaar. Het is voor mij een heel belangrijk doel om in 2018 uit te zoeken waar ik echt blij en gelukkig van word in mijn werk. Naast dat ik meer werkgeluk zou willen ervaren, is het ook goed om een mooie balans hierin te vinden.’

Misschien is dit wel een van de beste doelen voor 2018 geweest. In januari van dit jaar besloot ik namelijk volledig voor mezelf verder te gaan met mijn blog. Tot de zomer was het best wel spannend. Zou ik het gaan redden? Nu kan ik zeggen dat ik voldoende inkomsten heb om dit door te zetten. Ik ben zo, zo, zo blij dat ik deze stap heb durven zetten. Het was misschien wel het moeilijkste en het spannendste van dit jaar, maar meer dan de moeite waard!

Luisteren naar mijn lichaam

‘Een mooi doel in 2018 is om goed te luisteren naar mijn lichaam. Dit is iets wat ik in 2017 al leerde, maar zeker in 2018 door wil gaan zetten. Ik vind het geweldig om mezelf uit te dagen, zowel lichamelijk als mentaal. Hoe ver kan ik gaan? Wanneer is het teveel? Dit jaar wil ik extra focus hierop leggen. Soms kan ik misschien nog wel verder gaan dan ik denk. Misschien onderschat ik mijn eigen lijf af en toe wel. Hoe ik de afgelopen wedstrijden over de finish kwam? Ik had nog best veel energie over. Het is voor mij een mooi doel om hier verder mee te experimenteren. Het belangrijkste doel hierin is natuurlijk om gezond en blessure vrij te blijven.’

Ik kan wel zeggen dat ik hier veel mee bezig ben geweest. Ook in 2018 was dit weer een belangrijk thema. Gelukkig heb ik veel ondersteuning in mijn omgeving van fysio’s en een goede sportarts. Ik vertrouw op datgene wat zij mij vertellen. Doordat ik inmiddels een paar vervelende ervaringen heb gehad, vind ik het soms lastig om mijn lichaam te vertrouwen. Dit is een proces en gaat vooralsnog gelukkig heel goed. Op naar een gezond en fit 2019!

Heb jij jouw doelen voor 2018 behaald? Laat het hier hieronder weten in de reacties! Ik ben heel benieuwd!