24 dec 2018 | Geluk

7 x tips voor een sportieve kerst

Het is vandaag maandag 24 december en dat betekent dat vanavond de kerst echt begint. Ben je er klaar voor? Heb je er zin in? Of zie je er ook een beetje tegenop? De afgelopen dagen kreeg ik veel vragen over hoe ik sportief de feestdagen door zou komen. Ik houd daar namelijk wel van: sporten én eten! Vandaag deel ik dus mijn 7 tips voor een sportieve kerst.

1. Stel jezelf een kerstdoel

Het is handig om jezelf voor de komende twee of drie dagen een doel te stellen. Hoe ga je sportief deze kerst doorkomen? Door een doel te stellen, is het gemakkelijker om dit ook te behalen. Als je tegen jezelf zegt: ‘Doe maar wat’, is het veel moeilijker om dit ook daadwerkelijk te doen. Ik stelde mezelf in 2016 een bizar kerstdoel. Ik liep een hele marathon tijdens de kerstdagen in foute kersttrui. Dat betekende op eerste kerstdag een halve marathon en op tweede kerstdag een halve marathon. Dit raad ik overigens niemand aan, want het kost veel tijd en het was een blessuregevoelige uitdaging. Dit jaar wil ik in ieder geval alle kerstdagen een loopje doen, een soort Christmas Run Streak, met #hardlopenddekerstdoor. Ik begin vandaag! Doe je met me mee?

2. Sta vroeg op

Door vroeg op te staan, wordt het gemakkelijker om een sportieve activiteit te doen zonder dat je teveel van het ”programma” met familie mist. Zelf vind ik voor het (kerst)ontbijt sporten altijd ideaal. Dan zit je meteen met een voldaan gevoel aan tafel.

3. Iets is beter dan niets

Onthoud: je kunt beter iets, dan niets doen. Wanneer je echt weinig tijd of mogelijkheden hebt, probeer dan een korte workout te doen.

4. Kerstcross

Op tweede kerstdag worden er door heel Nederland een aantal leuke crossjes georganiseerd. Vind je het leuk om wat te doen, maar liever bij een georganiseerd evenement? Dan is een kerstcross ideaal. Via diverse hardloopkalenders kun je zien waar een kerstcross georganiseerd wordt.

5. Wandeling

Mocht sporten er niet echt inzitten qua organisatie? Dan is het maken van een grote wandeling natuurlijk ook altijd een goed idee. Sleep je familie of vrienden van de bank af en vraag of ze mee gaan. Ga je liever alleen? Zet een afspeellijst aan met kersthits of luister een fijne podcast.

6. Maak je eigen sportschool

Is jouw sportschool dicht? Maak dan thuis je eigen sportschool. Je kunt zowel binnen als buiten wat simpele oefeningen doen met eigen lichaamsgewicht. Wil je toch gewichten gebruiken? Je kunt altijd een lege flessen met water vullen en deze gebruiken. Verder kunnen burpees, squats, lunges en sprongen altijd!

7. Ga samen

Door samen te gaan, wordt het makkelijker om een sportieve kerst te hebben. Vraag die sportieve oom of hij mee gaat voor een hardlooprondje. Natuurlijk kun je ook gewoon een vriend of vriendin bellen om iets sportiefs te gaan doen. Hierdoor help je misschien ook andere mensen de drempel over.

Dit waren mijn 7 tips voor een sportieve kerst. Het belangrijkste is natuurlijk dat je kunt genieten. Genieten van de gezelligheid, de mooie momenten samen, het lekkere eten en de vrije (of werkende) dagen. Je mag ook tijdens de kerst gewoon genieten van even niks doen. Een sportieve kerst is niet nodig, maar kan een fijne afleiding zijn. Dit zal voor iedereen weer anders zijn. Ik besef me ook dat iedereen weer kerst op zijn eigen manier viert of misschien juist helemaal niet.

Ik wil jullie dan ook allemaal hele fijne dagen wensen, met of zonder sport, met of zonder familie, met of zonder vrije dagen, met of zonder lekker eten. Doe waar jij je goed bij voelt, want dat is het allerbelangrijkste.

Wat ga jij doen met de kerstdagen? Zorg jij voor een sportieve kerst? Of doe je liever even niks? Ik ben benieuwd!