13 jul 2018 | Wielrennen

Waarom wielrennen niet duur hoeft te zijn

Dure fietsen, mooie producten, gesoigneerde pakjes: wielrennen kan overkomen als een dure sport. En als je de prijzen van de nieuwste fietsen bekijkt, is het zeker ook niet een goedkope sport. Waar je bij het hardlopen al gauw klaar bent na een paar schoenen, heb je voor wielrennen iets meer spullen nodig. Toch hoeft wielrennen niet duur te zijn. In het artikel* van vandaag zal ik daarvoor een aantal tips geven. 

Tweedehands fiets

Wanneer je een racefiets wilt aanschaffen, betekent dat natuurlijk niet dat je de duurste en nieuwste moet kopen. Een racefiets kan heel erg lang mee en dat betekent dat het helemaal niet gek is om een tweedehands racefiets te kopen. Ik heb ook jaren met heel veel plezier op een derdehands fiets gefietst. Pas twee jaar geleden kocht ik mijn eerste echte nieuwe fiets.

Let bij het aanschaffen van een fiets altijd op de juiste maat. Je heb veel langer fietsplezier van een fiets met een frame in de juiste maat. Als je op een te grote of te kleine fiets moet fietsen, krijg je sneller last van blessures. Verder is het verstandig om altijd iemand mee te nemen als je naar een fiets gaat kijken. Let op beschadigingen op het frame, bekijk de tandwielen van de fiets goed en hoe is de fiets afgemonteerd? Het zijn allerlei dingen die je mee moet nemen in je overwegingen. Verder is het verstandig om van te voren te bepalen wat je precies voor fiets wilt en wat je doelen zijn. Hoe vaak wil je gaan fietsen? Hoe intensief zal het zijn? Wil je langere tochten maken of zullen het korte ritjes zijn?

Onderhoud

Hoe beter je jouw fiets onderhoud, hoe langer deze mee zal gaan. Zorg er dus voor dat je jouw fiets goed verzorgd. Dit betekent dat je de fiets altijd goed moet schoonmaken na een tochtje op het natte asfalt. Probeer de ketting goed schoon te houden, zorg ervoor dat de banden meteen worden vervangen als dat nodig is. Dit voorkomt dat je uiteindelijk grotere uitgaven moet gaan doen. Laat eens in de zoveel tijd ook een grote onderhoudsbeurt uitvoeren bij een fietsenzaak, zodat je zeker weet dat je tandwielen en de remmen nog goed werken. Dit alles zal je uiteindelijk echt kosten gaan besparen.

Kleding en accessoires

Fietskleding is duur. Soms worden er voor wielerkits meer dan honderden euro’s gevraagd. En waarom? Ik vind het eigenlijk best wel onzin. De afgelopen maand mocht ik wielerkleding van Decathlon proberen en ik moet heel eerlijk zeggen dat ik positief verrast ben. Ik kende Decathlon al wel van de kampeerartikelen en wintersportkleding, maar dat ze ook zulke gave wielerkleding hadden, wist ik nog niet. Ik mocht verschillende outfit’s proberen en ik heb ontdekt dat er voor ieder wat wils is!

Allereerst is er kleding voor de beginnende fietser. Wat ik gaaf vind aan dit setje is de opvallende kleurtjes. Het shirtje zit heel comfortabel en de stof is erg fijn. Op de achterkant zitten drie grote vakken waarin je genoeg mee kunt nemen voor onderweg.

Ook voor de ervaren fietser biedt Decathlon kleding aan. Zo hebben ze een heel gaaf donkerblauwe kit. Dit vind ik zelf denk ik de mooiste outfit. Het broekje zit heel erg lekker en ik vind het handig dat het geen bretels heeft. Hierdoor kun je gemakkelijk een plaspauze inlassen tijdens je lange duurrit!

Tot slot heeft Decathlon een zwarte kit met mouwloos shirtje in de collectie. Ook deze set is voor de ervaren fietser. Eerlijk gezegd vond ik een mouwloos shirt nooit heel mooi. Toch ben ik wel enthousiast over deze variant. Hoe fijn is het om in de zomer zonder mouwtjes te kunnen fietsen? Wel even goed je schouders insmeren!


Ook voor goedkope accessoires heb je bij Decathlon voldoende keus. Zo hebben ze er genoeg leuke wielerhandschoentjes, wielerschoenen en ook voor een helm kun je daar terecht. Op deze manier bespaar je heel wat kosten op een duur pakje of een dure helm. Zelfs een complete racefiets zou je bij Decathlon kunnen aanschaffen.

Mocht je toch wielerkleding van een bepaald merk willen, zou je ook altijd eens op Marktplaats kunnen speuren. Soms zijn er wielerploegen of rijders die daar hun kleding aanbieden. Dat kan ook heel wat kosten besparen. Verder zou ik aanraden om overige accessoires ook gewoon online te bestellen. Heb je nieuwe bandjes nodig? Koop ze dan online. Door in één keer wat meer te kopen, scheelt dat behoorlijk veel geld.

Zeker wanneer je net begint met wielrennen en nog niet zeker weet of je ermee door wilt gaan, kan ik me voorstellen dat je niet zoveel geld wilt uitgeven aan de sport. Door rekening te houden met bovenstaande zaken zul je zeker wat geld kunnen besparen en hierdoor hoeft wielrennen niet duur te zijn.

Vind je wielrennen ook een dure sport? Heb jij nog budgettips? En kende je de kleding van Decathlon al? 

*Dit artikel is gesponsord.