20 mei 2018 | Hardlopen

Dit wordt mijn nieuwe uitdaging

Inmiddels is de London Marathon alweer vier weken geleden. Hoewel ik het heerlijk vind om even doelloos te zijn, merk ik dat ik ook de structuur mis. Ik houd ervan om mezelf een doel te stellen en daarvoor te werken. Een paar weken geleden kwam er onverwachts een nieuwe uitdaging op mijn pad. En dat is al over twee weken!

Over precies twee weken staat er een heel tof event in mijn agenda. Nog niet zo heel lang geleden werd ik hiervoor uitgenodigd. En nee, daar hoefde ik niet zolang over na te denken. Het is namelijk niet echt een alledaagse bestemming. Het is een hele unieke plek om te gaan hardlopen en ik kan niet wachten om die kant op te gaan. Ben je al benieuwd?

Op zaterdag 2 juni loop ik namelijk een halve marathon tijdens de Arctic Marathon! Deze Arctic Marathon vindt plaats op Svalbard. Waar? Ja, dat moet je waarschijnlijk even googlen. Svalbard is het Noorse woord voor Spitsbergen. Dat klinkt al een stuk bekender. Spitsbergen is een eilandengroep in de Noordelijke IJszee. Veel Noorderlijker ga ik niet komen in mijn leven, denk ik! Ik vind het zo gaaf om daar heen te gaan en dan mag ik er ook nog gaan hardlopen. Hoe tof is dat?

De Arctic Marathon is de meest Noordelijke marathon ter wereld en de enige marathon met beveiliging tegen ijsberen. Tijdens dit evenement kun je zowel kiezen voor de hele als de halve marathon. Ook wordt er een 10 kilometer georganiseerd. Met iedere 5 kilometer een verzorgingspost, een medisch team, een mooi uitgezet parcours en een temperatuur tussen de 0 en de 10 graden is het ook nog eens een prima parcours om een redelijk snelle tijd te lopen.

Het weekend op Spitsbergen

Op vrijdag 1 juni vertrekken we vroeg in de ochtend richting Longyearbyen (Spitsbergen). Daar komen we rond het eind van de ochtend aan en dan is er in de middag tijd voor excursies en activiteiten. Vervolgens sluiten we de eerste dag af met een groepsdiner en krijgen we alle informatie over de (halve) marathon van de volgende dag.

Op zaterdag 2 juni mogen we dan gaan rennen. Zoals gezegd zijn er verschillende afstanden en je kunt tot 16:00 finishen. Daarna volgt een diner in de avond met een officiële ceremonie en medaille uitreiking. Op zondag is er nog voldoende tijd om gave activiteiten en excursies te ondernemen. We vliegen namelijk pas laat in de avond terug naar Amsterdam.

Hoe bereid ik me voor op deze halve marathon?

Zoals gezegd weet ik nog niet zolang dat ik mee mag doen aan deze gave uitdaging. Toch probeer ik me de komende twee weken nog zo goed mogelijk voor te bereiden. In de afgelopen week heb ik nog een keer een 20 kilometer gelopen. Dit was mijn langste afstand sinds de marathon en hoewel het tempo vrij gemakkelijk ging, vond ik het vooral in mijn hoofd erg zwaar. Om fit en uitgerust de halve marathon te lopen op Spitsbergen zal ik de komende twee weken dus de focus leggen op rust. Af en toe een korte loop met wat pittige versnellingen lijkt me voldoende.

Dinsdag zal ik weer mee gaan trainen met de atletiek om zo ook weer wat snelheid mee te pakken. Verder wordt het vooral even schakelen qua temperatuur. Komende week wordt het weer zomers warm in Nederland, maar wanneer ik over twee weken op Spitsbergen ben, heb ik mijn winterjas nodig. Ook zal ik weer mijn handschoenen, hoofdband en thermokleding uit de kast moeten halen.

Al met al gaat het natuurlijk niet alleen om het hardlopen. Het wordt sowieso een hele bijzondere ervaring. Daarom heb ik ook ontzettend veel zin om te gaan. Uiteraard zal ik dit avontuur ook weer met jullie gaan delen. Ga je me volgen?

Lijkt het je wat, zo’n Arctic Marathon? Of zou het niets voor je zijn? Ik ben benieuwd!