14 dec 2018 | Eten, Persoonlijk

Hoe overleef je de feestdagen met een eetstoornis?

December staat gelijk aan eten. Ik weet niet hoe jouw agenda er deze maand uitziet, maar ik hop van borrel naar etentje en weer terug naar de borrel. Nu kan ik gelukkig zeggen dat ik er van geniet. Ik ben dol op kerst en de gezelligheid van de decembermaand. Ik houd ontzettend van lekker eten en ook daar kan ik nu volledig van genieten. Ooit was dit anders en zag ik als een berg op tegen december. Hoe overleef je de feestdagen met een eetstoornis?

Tijdens mijn eetstoornis hield ik ook echt wel van lekker eten, maar ik stond mezelf eigenlijk niets toe. Alles werd in mijn hoofd op een denkbeeldige weegschaal gelegd. Kon ik die kerststol eten? Misschien, maar dan moest er wel wat anders geschrapt worden. Een paar kerstkransjes? Dan moest ik in ieder geval een kilometer langer wandelen of een extra training doen. Alles werd gecompenseerd en nergens kon ik van genieten. Altijd was er een stem aanwezig, die bepaalde wat wel en niet kon. Ontzettend vermoeiend! Ik wilde ook gewoon kunnen genieten van al het lekkers met de kerst.

Soms waren de kerstdagen zelf niet eens zo heel erg, maar vooral de dagen er na. Dan mocht ik helemaal niets meer, zodat alles van de kerstdagen weer gecompenseerd was. Ik moest dan nog meer gaan sporten en een paar dagen nog minder eten dan normaal. Als ik hieraan terugdenk, word ik vooral heel verdrietig. Het is echt verschrikkelijk vermoeiend en eenzaam om een eetstoornis te hebben en misschien nog wel meer tijdens de feestdagen.

Maar hoe zorg je er nou voor dat de feestdagen een beetje fijn en prettig zijn, ondanks die vervelende eetstoornis? Hieronder deel ik graag een aantal tips met je.

  • Maak een plan

Het is handig om voorafgaand aan de feestdagen voor jezelf een plan te maken. Dit kan ervoor zorgen dat je houvast creëert en minder paniek of onrust ervaart tijdens de etentjes. Zo kun je met jezelf afspreken waar je wel en niet aan meedoet. Ook kun je ervoor kiezen om het juist vrij te laten of juist heel strikt en vast. Door een eetplan te maken, zorg je ervoor dat je niet spontaan mee kunt eten. Dat is wel een nadeel, maar als je hierdoor meer rust ervaart en juist weer meer ruimte in je hoofd hebt voor gezelligheid is dat ook wat waard. Het verschilt heel erg per persoon, maar voor mij hielp het heel erg om het te kaderen.

  • Deel je moeilijkheden

Het is fijn om je moeilijkheden rondom de feestdagen met iemand te delen. Het is prettig als mensen in je omgeving weten hoe lastig dit soort momenten voor je kunnen zijn. Misschien is er wel iemand tijdens een kerstdiner, die je vertrouwt en waar je zoiets mee wilt delen. Het kan opluchten en deze persoon kan helpen om bepaalde gedachten te relativeren.

  • Neem tijd voor jezelf

De feestdagen staan vaak in het teken van familie of vrienden. Uit ervaring weet ik dat het soms heel fijn is om je even terug te kunnen trekken. Probeer tijdens de feestdagen ook even tijd voor jezelf te nemen.

  • Zoek afleiding

Ben je erg onrustig of zit je veel te piekeren? Probeer dan even afleiding te zoeken. Het kan helpen om even iets te gaan doen. Het hielp mij altijd om een spelletje te gaan spelen met iemand uit mijn familie. Ook kan een rondje wandelen fijn zijn of knuffelen met de kat. Doe even iets wat je afleidt van je (negatieve) gedachten.

  • Focus op positive dingen

Probeer te focussen op de dingen die leuk of mooi zijn. Waar kun je wel van genieten tijdens de feestdagen? Zijn het de mooie lampjes in de boom, de kaarsjes op tafel of fijne kerstliedjes? Probeer je aandacht daarop te richten.

  • Wees lief voor jezelf

Tot slot: wees lief voor jezelf. Probeer jezelf niet te straffen als je meer eet dan dat je ”mag” van je eetstoornis. Probeer lief voor jezelf te zijn en te accepteren dat dit misschien lastige dagen zijn. Je mag hulp vragen en je mag even wat liever zijn voor jezelf. Probeer jezelf ook wat lekkers te gunnen, want dat hoort tenslotte bij de feestdagen.

Zie jij op tegen de feestdagen met een eetstoornis? Vind jij het ook lastig om te genieten van het eten? Indien je meer hulp zou willen rondom jouw eetprobleem, mag je me altijd een berichtje sturen. Vanuit Japke Janneke Coaching begeleid ik jonge meiden en vrouwen bij het herstellen van hun eetprobleem.