5 sep 2018 | Hardlopen

Q&A: voeding

Ik krijg heel vaak vragen over mijn voeding. Wat eet ik voor, tijdens en na het sporten? Natuurlijk wil ik graag wat ervaringen delen rondom voeding en sport. Daar zal dus ook de focus op liggen in dit artikel. Ik geef vandaag antwoord op de meest gestelde vragen over voeding!

Vooraf wil ik graag benoemen dat ik geen deskundige ben op het gebied van voeding. Doordat ik al heel wat jaren in mijn leven fanatiek met sport bezig ben, kan ik wel mijn eigen ervaringen delen. Ook heb ik in het verleden een eetstoornis gehad, waardoor mijn kijk op voeding misschien net even iets anders is dan bij de gemiddelde mens. Voeding is iets heel persoonlijks. Er is vaak geen goed of fout, maar het is belangrijk dat je naar je eigen lichaam luistert en jouw gevoel daarin volgt. En dan nu door naar de vragen!

Wat eet jij als ontbijt voordat je gaat hardlopen?

Wanneer ik na mijn ontbijt ga hardlopen, presteer ik het beste op producten zonder teveel vezels. Voor mij zijn dit crackers, brood (liefst zo licht mogelijk) of pannenkoeken. Qua beleg kies ik dan voor zoete producten, zoals jam of appelstroop. Ook hagelslag of Nutella werkt voor mij prima. Hier zitten snelle suikers in, waar ik ook meteen iets aan heb tijdens het lopen. Producten met veel vetten, zijn bijvoorbeeld minder verstandig. Dit blijft lang in je maag en de vertering gaat langzaam. Verder vind ik banaan en ontbijtkoek altijd prima producten voor het hardlopen.

Mocht je niet meteen gaan sporten na je ontbijt en wil je gewoon een vullend ontbijt, dan kun je ook kiezen voor havermout, yoghurt of kwark met muesli of granola of boterhammen met beleg. In principe is het allemaal goed, maar wat voor jou het beste is, hangt van jouw doelen en jouw lijf af.

Hoelang voor je training of wedstrijd kun je nog eten?

Ik probeer zelf altijd tot 2,5 uur voor mijn wedstrijd een laatste grote maaltijd te eten. Daarna kies ik alleen nog voor kleinere producten, zoals een banaan of een koek/reep. Wanneer ik ga trainen, ben ik vaak wat flexibeler. Soms eet ik een uur tot anderhalf uur voor mijn training nog. Echter kies ik dan wel voor een minder zware maaltijd, zoals pannenkoeken, brood of crackers. Het zullen dan geen grote borden pasta zijn.

Wat eet jij op een dag?

Deze vraag is echt ontzettend vaak voorbij gekomen. Ik zal niet heel gedetailleerd vertellen wat ik eet, maar globaal kan ik er natuurlijk wel iets over zeggen. Ik begin de dag dus vaak met een lekker ontbijtje: brood, crackers, kwark of in het weekend soms lekkere afbakbroodjes. Daarbij eet ik altijd fruit en drink ik altijd cappuccino. Vervolgens neem ik later op de ochtend iets tussendoor. Dit kan wederom fruit zijn, zoals vaak in de zomer, maar ook iets van een reep, koek of iets wat er ook maar toevallig in huis is. Rond de middag maak ik een lunch. Ik ben dol op hummus en avocado. Daar maak ik vaak lekkere belegde boterhammen mee, maar het kan ook iets anders zijn. In de loop van de middag neem ik ook altijd nog iets tussendoor. Het kan weer fruit zijn, drop, iets van chocola, maar in de zomer ben ik ook dol op zoute dingen. Dan kan ik echt blij worden van chips. Tot een paar jaar geleden had ik overigens niks met chips. Nu vind ik het heerlijk, vooral wanneer ik veel gezweet heb tijdens een zware training. ’s Avonds eet ik altijd heel wisselend. Ik ben dol op pasta, wraps, gevulde salades met bijvoorbeeld couscous, aardappeltjes of natuurlijk pizza of sushi. Ik vind eigenlijk vooral dat het eten lekker moet zijn. Daarnaast houd ik ook heel erg van rode wijn bij het eten. Ik drink dit dan ook minstens drie avonden per week. Gewoon omdat ik het zo lekker vind!

Hoe vind jij de balans tussen gezond en ongezond?

Voor mij is dit heel lang een probleem geweest. Vroeger kon het me allemaal niet zoveel schelen. Toen ik nog fanatiek schaatster was, deed ik waar ik zin in had. Vervolgens kreeg ik een eetstoornis, waardoor mijn hele relatie met eten verstoord was geraakt. Het heeft jaren geduurd voordat ik weer normaal en op gevoel kon gaan eten. Nog steeds kan ik het lastig vinden, wanneer iemand iets ”vindt” van mijn eetpatroon. Misschien is dat ook wel de reden dat ik het niet zo gedetailleerd zal gaan delen. Ik eet waar ik zin in heb. De balans heb ik gevonden, doordat mijn basis gewoon goed is. Ik weet dat ik een paar dagen per week gezonde maaltijden binnenkrijg. In de weekenden zijn er vaak veel etentjes of borrels, waardoor er meerdere ”ongezonde” producten voorbij komen. Ik probeer vooral niet streng voor mezelf te zijn. Ik sta mezelf alles toe, omdat ik hierdoor ook liever voor mezelf ben en minder spanning krijg rondom het eten. Genieten van eten en het gezelschap staat voor mij eigenlijk altijd op nummer een. Voor mij is het dus echt een natuurlijke balans geworden. Ik denk wel echt dat dit voor veel mensen heel erg moeilijk is en het is echt een kwestie van proberen wat werkt voor jou.

Wat eet jij na een training?

Na een training kies ik altijd voor een product met eiwitten. Inmiddels heb ik al heel wat verschillende producten kunnen testen. Zo maak ik weleens eiwitshakes, met eiwitpoeder van bijvoorbeeld Vifit Sport, Body&Fit of Personal Protein. Dit laatste merk heeft overigens ook nieuwe repen met 26 gram eiwitten! Die vind ik ook ideaal voor na mijn training. Vooral omdat een reep snel en makkelijk is. Als ik thuiskom na een training heb ik namelijk geen zin om eerst helemaal een maaltijd te gaan voorbereiden. Verder heeft ook Body&Fit ontzettend veel lekkere eiwitrepen in het assortiment, die ik graag gebruik. Natuurlijk neem ik ook weleens gewoon een bakje kwark na mijn training. Dat kan ook net zo lekker zijn!

Dit was een kleine selectie van heel veel vragen over voeding. Wie weet maak ik binnenkort weer een nieuw artikel over dit onderwerp. Wat zou jij hierover willen weten? Laat het me weten in de reacties.