25 mei 2018 | Eten

Niet Gezond Meer

Woensdagavond keek ik naar de eerste aflevering van ‘Niet Gezond Meer’. Dit programma, gemaakt door Jet van Nieuwkerk, trok meteen mijn aandacht. Jet heeft zelf in het verleden last gehad van een eetstoornis. In dit programma gaat ze op onderzoek uit. Had ze last van orthorexia? En is dit eigenlijk een eetstoornis? Of is het een hype? Wanneer is gezond eten niet meer gezond?

Wanneer is gezonde voeding niet gezond meer?

Jet praat in haar programma met vriendinnen vanuit die periode. Ze spreekt met een arts, gespecialiseerd in eetstoornissen en ze deelt haar eigen verhaal. Ze gaat op onderzoek uit, want is orthorexia wel een eetstoornis? Of kan het meer worden gezien als hype? Is het doorslaan in gezonde voeding een trigger voor het ontstaan van anorexia? Of is het een op zichzelf staande eetstoornis?

Of orthorexia wel of niet als eetstoornis gezien mag worden, is nog niet duidelijk. Officieel is orthorexia geen erkende psychiatrische stoornis. Dat betekent niet dat het ongevaarlijk is. Met orthorexia wordt eigenlijk bedoeld dat je obsessief bezig bent met gezond eten. Dit doorslaan in gezonde voeding kan daadwerkelijk een probleem worden. Het wordt namelijk een probleem wanneer je dagelijks leven en functioneren eronder gaat lijden. Kun je niet meer mee doen met sociale activiteiten, omdat je dan van je eet- of beweegschema af moet wijken? Dan wordt het al problematisch. De paniek en angst die je voelt, wanneer je niet meer je eigen eet- en beweegschema kunt volgen, zegt al heel veel over de ernst.

Herkenbaar

Voor mij zorgde het programma voor veel herkenbaarheid. Zelf heb ik niet per se last gehad van orthorexia. In mijn eetstoornis wilde ik wel zo gezond mogelijk, maar voornamelijk zo weinig mogelijk eten. Daarnaast speelde het bewegen tijdens mijn eetstoornis ook een grote rol. Ik herkende veel vanuit mijn eetstoornis: de gedachten, het zoeken naar controle en de gevoelens van paniek. Het had zoveel invloed op mijn leven.

Gedurende het programma duikt Jet in agenda’s en notitieboekjes. Jet hield in de tijd van haar eetstoornis alles bij. Ik herkende voornamelijk dat deel van haar programma. Het was alsof ze één van mijn notitieboekjes opensloeg. Ook ik schreef dagelijks nauwkeurig op wat ik at en hoeveel ik bewoog. Ik hield iedere dag een lijstje bij. Het zorgde voor een bepaalde rust. Ik wist dan zeker dat ik niet teveel of te ongezond had gegeten. Het bood me overzicht en houvast.

Er zijn geen cijfers bekend over orthorexia, omdat er natuurlijk ook nog geen officieel erkende diagnose is. In het programma Niet Gezond Meer wordt gesproken over een hype of een trend. Ik denk zeker dat het steeds meer voorkomt, omdat er in de huidige maatschappij steeds meer aandacht is voor gezonde voeding, sporten en het hebben van een fit lijf. Natuurlijk zie ik het om me heen en voornamelijk op Instagram. Opeens spookte de gedachte door mijn hoofd dat ik zelf ook een bepaalde boodschap afgeef via mijn Instagram.

Welke boodschap geef ik af?

Want hoewel ik gelukkig momenteel een gezonde balans heb gevonden tussen gezond en ongezonde eten, sporten en rusten, kan het best zijn dat mijn Instagram voor anderen gezien of gevoeld kan worden als een trigger. Ik sport best veel, meestal vijf keer per week. Gelukkig voel ik me daar op dit moment goed bij. Ik wissel intensiteit af, ik kan een dagje overslaan als ik dat wil en ik eet eigenijk alles wat ik zou willen. Dat is vaker ”ongezonde” voeding dan extreem gezonde voeding. Mijn voeding deel ik eigenlijk nauwelijks op Instagram en ook dat is een bewuste keuze. Ik wil namelijk daarin niet een voorbeeldfunctie hebben.

Wat ik voornamelijk graag wil is anderen inspireren en motiveren om lekker naar buiten te gaan en te gaan bewegen. Ik promoot geen fitness, strak lijf of het verliezen van gewicht. Ik hoop voornamelijk te promoten dat ik heel gelukkig word van lekker bewegen, doelen stellen en mijn lijf sterker maken. Sporten is voor mij een uitlaatklep en het levert mij veel mentale voordelen op. Zo voel ik me zelfverzekerder, krijg ik rust in mijn hoofd én maakt het me blij. Ik zou willen dat iedereen op deze manier met sporten en bewegen om zou kunnen gaan.

Ik vind het heel prettig dat er aandacht wordt besteed aan orthorexia, want hoewel het dus geen officiële eetstoornis is, denk ik dat heel veel jongens en meiden hier last van hebben. Het is te hopen dat er op deze manier meer openheid en bewustheid gecreëerd gaat worden. Al sinds mijn eetstoornis kan ik me ergeren aan de maatschappij die gezonde voeding, afvallen en veel sporten alleen maar ziet als iets positiefs. Voor heel veel mensen is het juist een trigger om daarin door te slaan. Heel veel mensen zijn namelijk te streng voor zichzelf en te perfectionistisch. Het zou fijn zijn als we ons daar bewust van worden, zodat deze doelgroep zich ook gehoord en begrepen gaat voelen.

Bedankt Jet, voor het maken van deze (nu al) mooie serie!

Heb jij het programma Niet Gezond Meer gekeken? Herken jij je in dit verhaal? Je mag me altijd mailen of een privé berichtje sturen. Als ervaringsdeskundige coach begeleid ik graag mensen die weer op zoek willen naar de gezonde balans tussen gezond eten, ”normaal” bewegen en ongezond genieten.