15 jul 2018 | Marathon

5 x wat ik heb geleerd van 5 marathons

Inmiddels staat mijn marathon teller op vijf: twee keer Rotterdam (2016, 2017), Berlijn (2017), New York (2017) en natuurlijk Londen (2018). Marathons worden daardoor steeds iets bekender en minder spannend, omdat ik iedere keer weer iets nieuws leer. Niet alleen van de marathon zelf leer ik, maar ook van de trainingsperiode voorafgaand aan de dag. Vandaag deel ik wat ik heb geleerd van vijf marathons. 

1. Geen voorbereiding is perfect

Na mezelf vijf keer door een zware trainingsperiode heen te trainen, weet ik dat geen voorbereiding perfect is. Mijn voorbereidingen voor Rotterdam waren nog heel nieuw en spannend. Voor Berlijn had ik moeite om in de zomermaanden te trainen. Vooral wanneer er een vakantie gepland stond, wilde ik geen duurloop van 30 kilometer in de hitte doen. Na Berlijn lag ik twee nachten in het ziekenhuis en had ik nog vijf weken om te herstellen voor New York. Ook dat was niet echt een perfecte voorbereiding.

Was de vijfde keer dan wel perfect? Voor Londen was ik echt heel hard en goed aan het trainen. Als ik terugkijk, verliep die trainingsperiode bijna vlekkeloos. Toch kreeg ik last van een knieblessure, waardoor ik moest schuiven met mijn trainingen. Er kan zoveel gebeuren in de voorbereiding voor een marathon. Het is fijn als je die dingen los kunt laten. Wanneer je er zelf iets aan kunt doen, is het makkelijker. Maar er gebeuren ook altijd dingen waar je geen invloed op hebt. Laat het los en kijk vooruit! Het gaat echt niet van die ene training afhangen.

2. Luisteren naar je eigen lijf én gevoel is belangrijk

Tijdens mijn trainingen voor Londen begon ik mijn knie te voelen. Ik voelde een gekke pijn, die ik eerder nooit gevoeld had. Ik wist dat het niet goed was en dat ik beter meteen in de rust kon gaan. Dat is achteraf zo’n goede keuze geweest. Meteen ging ik aan de slag met oefeningen en hierdoor is mijn runner’s knee heel snel hersteld.

Naast dat je lijf heel goed aangeeft hoe het gaat, is ook je intuïtie of je gevoel belangrijk. Voelt het niet goed om een training te doen, om wat voor reden dan ook, doe het dan gewoon niet! Ook tijdens de marathon zelf is luisteren naar je lichaam en je gevoel van belang. Je lijf geeft allerlei signalen af, die je beter maar serieus kunt nemen. Been there, done that. 

3. Jouw eigen plan is oké

Dit wist ik eigenlijk al na mijn eerste (of tweede) marathon. Toch is het best lastig om bij je eigen plan te blijven. Vooral wanneer je veel deelt over jouw voorbereiding en de marathon, kan het zijn dat andere mensen goed bedoelde adviezen voor je hebben. Ik vond het lastig om daarmee om te gaan. Want wie zegt dat ik het allemaal het beste weet? Kon ik toch niet beter luisteren naar die ene volger?

Nee, inmiddels weet ik beter. Ik ken mezelf en mijn lijf het beste. Ik weet wat mijn doel is, ik weet wat ik graag wil en wat ik zelf nodig heb. Het is heel belangrijk om bij je eigen plan te blijven. Natuurlijk kun je om advies vragen, maar niet iedereen weet hoe jij in elkaar steekt en waar je behoefte aan hebt.

4. Realistische doelen stellen maakt het leuker

Iedere marathondag is anders. Toen ik aan het trainen was voor de marathon van Londen, dacht ik aan een eindtijd van 3.25. De trainingen gingen zo ontzettend goed en ik voelde me fitter en sterker dan ooit. Die tijd had ik denk ik ook wel kunnen halen, maar niet in die tropische omstandigheden. Ik had gewoon heel erg ”pech” met het zonnige weer in Londen. Ik moest mijn doelen bijstellen, hoewel ik daar echt geen zin in had. Inmiddels weet ik wel dat je de lat niet te hoog moet leggen voor jezelf. Het is zo ontzettend zonde als je jouw doel sowieso niet gaat halen. Dan zul je alleen maar balen na afloop. En onthoud: een marathon uitlopen is altijd een prestatie!

5. Je kunt meer dan je denkt

Ik krijg vaak berichtjes van mensen die mij vragen of ze een marathon kunnen gaan lopen. En weet je?  Ik heb werkelijk geen flauw idee. Ik ken je immers niet en ik weet niet hoe je in elkaar steekt. Daarnaast weet ik niet hoe lang je al loopt of je gedisciplineerd bent en of je echt graag wilt.

Wat ik vooral geleerd heb van vijf marathons is dat je veel meer kunt dan je denkt. Als je maar wilt! Als jij graag een marathon wilt gaan lopen, dan kun je dat echt wel. Maak een plan, stel een realistisch doel en blijf luisteren naar je lijf. Dan kun je echt veel en veel meer dan je denkt.

Wat heb jij geleerd van het lopen marathons? Ik ben heel benieuwd. Laat je het hieronder weten?