11 jul 2018 | Hardlopen

Mijn hardloopdoelen in de zomer

Het is alweer twee en een halve maand geleden dat ik strompelend de finishlijn passeerde, net voorbij Buckingham Palace. Het voelt overigens veel langer geleden. Of het nou komt door alles wat ik daarna heb beleefd of door de temperaturen, die deden vermoeden alsof het midden augustus was. Wat ik me vooral herinner, is dat ik intens gelukkig was. Op de Medal Monday in Londen droomde ik alweer over een volgende marathon. Maar welke dan? En wat zijn mijn hardloopdoelen in de zomer?

Afgelopen maandag liep ik voor het eerst sinds een lange tijd weer op die blauwe marathonschoenen. Het waren de Nike Zoom Fly’s die me eind april door Londen droegen. Denkend aan Londen kan ik me heel even niet meer voorstellen hoe het is of zal zijn om te trainen voor een marathon. Waarom heb ik altijd zoveel moeite met trainen voor hardloopdoelen in de zomer?

De afgelopen drie weken op Sri Lanka liet ik, voor mijn doen, het lopen even helemaal los. En hoewel ik daar van te voren best tegenop zag, vond ik het heel erg meevallen. Ik vind het heerlijk om de dag hardlopend te beginnen, maar op zo’n vakantiedag ben ik na zes kilometer al mega energiek, blij en kan de dag beginnen. Meer heb ik niet nodig. Samen met Dorian liep ik circa drie keer per week 5 of maximaal 6 kilometer. Dat ik soms vier dagen achterelkaar niet had gesport, deed me eigenlijk niks. Ik was nog steeds heel gelukkig. Ik kon nog steeds genieten van alle andere dingen en ik had het lopen veel minder nodig dan dat ik van te voren had gedacht.

Sport is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Nu ik terug ben van vakantie vind ik het ook weer heerlijk om te sporten. Het liefst weer iedere dag. Toch vind ik het moeilijk om weer in een ritme te komen. Zeker in de zomer, omdat ik merk dat ik weinig hardloopdoelen heb. En hardlopen zonder doel? Dat kan best lastig zijn. Natuurlijk maakt hardlopen mij ontzettend blij en ga ik het liefst iedere dag. Ook zonder doel lukt me dat wel. Toch is het anders.

Nog nooit heb ik in de zomer fanatiek doorgetraind. Vorig jaar ”moest” ik wel, omdat na de zomer Berlijn en New York in mijn agenda stonden. Het waren twee hele mooie en grote doelen, waar ik best gemotiveerd voor was. Toch vond ik het ook moeilijk om mijn trainingen voor Berlijn allemaal uit te voeren. Ik heb gewoon een dingetje met hardlopen in de zomer. Het is prima, maar die doelen? Die stel ik even uit tot het najaar.

Wat ga ik dan wel doen?

Wat ik nu vooral graag doe, is lekker fietsen, hardlopen en buiten zijn. De komende weken staan er nog een aantal reisjes in mijn agenda. Zo ga ik nog een paar dagen naar de Tour de France. Daar zal ik af en toe op de fiets stappen, maar zeker ook hardlopen. Of er in het najaar een groter doel op mijn programma zal staan? Dat weet ik nog niet. Vooralsnog heb ik geen (halve) marathonplannen. Natuurlijk heb ik wat ideeën in mijn hoofd en hoop ik dat ik nog een mooi doel kan stellen voor de tweede helft van 2018.

Nu geniet ik nog maar even lekker van mijn zomer zonder hardloopdoelen. Misschien is dat ook wel juist een mooi doel: freewheelen zonder hardloopdoelen en dromen over een volgend doel.

Hoe ziet jouw zomer eruit? Heb je wel hardloopdoelen in de zomer? Of vind je het ook lastiger om ze te stellen? Ik ben heel benieuwd of het herkenbaar is!