13 jun 2018 | Sport

Waarom sportlegendes belangrijk zijn

Sport is al heel lang in mijn leven. En ik weet zeker dat ik ook nooit meer zonder zou kunnen. Sport is voor mij echt niet alleen hardlopen of wielrennen. Sport is voor mij veel meer dan dat. Ik kan daarnaast ook genieten van het kijken naar sport en het praten over sport. Sport is wat mij betreft één van de mooiste dingen in het leven. Ik vind het daarom ook heel belangrijk om dit door te geven. In dit artikel* wil ik het hebben over de betekenis van sport en het belang van sportlegendes.

Voor mij was sport als kind heel normaal. Mijn ouders vonden het belangrijk. Naast turnen begon ik op jonge leeftijd met schaatsen. Daarnaast probeerde ik nog heel wat andere sporten uit. Zo was het in Friesland best normaal om aan kaatsen te doen en ook paardrijden heb ik geprobeerd op een blauwe maandag. Dit laatste was geen succes, maar dat terzijde. Wat ik hiermee wil zeggen is dat ik ben opgegroeid met sport. Van sporten met plezier ging dit langzaamaan over in sporten met een doel. Ik wilde namelijk de beste langebaan schaatster worden. Waarom? Ik keek naar het schaatsen op televisie. Voor mij waren Tonny de Jong, Anni Friesinger én Gunda Niemann absolute sportlegendes. Het motiveerde mij enorm om nog harder te gaan trainen. Later zorgde ook Marianne Timmer en Ireen Wüst voor dezelfde motivatie.

Het hielp mij dus om gemotiveerd te blijven, maar ook om doelen na te streven. Het leerde mij over het hebben van succes, maar ook over het verliezen van goud. Van (top)sport kun je zo ontzettend veel leren. Het heeft me discipline gebracht en doorzettingsvermogen, maar het heeft er ook voor gezorgd dat ik goed moest gaan plannen. Want iedere dag (en soms twee keer per dag) trainen en daarnaast huiswerk maken? Dat was soms een lastige puzzel.

Er zijn in de sportwereld heel veel bijzondere verhalen over sportlegendes. Niet iedere topsporter heeft een vanzelfsprekende aanloop gehad naar zijn of haar carrière. Binnen het hardlopen is Fanny Blankers-Koen één van de bekende sportlegendes. Zij werd ook wel de vliegende huisvrouw genoemd. Waarom? Fanny was namelijk tijdens haar topsportcarrière al 30 jaar en ze had twee kinderen. Het bewijs dus dat je best op latere leeftijd nog als topatleet kunt presteren.

Fanny Blankers-Koen

Fanny won op de Olympische Spelen van 1948 vier gouden medailles. Dat was best bijzonder zo vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ook na deze spelen behaalde ze nog heel wat titels. Niet alleen nationaal, maar ook internationaal was ze erg succesvol. Ze deed mee aan heel veel verschillende onderdelen: sprint, hordelopen, hoogspringen, verspringen, kogelstoten en meerkamp. Later heeft Fanny ook nog veel voor de sport betekent. Zo was ze een aantal jaren actief als chef d’équipe van de olympische ploeg.

Dit soort verhalen zijn natuurlijk bijzonder om te horen. Een sportlegende zoals Fanny mag dus, wat mij betreft, ook niet vergeten worden. Op zondag 3 juni was ik uitgenodigd voor een heel bijzonder event. Helaas kon ik daar niet bij zijn, omdat ik op dat moment in Spitsbergen was. Toch wil ik daar nog iets over vertellen. Een topsporter van het heden, Dafne Schippers, sloeg daar namelijk een bijzondere vijf euromunt. Het is een ode aan deze sportlegende Fanny Blankers-Koen. Deze munt wordt het Fanny Blankers-Koen Vijfje genoemd.

Dit Vijfje heeft een bijzonder ontwerp. Het is niet zomaar een vijf euromunt. In het ontwerp is duidelijk de snelheid van Fanny verwerkt. In de cirkel met secondestreepjes zie je haar snelle tijden terug. Ook op de voorzijde is beweging duidelijk zichtbaar door een draaiend silhouet van Koning Willem-Alexander. Echt een uniek muntstuk dus!

Dit Vijfje is een officieel herdenkingsmunt van 2018. Het is geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt. Ik vind het mooi dat dit gebeurt, want zo blijven de verhalen bestaan. Op deze manier worden sportlegendes uit het verleden niet vergeten. De verhalen worden doorgegeven. Ik hoop ook dat de helden van nu later worden herinnerd als sportlegendes. Sport is belangrijk en van sportlegendes kunnen we veel leren. Daarom is het herdenken daarvan ook zo belangrijk.

Welke sportlegendes vind jij inspirerend? Welke topsporters geven jou extra motivatie? En vind jij het ook belangrijk om sportlegendes te blijven herinneren?

*Dit artikel is gesponsord.